Full Moon Namn (och Mer) för 2019

0
20

Full Moon Namn (och Mer) för 2019

Av

Joe Rao, Space.com Skywatching Krönikör

|

14 januari 2019 02:19pm ET

  • MER

Full moon namn går tillbaka till indianer som levde i vad som nu är norra och östra Usa. De stammar som höll koll på årstiderna genom att ge distinkta namn till varje återkommande full moon. Deras namn var tillämpas på hela månaden där varje inträffat.

Det fanns vissa variationer i månens namn, men i allmänhet, samma som var aktuella under hela Algonquin stammar från New England på west Lake Superior. Europeiska bosättare följt sina egna seder och skapade några av sina egna namn. Eftersom lunar (“synodisk”) månad är ungefär 29.5 dagar i längd i genomsnitt, datum för full moon skifta från år till år.

Här är en lista över alla full moon namn samt datum och tider för 2019. Om inget annat anges, alla gånger är för Eastern Time Zone. [Månen: 10 Förvånande Lunar Fakta]

Supermoon stiger över trädtopparna i San Jose, Kalifornien i denna bild av fotografen Frank Langben.
Kredit: Frank Langben

Med en kikare eller ett litet teleskop, många spektakulära inslag kan ses på månen. Se hur att observera månen i detta SPACE.com infographic.
Kredit: Karl Tate, SPACE.com

12:16 am EST (0516 GMT)

Mitt i den iskalla kylan och djupa snön i vinter, wolf packs tjöt hungrigt utanför Indiska byar. Full Wolf Moon var också känd som den Gamla Månen eller Månen efter Jul i andra kulturer. I vissa stammar detta var den Full med Snö Månen; de flesta tillämpas som namn till nästa månen. I år kommer det också vara en total månförmörkelse som kommer att vara synlig över hela nord-och sydamerika samt Europa och ett stråk av västra Afrika. Helheten kommer att pågå i 1 timme och 2 minuter.

10:54 am EST (1554 GMT)

Vanligtvis är den tyngsta snön faller i denna månad. Jakt blir mycket svårt, och därför att vissa stammar detta var känt som Full Hunger Månen.Månen kommer också att komma fram till perigeum, den närmaste punkt till Jorden i sin bana, mindre än 7 timmar tidigare, klockan 4 på morgonen EST på ett avstånd av 221,681 km (356,761 kilometer) från Jorden. Så detta är den största full moon 2019. (En fullmåne som sker under perigeum kallas ibland för en supermoon.) Mycket hög ocean tidvatten kan förväntas under de närmaste två eller tre dagar, tack vare sammanträffande av perigeum med fullmåne.

9:43 pm EDT (0143 GMT den 21 Mars)

I denna månad marken mjukar upp och daggmasken kastar igen, inbjudande avkastningen av robins. De norra stammarna visste detta som Hela Kråka Månen, när den kraxande kråkor signalerade slutet av vintern, eller Full Skorpa Månen eftersom snötäcket blir skorvig från upptining av dagen och fryser på natten. TheFull Sap Månen, som markerar tiden för att trycka lönn träd, är en annan variant.

7:12 am EDT (1112 GMT)

Gräset rosa eller vilda marken flox är en av de tidigaste omfattande blommor på våren. Andra namn var Full Spirande Gräs Månen, Ägg Månen och bland kust-stammar — den Fullständiga Fisk Månen, när den shad komma uppströms för att leka. I och med 2019, är detta också en Påsk Full Moon, den första fullmåne på våren. Första söndagen efter Påsk Månen är påskdagen, som faktiskt kommer att bli observerade två dagar efter den fullmåne som infaller på söndag (21 April). Detta är en ovanligt sen Påsk, fyra dagar blyg av senaste datum att Påsken kan falla.

5:11 pm EDT (2111 GMT)

Blommor är nu i överflöd överallt. Detta månen var också känd som den Fullständiga Majs Plantering Månen eller Mjölk Månen.

4:34 am EDT (0834 GMT)

Jordgubb-plocka säsongen toppar under denna månad. Européer kallas detta Steg Månen.

5:38 pm EDT (2138 GMT)

Denna månad är när den nya horn av buck rådjur push-out från sina pannor i beläggningar av sammetslen päls. Månen var också kallas Full Thunder Månen, åska nu är mest frekventa. Ibland är det även kallas Full Hö Månen. Det kommer också att finnas en Partiell månförmörkelse som kommer att vara synlig i första hand från de flesta av Afrika, Östra Europa och västra Asien. Vid maximal eclipse, den övre två tredjedelar av månens skiva kommer att vara nedsänkt i Jordens mörka umbral skugga.

8:29 am EDT (1229 GMT)

Detta månen märken när denna stora fisk från de Stora Sjöarna och andra större vattendrag som i Sjön Champlain är mest lätt fångas. Några stammar visste att det som Fullt Red Moon — eftersom när månen stiger det ser ut rödaktig genom kvav haze — eller Grön Majs Månen eller Korn Månen.

