Januari fullmåne 2019: Full Wolf Moon Möter en Total månförmörkelse

0
41

Januari fullmåne 2019: Full Wolf Moon Möter en Total månförmörkelse

Av

Jesse Emspak, Space.com Bidragsgivare

|

11 januari 2019 07:47am ET

 • MER

Full moon av januari, som kallas Wolf Moon, kommer att ske i den AMERIKANSKA strax efter midnatt natten mellan 20-21 januari, och tittare i Amerika, nordvästra Europa och även Arktis kommer att behandlas för att en månförmörkelse.

Månen blir officiellt full för observatörer på den Östra Kusten av USA på Jan. 21 klockan 12:16 am, enligt NASA: s SkyCal. Månen är på 4:32 pm kvällen Jan. 20 och moonset är nästa morgon klockan 7:36 am, enligt U.S. Naval Observatory. Månen kommer att vara i stjärnbilden Vattumannen, och stiger till cirka 27 minuter före solnedgången (vilket sker vid 4:59 pm, per USNO).

Full moon händer eftersom månen är precis på motsatta sidan av Jorden från solen. De flesta av den tid som månen ser ut upplysta eftersom vi se solens ljus reflekteras av det. Men en gång i en stund månens omloppsbana bär det i skuggan av Jorden. Detta händer inte varje månad eftersom månens bana lutar fem grader med avseende på planet av Jordens bana, så att Jordens skugga oftast “missar” månen. Denna månad, men månen kommer att falla i skugga och vara i skuggan. [Super Blod Månen Total Månförmörkelse: Komplett Guide]

Denna NASA-bild erbjuder grundläggande information om Jan. 21, 2019, total månförmörkelse. Den röda cirkeln är Jordens mörkaste skugga, umbra. Den tjocka grå ring runt den representerar den yttre delen av Jordens skugga, penumbra. Den tunna svarta ringar visar månens position när det rör sig genom Jordens skugga.
Kredit: Espenak/Meeus/NASA/GSFC

Enligt timeanddate.com den lunar eclipse faktiskt börjar på kvällen Jan. 20 9:36 p.m. Eastern Time. Det är när månen kommer in i Jordens halvskugga, ljus skugga som omger umbra, mörkare skugga som faktiskt skymmer månen. Den penumbral skugga är svårt att se – de flesta observatörer inte ens märker det, utom kanske som en liten förändring i kvaliteten i ljuset av månen. Vid 10:33 p.m. Eastern månen rör umbra, den skugga som gör månen ser mörkt. Vid första månen ser ut som om en “bita” har tagits ut av det, och kanten på skuggan kan se lite suddig. Men när kvällen fortskrider mer av månen kommer att vara skymd.

Med 11:41 p.m. (per timeanddate.com) månen kommer att vara fullt inom Jordens umbral skugga och börja att se rött. Den röda färgen beror på ljuset från solen passerar genom Jordens atmosfär, och är utspridda. Längre våglängder är röd, och de är de som tenderar att ta sig igenom atmosfären, kortare våglängder (gula, gröna, blå och violett) tenderar att spridas mer. (Om en person stod på månen, hon skulle se en solförmörkelse, och Jorden omges av en röd-orange halo). Det är när den totala solförmörkelsen börjar, och det kommer att pågå i cirka 61 minuter, maximala eclipse när månen är i djupaste skuggan av Jorden, kommer att vara kl 12:12 am, bara några minuter innan den officiella full moon.

Vid 12:43 am morgonen Jan. 21 månen kommer att nå kanten av jordens umbra, och börjar att växa fram i halvskuggan. Den röda färgen börjar blekna, och skuggan kommer att börja leta på svart igen. 1:50 på morgonen Jordens umbra kommer att nå kanten av månen och vår satellit kommer att vara i penumbral skugga. Förmörkelse slutar vid 2:48 am

En karta som visar de områden som kan visa Jan. 21, 2019, total månförmörkelse.
Kredit: Espenak/Meeus/NASA/GSFC

