Vintergatan Är Helt Vriden

0
67

Vintergatan Är Helt Vriden

Av

Stephanie Pappas, LiveScience Bidragsgivare

|

Februari 5, 2019 07:23am ET

 • MER

En illustration av den sanna formen av Vintergatan, med en S-som varp i de yttre delarna av skivan.
Kredit: CHEN Xiaodian

Vintergatans form är en disk … med en twist.

Ny forskning finner att vid kanterna av galaxen, där gravitationskraften försvagas, i form av Vintergatan varp. Istället för att ligga i en platt plan, galaxy tar en bit av en vriden “S” – form.

“Denna nya morfologi ger en viktig uppdaterad karta för studier av vår galax stjärnornas rörelser och ursprunget av vintergatans skiva,” studie medförfattare Licai Deng, senior forskare vid Nationella Astronomiska Observatorier av den Kinesiska vetenskapsakademin, sade i ett uttalande. [11 Fascinerande Fakta Om Vår Galax, Vintergatan]

I mitten av Vintergatan finns ett supermassivt svart hål, omgivet av miljarder stjärnor och osynlig “mörk materia”, som inte kan ses direkt, men utövar en dragningskraft som hjälper till att hålla galaxy intakt. Den yttre når av galaxen är svårt att bild, med tanke på att Vintergatan är 100 000 ljusår, eller 0,5 kvintiljon km (1 kvintiljon kilometer), över.

Deng och hans kollegor använde en speciell kategori av stjärnor som kallas klassisk Cepheid stjärnor för att mäta avstånd i utkanten av galaxen. Dessa stjärnor är så mycket som 100 000 gånger starkare än Jordens sol och upp till 20 gånger större. De bränn ljusa och dö ung, ont om bränsle inom flera miljoner år efter bildandet.

I ljuset av dessa kortlivade stjärnor ändras regelbundet, i dag – månad-långa cykler. Med hjälp av dessa pulser i ljusstyrka, kan forskarna upptäcka avstånd av dessa stjärnor inom 3 procent till 5 procent noggrannhet, studiens huvudförfattare Xiaodian Chen, som är forskare vid det Nationella Astronomiska Observatorier, sade i ett uttalande.

Den Kinesiska forskare publicerade nyligen en ny katalog] och en av dessa stjärnor. Tittar på 1,339 Cepheid stjärnor från att katalog upptäckte forskarna att deras positioner avslöja en skevhet i de yttre kanterna av galaxen. Ändarna av Vintergatan böj som ett S i en “gradvis tvinnad spiral mönster,” studie medförfattare Richard de Grijs av Australiens Macquarie University, sade i ett uttalande.

Vintergatan är inte ensam. Ett dussin andra galaxer som tidigare hade visat sig att visa liknande skevhet, rapporterar forskarna i dag (Feb. 4) i tidskriften Nature Astronomi. Enligt Liu Chao, en studie co-författare och forskare vid Nationella Astronomiska Observatorier, varp verkar vara orsakade av vridmoment orsakat av rotation av inre disk av galaxen.

Ursprungligen publicerad på Live Science.

Skulle du Också Vilja

 • Vintergatan Kommer att Krascha In i en Granne Galaxy Förr Än Du Tror
  Utrymme

 • Upptäckten av Hotspots som Cirklar runt vintergatans Svarta Hål Har Astronomer Glada
  Utrymme

 • Det Är en Skurk Grupp av Stjärnor Beter sig Mycket Misstänkt i vintergatans Skiva
  Utrymme

 • Hur stora Är Vintergatan?
  Utrymme

Författare Bio

Stephanie Pappas, LiveScience Bidragsgivare

Stephanie internerade som en vetenskap författare vid Stanford University Medical School, och även praktiserat vid ScienceNow tidningen och Santa Cruz Sentinel. Hon har en kandidatexamen i psykologi från University of South Carolina och en examen certifikat i science skriver från University of California, Santa Cruz. För att ta reda på vad hennes senaste projekt är, du kan följa med Stephanie på Google+.

För Att Prenumerera SPACE.com

Skicka

Följ Oss

Mest Populära

 1. Bilden av Dagen

 2. ULA Vinner Tävlingen att Starta NASA: s Lucy Asteroid Uppdrag

 3. NASA: s Insikt Lander På Mars Distribuerar Sköld för Quake-Spårning Seismometer

 4. ‘Roswell’ Ger Tillbaka Romantik, Konspirationer (och Utlänningar) 20 År Senare

 5. Ett Teleskop Spår Orion, Jägaren i Starry Time-Lapse Video