Jorden Når Svelget Sin Egen Superocean. Kan Det Skje Igjen?

0
112

Jorden Når Svelget Sin Egen Superocean. Kan Det Skje Igjen?

Av

Stephanie Pappas, LiveScience Bidragsyter

|

Februar 9, 2019 08:25am ET

 • MER

Rundt 320 millioner år siden, supercontinent Stedet dannet.
Kreditt: Shutterstock

Den gamle supercontinent av Rodinia vrengt som Jorden slukte sin egen havet rundt 700 millioner år siden, og ny forskning tyder på.

Rodinia var en supercontinent som gikk forut for de mer kjente Stedet, som eksisterte mellom 320 millioner kroner og 170 millioner år siden. I en ny studie har forskere ledet av Zheng-Li Xiang av Curtin University i Perth, Australia, hevder at supercontinents og deres superoceans form og bryte opp i vekslende sykluser som noen ganger bevare havet skorpe og noen ganger resirkulere den tilbake i Jordens indre.

“Vi foreslår at Jordens mantel struktur blir bare helt omdannet hvert sekund supercontinent [eller hver andre syklus] gjennom regenerering av en ny superocean og en ny ring of fire,” Li skrev i en e-post til Live Science. “Ring of Fire” er en kjede av subduksjonssoner rundt Stillehavet, hvor den skare av havet sliper under kontinentene. Vulkaner og jordskjelv er hyppige rundt i Ring of Fire, og gir det navnet.. [I Bilder: Ocean Skjult Under Jordens Overflate]

Historien om supercontinents er litt skummel, men geoforskere blir stadig mer overbevist om at kontinentene sammen i ett gigantiske landområder hver 600 millioner år, i gjennomsnitt. Først kom Nuna, som eksisterte mellom 1,6 milliarder kroner og 1,4 milliarder år siden. Deretter Nuna gikk i stykker, er det bare til å smelte sammen som Rodinia ca 900 millioner år siden. Rodinia brøt opp 700 millioner år siden. Så, rundt 320 millioner år siden, på Stedet dannet.

Et sjeldent syn på skillet mellom to kontinentale platene er synlig på Thingvellir nasjonalpark i Island. Denne kløften som skiller den Eurasiske kontinentet fra det Nord-Amerikanske kontinentet.
Kreditt: Kusnetsov Alexey/Shutterstock

Det er mønstre i sirkulasjon av mantelen (laget under jordskorpen) som ser ut til å samsvare bra med denne 600 millioner-års syklus, Li sa. Men noen mineral og gull innskudd og geokjemiske signaturer i gammel rock oppstår på nytt i en lengre syklus — en som er nærmere en milliard år. I en ny artikkel i April-nummeret av tidsskriftet Urtiden Forskning og nettopp publisert online, Li og hans kollegaer hevder at Jorden faktisk har to samtidige sykluser kjører: en 600 millioner år lang supercontinent syklus og en milliard år lang superocean syklus. Hver supercontinent bryter opp og reformer av to alternerende metoder, forskere hypoteser.

De to metodene er kalt “innadvendthet” og “overfladiskhet.” For å forstå innadvendthet, forestille seg en supercontinent omgitt av en enkelt superocean. Kontinentet begynner å dele seg opp i deler, atskilt av en ny, interne havet. Så, for uansett grunn, subduction prosesser begynne i denne nye, interne havet. På disse flammende flekker, oceanic crust dykk tilbake i Jordens varme mantelen. Den interne ocean tygges tilbake i jordens indre. Kontinentene komme tilbake sammen igjen. Nå — en ny supercontinent, omgitt av de samme gamle superocean som var der før. [Bilde Tidslinje: Hvordan Jorden ble Dannet]

Utadvendthet, på den annen side, skaper både et nytt kontinent og en ny superocean. I dette tilfellet, en supercontinent splittelser fra hverandre, og skaper på den interne havet. Men denne gangen, subduction oppstår ikke i det interne havet, men i superocean rundt rifting supercontinent. Jorden svaler den superocean, å dra rifting kontinental skorpe klare over hele verden. Den supercontinent i hovedsak blir innsiden og ut: Sin tidligere kystlinjer knuse sammen for å danne sin nye midten, og dens revet-bortsett midten er nå kysten. I mellomtiden, den gang interiør havet er nå en splitter ny superocean rundt den nye supercontinent.

