Titta på Kina Landa på Månen är Långt Sida i Detta Awesome Video!

0
30

Titta på Kina Landa på Månen är Långt Sida i Detta Awesome Video!

Av

Mike Wall, Space.com Ledande Författare

|

11 januari 2019 02:24pm ET

 • MER

En spektakulär ny video ger en lander ‘ s-eye-visa den första touchdown på månens mystiska långt sida.

Nästan 3 minuters video fångades av Kinas Chang ‘ e 4 uppdrag, som landade inne i 115 kilometer bred (185 km) Von Kármán Krater på natten av Jan. 2.

Den svart-vita filmen börjar med en fin utsikt över den misshandlade månlandskap mot rymdens svärta. Ca 1 minut i kameran lutar nedåt. Massor av små kratrar på Von Kármán golv komma i skarpare bild som rymdfarkoster gör sin väg mot ytan. [Bilder från Månens Bortre Sidan! Kinas Chang ‘ e 4 månlandningen i Bilder]

Sedan, Chang ‘ e 4 pausar sin härkomst kort, förmodligen sussing ut den säkraste plats att röra ner. Nöjd, rymdfarkoster huvuden groundward igen. Ser vi en uppsjö av damm sparkade upp av Chang ‘ e 4 härkomst motorer, och då det är över — den historiska landningen är i böckerna.

Chang ‘ e 4 består av en stillastående lander och en sex-hjul rover, där team mission har som heter Yutu 2. (Den ursprungliga Yutu var rover på Chang ‘ e 3 uppdrag, som landade på månen är nära side i December 2013.)

Chang ‘ e 4 lander och rover bära åtta vetenskapliga instrument mellan dem, som farkosten använder för att karakterisera den ytan och nära ytan av Von Kármán golvet. Uppdraget iakttagelser bör belysa strukturen och evolutionära historia månen, Kinesiska utrymme för tjänstemän har sagt.

Sådana uppgifter kan också hjälpa forskarna att förstå varför den bortre sidan, som alltid är vänd bort från Jorden, är så annorlunda än de nära sida. Till exempel, mörka vulkaniska avlagringar som heter maria täcker mycket av den nära sidan på ytan men mycket lite av den bortre sidan.

Månens bortre sidan, som vi sett av det kinesiska Chang ‘ e 4 rymdfarkoster strax innan dess historiska landningen på Jan. 2, 2019.
Kredit: CLEP/CNSA

Uppdraget är uppgifter som kommit till Jorden via ett relä satellit-kallas Queqiao, som lanserades Kina till ett gravitationellt stabil plats bortom månen i Maj 2018. (Direkt kommunikation med ytan hantverk på den bortre sidan är omöjligt, eftersom signalerna skulle behöva resa genom månen.)

Chang ‘ e 4 bär också ett biologiskt experiment: en liten tenn som innehåller silkesfjärilsägg och plantera frön. Målet är att dokumentera hur dessa organismer växa och utvecklas i låg gravitation lunar miljö.

Månens yta är långt sida kommer närmare och närmare i denna sekvens härkomst bilder tagna av Kinas Chang ‘ e 4 rymdfarkoster på Jan. 2, 2019.
Kredit: CLEP/CNSA

Kina har lanserat en serie av allt mer ambitiösa uppdrag under sin Chang ‘ e 4 program för robotar lunar utforskning, som tar sitt namn från en mångudinna i den Kinesiska mytologin. (Yutu är denna gudinna är kanin, förresten.) Chang ‘e 1 och Chang’ e 2 rymdfärjor lyftas av 2007 och 2010, och Chang ‘ e 3 gjorde sin framgångsrika touchdown i December 2013.

I oktober 2014, Chang ‘ e 5T1 uppdrag lanserat en prototyp avkastning kapsel på en åtta dagars resa runt månen. Detta projekt provas ut redskap som kommer att användas i Chang ‘ e 5 prov-avkastning uppdrag, vilket skulle kunna starta så tidigt som i år, Kinesiska utrymme för tjänstemän har sagt.

Mike Wall bok om sökandet efter utomjordiskt liv, “Där Ute” (Grand Central Publicering, 2018; illustrerad av Karl Tate), är nu ute. Följ honom på Twitter @michaeldwall. Följ oss på @Spacedotcom eller Facebook. Ursprungligen publicerad på Space.com.

Skulle du Också Vilja

 • Se den Bortre Sidan av Månen i Detta Fantastiska Panorama från Kinas Chang ‘ e 4 Lander
  Utrymme

 • Kinesiska Rover Vaknar Upp på Månens Bortre Sidan Efter Lunar Tupplur
  Utrymme

 • Kina Just Landat på Månen är Långt Sida och Kommer Förmodligen att Skicka Astronauter på Lunar Resor
  Utrymme

 • Kinesiska Moon Rover Gör Spår på Månens Bortre Sidan (Foto)
  Utrymme

Författare Bio

Mike Wall, Space.com Ledande Författare

Michael har varit att skriva för Space.com sedan 2010. Hans bok om sökandet efter utomjordiskt liv, “Där Ute”, kommer att publiceras på Nov. 13, 2018. Innan du blir en vetenskap författare, Michael arbetat som herpetologist och djurlivet biologen. Han har ett Ph D. i evolutionär biologi vid Universitetet i Sydney, Australien, en bachelor-examen från University of Arizona, och en examen certifikat i science skriver från University of California, Santa Cruz. För att ta reda på vad hans senaste projekt är, kan du följ Mikael på Twitter.

Mike Wall, Space.com Ledande Författare

För Att Prenumerera SPACE.com

Skicka

Följ Oss

Mest Populära

 1. Lego ‘LUVOIR’ Space Telescope, som Debuterar på Astronomi Konferens

 2. Stratolaunch Flygplan Närmar Sig Första Flygning

 3. Astrofysik Möten, Men Inte Uppdrag, Som Störs Av Regeringen Avstängning

 4. Avstängning Skäl NASA: s Luftburna Observatorium

 5. Blå Ursprung Fortfarande Håller Sig Iväg På Nya Shepard Biljettförsäljning