12:33 am EDT (0433 GMT)

Traditionellt används denna beteckning går till den fullmåne som inträffar närmast höstlig (hösten) vårdagjämningen. Harvest Moon kommer vanligtvis i September, men (i genomsnitt) en eller två gånger per decennium kommer det att falla i början av oktober. På toppen av skörden, jordbrukare kan arbeta i natten vid ljuset av detta månen. Oftast månen stiger i genomsnitt 50 minuter senare, varje natt, men för några nätter kring Skörden Månen, månen verkar öka vid nästan samma tid varje kväll: bara 25 till 30 minuter senare varje natt i hela USA, och endast 10 till 20 minuter senare för mycket av Kanada och Europa. Majs, pumpor, squash, bönor och vilt ris — viktigt Indiska staples — är nu redo för att samla in. Eftersom månen anländer till apogee ca 15 timmar tidigare, längst bort från Jorden i sin bana, detta kommer också att vara det minsta full moon av 2019. I termer av skenbara storlek, kommer det att visas 12,2 procent mindre än fullmånen i Februari.19.

För de flesta av mänsklighetens historia, månen var till stor del ett mysterium. Det gav upphov till fruktan och rädsla och att denna dag är källan myt och legend. Men idag vet vi en hel del om vår favorit naturliga satellit. Gör du?

Starta testet

0 av 10 frågor komplett

Månen Mästare: En Enkel Frågesport för Galningar

För de flesta av mänsklighetens historia, månen var till stor del ett mysterium. Det gav upphov till fruktan och rädsla och att denna dag är källan myt och legend. Men idag vet vi en hel del om vår favorit naturliga satellit. Gör du?

0 frågor komplett

Börja Om
|
Fler Frågesporter

5:08 pm EDT (2108 GMT)

Med bladen faller och rådjur upp, nu är det dags att jaga. Eftersom de områden som har skördats, jägare kan rida över stubb och kan lättare se fox, liksom andra djur, som kan fångas för en thanksgiving eller efter skörd.

8:34 am EST (1334 GMT)

Vid denna punkt i år, det är dags att sätta bäver fällor innan kärr frysa för att säkerställa ett utbud av varma vinter päls. En annan tolkning tyder på att namnet Bäver Full Moon kommer från det faktum att de är nu aktiva i sina förberedelser för vintern. Det är också kallas den Frostiga Månen.

12:12 am EST (0512 GMT)

Ibland, detta var månen som också kallas Månen innan Jul. December är också den månad vinterkylan fäster sitt grepp. Ibland månen kallas Hela Långa Nätter Månen, vilket är ett passande namn eftersom nätterna är nu verkligen lång och månen står över horisonten en lång tid. Detta särskilt full moon gör sin högsta båge över himlen för att det är diametralt motsatt till den låga solen. Förekomsten av denna fullmåne på just denna dag är ganska dålig timing för de som uppskattar den årliga resultat av Geminid meteor dusch, denna display kommer topp bara två nätter senare och det strålande ljuset av månen (som kommer att vara bosatt samma natt i Tvillingarna) kommer sannolikt att tvätta ut alla, men de allra ljusaste av dessa meteorer.

  • Supermoon! Inte bara är det största fullmåne i år, det är super cool.

  • Fullmåne: De kommer runt varje månad och lyser upp natten.

  • Lunar Förmörkelser: Det finns inget mer spektakulärt än en blod-röd månen i Jordens skugga.

  • Blue Moon: De är sällsynta och fantastiska, om inte faktiskt blå.

  • Sol-Förmörkelser: månen har makt att blockera solen!

Joe Rao fungerar som en instruktör och föreläsare i New York Hayden Planetarium. Han skriver om astronomi för tidskriften Natural History, the Farmer ‘ s Almanac och andra publikationer, och han är även en kamera meteorolog för Verizon Fios1 Nyheter, baserat i Rye Brook, New York. Följ oss på @Spacedotcom, Facebook och Google+. Ursprungliga artikeln på Space.com.

Skulle du Också Vilja

  • December Full Moon 2018: “Kalla Moon” som Markerar Början av Vintern
    Utrymme

  • Här Kommer Falla: Harvest Moon 2018 Stiger Ikväll!
    Utrymme

  • April fullmåne 2018: När för att Se det “Pink Moon” i Kväll!
    Utrymme

  • Sista “Blue Moon” av 2018 Stiger Ikväll! Vad att Förvänta sig
    Utrymme

För Att Prenumerera SPACE.com

Skicka

Följ Oss

Mest Populära

  1. SpaceX Om upp till 10 Procent av Arbetskraften

  2. Michelle Yeoh (och Avsnitt 31) Är att Få en “Star Trek” Spin-Off!

  3. Se China Moon Uppdrag är Långt Sida Webbplats Landning från Ovan (Foton)

  4. “Escape Artist” och mycket Mer! Här är det “Star Trek: Korta Vandringar’ Nedsliten Du har Väntat på

  5. Konstigt Stjärniga System är Planet-Utgör en Disk Går Vertikalt Som ett pariserhjul