Konstigt Stjärniga System är Planet-Utgör en Disk Går Vertikalt Som ett pariserhjul

0
35

Konstigt Stjärniga System är Planet-Utgör en Disk Går Vertikalt Som ett pariserhjul

Av

Charles Q. Choi, Space.com Bidragsgivare

|

14 januari 2019 02:19pm ET

 • MER

En konstnärs bild av stjärnan systemet HD-98800, som har ett par stjärnor runt med en vertikal planet bildar skiva av material.
Kredit: Mark Garlick/University of Warwick

Planet bildar skivor av material som normalt bana runt equators av stjärnor, men nu har forskare upptäckt sådana ringar kan gå dramatiskt snett och omringa stolpar av stjärnor istället.

Den nya studien visar att världens skulle kunna existera med polära banor runt par av stjärnor, vilket kan leda till årstiderna utomordentligt annorlunda än Jordens.

Stjärnor är födda inom ett moln av gas och stoft. Gravitationskraften från varje stjärna som drar sådana material i spiral banor runt det. Även klumpar av detta moln börjar röra sig i slumpmässiga riktningar på måfå hastigheter, som moln kollapsar, den klumpar kolliderar och samman. Resultatet över tiden är en tillplattad disk kallas en protoplanetary disk som vanligtvis snurrar i samma riktning som sin stjärna och omger stjärnan ekvatorn. De planeter som uppstår från en sådan skiva också typiskt bana runt stjärnan är ekvatorn, som är fallet med de världar som vårt solsystem. [Hemligheter på Planet Födelse Avslöjade i Fantastiska ALMA Radio Telescope]

Tidigare arbete fann att nästan alla unga stjärnor är ursprungligen omgiven av protoplanetary diskar. I fall av protoplanetary skivor runt enskilda stjärnor, minst en tredjedel går på för att bilda planeter, sade leda studie författare Grant Kennedy, en astronom vid Universitetet i Warwick i England.

Men, datorsimuleringar har tidigare föreslagit att efter protoplanetary diskar har bildats, för varje extra material som de samlar in kan slå dem-otakt. Detta skulle kunna förklara varför astronomer har upptäckt exoplaneter med relativt krokiga banor runt stjärnor.

Kennedy och hans kollegor fokuserade på så kallade circumbinary planeter, som kretsar runt dubbelstjärnor. Forskarna hade misstänkt att planeter runt dubbelstjärnor kan bli fel — i stället för som kretsar kring stjärnor i samma plan som stjärnor kretsar runt varandra, dessa världar skulle kunna bana runt sina stolpar istället.

Nu, Kennedy och hans kollegor har upptäckt det första exemplet på ett dåligt circumbinary protoplanetary disk. “Det är en av de exempel som naturen klarar av att vara mer kreativa än vi förväntar oss,” Kennedy berättade Space.com.

Forskarna fokuserade på fyrbäddsrum-stjärniga system som HD-98800, som ligger ca 146 ljusår från Jorden. “Om planeterna var född här, det skulle vara fyra solar på himlen,” studie medförfattare Daniel Priset på Monash University i Australien sade i ett uttalande.

Med Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), en enorm radio observatorium i Chile har astronomerna tagna bilder med hög upplösning av protoplanetary disk runt två av fyra stjärnor. Denna ring är ungefär samma diameter som solsystemets asteroidbältet. (De två andra stjärnor ligger utanför disken, de två paren av stjärnor kretsar kring varandra.)

Tidigare forskning bekräftade det sätt på vilket dessa binära stjärnorna kretsade runt varandra. Den nya studien visade att protoplanetary disk runt dessa stjärnor i huvudsak cirkulerade runt sina stavar, som ett pariserhjul med en karusell i mitten.

“Jag var egentligen inte förvänta oss att dessa data för att avslöja en polar konfiguration,” Kennedy sa. “Baserat på tidigare resultat, jag hade gjort alla dessa förutsägelser av komplicerade skeva strukturer, men de visade sig vara helt fel. Slutresultatet är mycket enklare och mer övertygande.”

En planet som är inbäddade i protoplanetary disk av stjärnan systemet HD-98800 skulle få denna slående utsikt över disk och ett par stjärnor.
Kredit: Mark Garlick/University of Warwick

Dessa nya rön tyder på att circumbinary planeter i polar konfigurationer kan visa sig vara vanligare än vad som ofta antas, Kennedy sa. “De diskar som finns, så varför skulle inte de planeter?” sade han.

Om en planet som någonsin utvecklats från den nyfunna protoplanetary disk, konstaterade forskarna att från ytan av denna världen, disk skulle likna ett tjockt band stiger nästan rakt upp från horisonten. Paret stjärnor planeten kretsar skulle visas för att flytta in och ut ur planet på skivan, vilket ger poster på världens ytor två skuggor ibland. [De Mest Fascinerande Exoplaneter Upptäckts i 2018]

En sådan planet kan också uppleva ovanligt säsonger, Kennedy sa. “För Jorden, årstiderna hända på grund av lutningen på Jordens axel,” förklarade han. Detta leder mängden dagsljus varje halvklotet blir varje dag för att växa eller krympa under loppet av året, och detta påverkar hur varmt eller kallt de är, sade han.

Med någon planet som kan utvecklas i HD-98800, axiell tilt är inte den enda möjliga förklaringen till säsongsvariationer. “Stjärnorna kommer också att ändra deras höjd i himlen medan de kretsar kring varandra,” Kennedy sa. Beroende på säsong, “ibland skulle det vara två solar under dagen, ibland en.”

Forskarna närmare sina resultat på nätet idag (Jan. 14) i tidskriften Nature Astronomi.

Följ Karl Q. Choi på Twitter @cqchoi. Följ oss på Twitter @Spacedotcom och på Facebook. Ursprungliga artikeln på Space.com.

Skulle du Också Vilja

 • Hemligheter av Planetens Födelse Avslöjade i Fantastiska ALMA Radio Telescope
  Utrymme

 • 3 Baby Främmande Planeter Upptäcks Runt Nyfödda Stjärnor
  Utrymme

 • Konstigt Cykloner på Jupiter Bildar Geometriska Former — Men Varför?
  Utrymme

 • Planet Nio: Teorier Om den Hypotetiska Planeten
  Utrymme

Författare Bio

Charles Q. Choi, Space.com Bidragsgivare

Charles Q. Choi är en bidragande författare till Space.com och Live Science. Han täcker alla saker människans ursprung och astronomi samt fysik, djur och naturkunskap ämnen. Charles har en Master of Arts-examen från University of Missouri-Columbia, institutionen för Journalistik och en Bachelor of Arts-examen från University of South Florida. Charles har besökt varje kontinent på Jorden, dricka härsken jak smör kaffe i Lhasa, snorkling med sjölejon på Galapagos och även klättra ett isberg i Antarktis.

Charles Q. Choi, Space.com Bidragsgivare

För Att Prenumerera SPACE.com

Skicka

Följ Oss

Mest Populära

 1. SpaceX Om upp till 10 Procent av Arbetskraften

 2. Michelle Yeoh (och Avsnitt 31) Är att Få en “Star Trek” Spin-Off!

 3. Se China Moon Uppdrag är Långt Sida Webbplats Landning från Ovan (Foton)

 4. “Escape Artist” och mycket Mer! Här är det “Star Trek: Korta Vandringar’ Nedsliten Du har Väntat på

 5. Full Moon Namn (och Mer) för 2019