För observatörer i Europa, hela eclipse kommer att vara synliga om man är på de Brittiska Öarna, Portugal, Norge, mycket av Sverige, den norra halvan av Finland, eller västra Spanien. Eclipse kommer att starta senare i natt, i småtimmarna av Jan. 21. I Lissabon, till exempel månen rör umbra på 3:33 am och kommer att börja leta red på 4:41 am, maximal eclipse är på 5:12 am och månen kommer att dyka upp från umbra på 6:50 på morgonen i Soluppgången, tiden är kl 7:51 am per USNO. När man rör sig österut, månen kommer att ställa innan penumbral del av förmörkelse slutar. Till exempel, i Paris, månen set på 8:46 på morgonen lokal tid på Jan. 21, och penumbral eclipse kommer att upphöra vid 8:48; men observatörer kommer det att finnas möjlighet att se mer synliga och spektakulära umbral skugga i sin helhet – månen kommer in i Jordens mörkare skugga på 4:33 på morgonen lokal tid, och som framträder vid 7:50 am

I de västra delarna av USA, eclipse börjar relativt tidigt på kvällen och slutar strax efter midnatt. I Los Angeles, till exempel, månen börjar se mörkt på Jan. 20 vid 7:33 pm lokal tid och som framträder från umbra klockan 10:50 pm bara en del av USA som inte kommer att få se hela umbral fas är Hawaii – månen blir röd i ungefär 5:33 pm lokal tid och kommer fortfarande att vara under horisonten. Å andra sidan Hawaii observatörer kommer att se månen stiga upp vid 6:07 pm, redan djupt i Jordens skugga. Maximal eclipse kommer att vara på 7:12 pm, och månen kommer att vara en djupt röd. Eclipse umbral etappen slutar vid 8:50 pm

Lunar förmörkelser kallas blod månar, på grund av sin rödbruna färg. Många kulturer hade myter om några varelse tillfälligt svälja månen, Inka folk såg månen som blir uppäten av en jaguar, medan de Nordiska såg förmörkelser som manifesterar vargar jagar solen och månen på himlen, och tillfälligt för att sluka dem.

Bortsett från solförmörkelser, januari-full moon är ofta kallas Wolf Moon, enligt Old Farmer ‘ s Almanac, och kan dateras tillbaka till indianstammar och tidiga Kolonialtiden när vargarna skulle yla utanför byarna.

Enligt Ontario Native Literacy Project, Fillmore (eller Aanishnabeg) folk kallade det Mnido Giizis, Anden Månen, som markerar en tid av bön och kontemplation. Den Cree kallade det Opawahcikanasis, eller frost exploderande månen, som träden skulle göra en sprakande ljud på grund av den extrema kylan.

Den Tlingit Pacific Northwest ringa januari fullmåne T’awaak Dís, eller Goose Månen, medan Haida kallas det Táan Kungáay, eller “björnjakt moon”, enligt Tlingit Månen och Tidvattnet Undervisning Resurs som publiceras av University of Alaska i Fairbanks.

På södra halvklotet, December är under sommaren, och Maorierna på Nya Zeeland beskrivs lunar månader i November-December som Hakihea eller “fåglar sitter nu i deras bon”, enligt the Encyclopedia of Nya Zeeland.

I Kina, den traditionella kinesiska kalendern samtal December månmånad den 11: e månaden. Kallas Dōngyuè , Vinter månad, markerar vintersolståndet. (Den månad som faktiskt börjar på Dec. 6, eftersom månens och solens kalendrar falla ur synk).

Redaktörens anmärkning: Om du tar en fantastisk bild av månen som du vill dela med Space.com och våra nyheter partners för en eventuell berättelse eller galleri, skicka bilder och kommentarer till spacephotos@space.com.

Du kan följa SPACE.com på Twitter @Spacedotcom.

Skulle du Också Vilja

 • December Full Moon 2018: “Kalla Moon” som Markerar Början av Vintern
  Utrymme

 • Mars Är som Närmast Jorden Sedan 2003 Denna Månad (Det är en Lång Blood Moon Eclipse Också)!
  Utrymme

 • April fullmåne 2018: När för att Se det “Pink Moon” i Kväll!
  Utrymme

 • Mars fullmåne 2018: När Ser (Blå) ‘Sap Moon”
  Utrymme

För Att Prenumerera SPACE.com

Skicka

Följ Oss

Mest Populära

 1. Rymdrådet Rådgivande Gruppen för att Studera betydelsen av Mänskliga Utforskning av Rymden för att Stödja Vetenskap

 2. Feige: ‘Guardians of the Galaxy Vol. 3’ är Fortfarande Händer

 3. “Sub-Saturns’ Kan Tvinga Forskare att Revidera Uppfattning om Hur Planeter bildas

 4. Nya Picard “Trek” – Serien Kan Katapult Kaptenen i J. J. Abrams’ Tidslinje

 5. På Denna Dag i Rymden! Jan. 12, 2005: Deep Impact Lanserar en Komet