Li og hans kolleger brukte modellering for å hevde at i løpet av de siste 2 milliarder år, innadvendthet og utadvendthet har vekslet. I dette scenariet, supercontinent Nuna gikk i stykker og deretter dannet Rodinia via innadvendthet. Nuna er superocean dermed overlevde å bli Rodinia er superocean, som forskere har kalt Mirovoi. Nuna og Rodinia hadde lignende konfigurasjoner, Li sa, som supplerer den oppfatningen at Nuna rett og slett gikk i stykker og da kom sammen igjen.

Men så, oceanic crust av Mirovoi begynte å subduct. Rodinia dratt fra hverandre som sin superocean forsvant. Det slengte sammen igjen på den andre siden av planeten, som er på Stedet. Den nye havet som dannet som Rodinia rifted, og da det ble Stedet er superocean, kjent som Panthalassa.

Stedet, selvfølgelig, rifted fra hverandre for å bli kontinentene vi kjenner i dag. Panthalassa er rester overleve så Pacific oceanic crust.

De siste 2 milliarder år av historien startet i ny forskning er troverdig, sa Mark Behn, en geofysiker ved Boston College og Woods Hole Oceanographic Institution, som studerer Jordens dyp historie, men var ikke involvert i den nye forskningen. Det er imidlertid vanskelig å vite om sykluser studert representerer en sann, grunnleggende mønster.

“Du har bare tre iterasjoner, så du prøver å ekstrapolere trender ut av ikke så veldig mange sykluser,” sa Behn.

Hvis de vekslende mønsteret, Li sa, neste supercontinent form av innadvendthet. Den interne hav opprettet av Stedet er rifting — Atlanterhavet, det Indiske og den Sørlige hav — vil lukke. Pacific vil utvide til å bli det nye kontinentet er enkelt superocean. Forskere kaller dette teoretiske fremtiden supercontinent Amasia. (På dette øyeblikket i tid, Stillehavet er faktisk krymper litt via subduction, men at mønsteret kan eller ikke kan fortsette over hundrevis av millioner av år.)

Jordens supercontinent fremtiden, er fortsatt uklart. Modeller som forsøker å kombinere bevegelser av Jordens kontinenter med den interne dynamikken i mantelen kunne bidra til å avgjøre om innadvendthet/utadvendthet montering metoder er realistisk, Li sa. De metoder som benyttes av Li og hans kolleger, som involverte studerer molekylær variasjon mønstre i gamle bergarter, er det sannsynligvis på rett spor for å håndtere disse grunnleggende spørsmålene om platetektonikk, sa Behn.

Til syvende og sist, sa Behn, spørsmålet kommer ned til det som driver platetektonikk. Ingen vet hva som utløser starten av subduction på et bestemt sted og tid, sa han. Det er enda debatt om når Jordens plater i gang sashaying rundt. Noen forskere tror platetektonikk begynte like etter at Jorden ble dannet. Andre tror det startet 3 milliarder kroner, 2 milliarder kroner, eller en milliard år siden.

“Dataene for disse ting er bare kommer av alder,” sa Behn, “og vi er bare nå å være i stand til å begynne å dra bitene sammen.”

Opprinnelig publisert på Live Science.

Vil du Også Liker

 • Jorden Slukte en Annen Planet, og (Kanskje) Som er Grunnen til at Liv Eksisterer
  Plass

 • Hva Månens Kratre Kan Fortelle Oss Om Jorden, og Vårt solsystem
  Plass

 • Dinosaur-Drapet Asteroide Utløst Mile-Høy Tsunami Som Spres Gjennom Jordens Hav
  Plass

 • Den Beste Plass Historier 2018!
  Plass

Forfatter-Bio

Stephanie Pappas, LiveScience Bidragsyter

Stephanie internert som en vitenskap forfatter ved Stanford University Medical School, og også internert på ScienceNow magasin og Santa Cruz Sentinel. Hun har en bachelorgrad i psykologi fra University of South Carolina og en graduate certificate in science skriver fra University of California, Santa Cruz. For å finne ut hva hennes siste prosjekt er, kan du følge Stephanie på Google+.

Abonner SPACE.com

Send inn

Følg Oss

Mest Populære

 1. Du Kan Se Mars i Nærheten Månen i Kveld! Her er Hvor du skal Lete.

 2. På Denne Dagen i Verdensrommet! Feb. 10, 1958: Radar Prellet Av Venus ved MIT

 3. Israel er 1. moonwalker: SpaceIL Beresheet Lunar Oppgave i Bilder

 4. Orion Span Faller Langt på Finansiering Mål å Støtte den Kommersielle romstasjonen Ambisjoner

 5. Illevarslende Sprekker Dannes i den Nordlige Halvkule er Lengst Flytende Breen