Geologer Listat Ut Var de Mest Avlägsna Del av Havet Kom Från

0
197

Geologer Listat Ut Var de Mest Avlägsna Del av Havet Kom Från

Av

Rafi Letzter, Live Science Personal Författare

|

Februari 11, 2019 05:29pm ET

 • MER

Foto: Shutterstock

En koreansk isbrytare gjort sin väg till en av de mest avlägsna delarna av havet under 2011 och 2013, ett område nära Antarktis och södra delen av Nya Zeeland. Det muddrats upp material från botten, som visar en tidigare okänd region av Jordens smält djupen.

Forskarna har analyserat en blandning av kemiska varianter som kallas isotoper i botten prover från olika delar av världen för att förstå vad “mantel domän” som producerade dem. De flesta av fast grejer på eller nära jordytan var, någon gång, en del av planeten som är hett smält interiör. Men olika delar (eller domäner) för att interiören innehåller olika mängder av olika isotoper och därmed ge olika telltale kompositioner, eller underskrifter. Forskare som studerar materialet från denna avlägsna del av havet, som kallas Australian Antarctic Ridge (AAR), konstaterat att den hade en unik kemisk signatur. Denna nya signatur innebär att proverna måste ha uppstått från en domän som tidigare var okända. [Foton: Ocean Dolda Under Jordens Yta]

Detta 1,200 km stor (cirka 1 900 mil) – region var “den sista lucka” i den geologiska modellen av havsbotten, forskare skrev i en artikel publicerad Jan. 28 i tidskriften Nature Geoscience.

Forskarna hade förutspått att den överenskomna årliga räntan skulle ha en liknande isotopic signatur för att Stilla, de skrev, tyder på att de två havsbotten regioner vuxit fram från samma del av Jordens mantel — hot, rocky region senare inklämt mellan jordskorpan och kärnan. Istället förefaller det som att den har brustit uppåt separat från sin egen del av manteln, sannolikt som en del av ett större geologiska störningar som inträffade för ca 90 miljoner år sedan.

Det var i slutet av perioden när Jordens landmassor var ihop i superkontinenten Gondwana, med dagens Antarktis i centrum. När Gondwana slutligen bröt upp, forskare skrev, en “djupt mantel vågrörelserna”, som de har kallats den Zealandia-Antarktis Svälla, verkar ha drivit sin väg mellan separerande kontinental bitar, som bildar relativt grunda havsbottnen av AAR.

Så det är den sista delen av ocean ‘ s mantel domän identifieras. Men det kommer sannolikt inte att vara i slutet av diskussionen om hur allt detta nya manteln domän och redan etablerade företag har samverkat genom Jordens djup förhistoria för att producera den planet som vi känner igen idag.

Ursprungligen publicerad på Live Science.

Skulle du Också Vilja

 • Jorden En Gång Svalde Sin Egen Superocean. Kan Det Hända Igen?
  Utrymme

 • Ocean Månar, Lovande Mål i Sökandet efter Liv, Kan Vara Död Inuti
  Utrymme

 • Det Bästa Utrymme Berättelser av 2018!
  Utrymme

 • Jorden Är Att Äta Sitt Eget Hav
  Utrymme

För Att Prenumerera SPACE.com

Skicka

Följ Oss

Mest Populära

 1. Europeiska rymdorganisationen Firar Kvinnor i Vetenskap med Astro Pi Utmaning

 2. Kampanj för att “Återuppliva Saturn V’ Vertikala Raket Replica

 3. En Komet, Meteor, Nebula och Plejaderna Kombinera till En Episk Utrymme Foto

 4. SpaceX är Raptor Motor Träffar Effekt för Starship Lanserar Elon Musk Säger

 5. NASA Spioner Insikt Mars Lander från Rymden som Jagar Marsquakes (Foton)