Den Mest Kraftfulla Explosioner i Universum är Ännu Konstigare Än Vi Trodde

0
78

Den Mest Kraftfulla Explosioner i Universum är Ännu Konstigare Än Vi Trodde

Av

Mike Wall, Space.com Ledande Författare

|

12 januari 2019 12:26 ET

 • MER

En konstnärs bild av en gamma-ray burst, den mest lysande typ av explosion i universum.
Kredit: NASA: s Goddard Space Flight Center

Den mest kraftfulla explosioner i universum kan vara ännu mer exotiskt än forskarna hade trott.

Det är en konstig blandning av ordning och kaos i ljuset skjutits ut av gamma-ray bursts ” (Gammablixtar), korta men intensiva utbrott i samband med bildandet av svarta hål, en ny studie rapporter.

Ny forskning visar att GRB fotoner tenderar att vara polariserad, det är, de flesta av dem befinner sig i samma riktning. Men förvånansvärt nog, denna riktning förändringar över tid. [Bilder: Svarta Hål i Universum]

“Resultaten visar att explosionen sker, något händer som gör fotonerna att släppas ut med olika polarisation riktning,” Merlin Kole, forskare vid Institutionen för Kärn-och Partikelfysik vid Universitetet i Genève i Schweiz, sade i ett uttalande.

“Vad detta kunde vara, vi vet faktiskt inte”, tillade Kole, en av den nya studien är två huvudförfattarna.

Gamma-ray Burst Polarimetry experiment POLAR lanserade ombord Kinas Tiangong-2 space lab på September. 15, 2016. Den lyser grönt ljus härmar blinkande ljus när en gamma-ray fotonen träffar ett av de instrument som är 1,600 gjort speciellt scintillations barer. Denna illustration är baserad på en bild tagen med en kamera som ligger flera meter bakom POLAR.
Kredit: Institutet för högenergifysik

Den mest kraftfulla Gammablixtar är lös när massiva stjärnor går hypernova — en särskilt intensiv typ av supernova — och sedan kollaps för att bilda svarta hål. (Astronomer tror att en mindre energisk klass av GRB kan blossa upp när två superdense stjärnornas kroppar kallas neutronstjärnor samman, bilda ett svart hål.) Dessa svarta hål släpper ut strålar av otroligt snabbt rörligt material samt deras axlar för rotation.

Forskare tror att GRB-strålning produceras inom dessa smala relativistiska jets, men exakt hur det händer är oklart. Mer information om GRB ljus kan bidra — och det är där den nya studien, som publicerades på nätet idag (Jan. 14) i tidskriften Nature Astronomi, kommer in.

Kole och kollegor analyserade data som samlats in av ett instrument som kallas POLAR, som lanserades till omloppsbana runt Jorden ombord på Kinas Tiangong-2 space lab i September 2016 och upphörde verksamheten i April 2017.

Som namnet antyder, instrumentet var utformad för att mäta polaritet av GRB ljus. POLAR var en kvadrat som mäter 19.7 cm (50 cm) på en sida fylld med 1,600 “blinkande barer.” GRB fotoner som träffar dessa barer ibland produceras ytterligare fotoner, vilket leder till sekundära kollisioner.

“Om fotonerna är polariserad, observerar vi en riktad beroendet mellan påverkan positioner av fotoner,” co-författaren Nicolas Produit, forskare vid Institutionen för Astronomi vid Universitetet i Genève, sade i samma uttalande. “Tvärtom, om det inte finns någon polarisering, den andra fotonen som härrör från den första kollisionen kommer att lämna in en helt slumpmässig riktning.”

POLAR upptäckts 55 Gammablixtar under dess livslängd. För den nya studien har forskarna analyserat fem av de mest kraftfulla utbrott. De grävde särskilt djupt in på en 9-andra-långa GRB, partitionering det i ungefär 2-andra-long ” – skivor.” Det var detta arbete som avslöjade överraskande polaritet skift.

“Nu vill vi bygga POLAR-2, som är större och mer exakt,” Produit sagt. “I och med att vi kan gräva djupare i dessa kaotiska processer, för att slutligen upptäcka källa av gamma-strålar och avslöja mysterierna och en av dessa mycket energisk fysiska processer.”

Mike Wall bok om sökandet efter utomjordiskt liv, “Där Ute” (Grand Central Publicering, 2018; illustrerad av Karl Tate) är ute nu. Följ honom på Twitter @michaeldwall. Följ oss på @Spacedotcom eller Facebook. Ursprungligen publicerad på Space.com.

Skulle du Också Vilja

 • Mystiska ‘Ko’ Blast i Rymden Kan Avslöja Födelsen av ett Svart Hål
  Utrymme

 • Det Bästa Utrymme Berättelser av 2018!
  Utrymme

 • Epic Krasch av neutronstjärnor Skapar ‘Hypermassive Magnetar’
  Utrymme

 • Isiga “Super-Jorden” Exoplanet Spotted Runt i Närheten barnards Stjärna
  Utrymme

Författare Bio

Mike Wall, Space.com Ledande Författare

Michael har varit att skriva för Space.com sedan 2010. Hans bok om sökandet efter utomjordiskt liv, “Där Ute”, kommer att publiceras på Nov. 13, 2018. Innan du blir en vetenskap författare, Michael arbetat som herpetologist och djurlivet biologen. Han har ett Ph D. i evolutionär biologi vid Universitetet i Sydney, Australien, en bachelor-examen från University of Arizona, och en examen certifikat i science skriver från University of California, Santa Cruz. För att ta reda på vad hans senaste projekt är, kan du följ Mikael på Twitter.

Mike Wall, Space.com Ledande Författare

För Att Prenumerera SPACE.com

Skicka

Följ Oss

Mest Populära

 1. SpaceX Om upp till 10 Procent av Arbetskraften

 2. Michelle Yeoh (och Avsnitt 31) Är att Få en “Star Trek” Spin-Off!

 3. Se China Moon Uppdrag är Långt Sida Webbplats Landning från Ovan (Foton)

 4. “Escape Artist” och mycket Mer! Här är det “Star Trek: Korta Vandringar’ Nedsliten Du har Väntat på

 5. Konstigt Stjärniga System är Planet-Utgör en Disk Går Vertikalt Som ett pariserhjul