Blod Månen 2019: En Stor Total Månförmörkelse Kommer Snart!

0
34

Blod Månen 2019: En Stor Total Månförmörkelse Kommer Snart!

Av

Joe Rao, Space.com Skywatching Krönikör

|

11 januari 2019 12:56pm ET

 • MER

Mer än tre år har gått sedan de flesta i Nordamerika såg en bra total månförmörkelse. Så se till att sätta en stor cirkel på din kalender för söndag, Jan. 20.

Visning omständigheter för eclipse of the full moon att kvällen kommer att bli så bra som de kan få för mycket av Usa och Kanada. Den östra sidan av kontinenten har den bästa utsikten, men skådespelet av månen helt nedsänkt i Jordens skugga kommer att bli väl synlig från kust till kust. Varaktigheten av helheten kommer att bli längre än normalt också: Det sista 1 timme och 2 minuter.

Dessutom kommer som det gör i början av kvällen, eclipse borde väcka stort intresse bland de miljontals människor som kan se det under normala vakna timmar. Amatör grupper bör ta detta tillfälle i akt för att uppmärksamma skolor och nyheter i media om deras eclipse aktiviteter och amatör astronomi i allmänhet. Hur om att iscensätta en stadsdel eclipse fest? [Super Blod Månen Total Månförmörkelse: Komplett Guide]

En karta som visar de områden som kan visa Jan. 21, 2019, total månförmörkelse.
Kredit: Espenak/Meeus/NASA/GSFC

För att beskriva en lunar eclipse, jag gillar att använda en biograf analogi. “Teatern”, i detta fall, är natten sidan av Jorden. “Skärm” är fullmåne, och “film” är utvecklingen av Jordens skugga över ansiktet av månen.

Alla i teatern att titta på filmen ser samma sak som alla andra runt omkring dem ser. Och på samma sätt, alla på natten sidan av Jorden som har full måne på himlen under eclipse kommer att se samma sekvens av händelser som inträffar vid samma tidpunkt.

Den totala fasen av eclipse kommer att vara synlig från den Västra Hemisfären, Europa och västra delen av Afrika, liksom de nordligaste delarna av Ryssland. I alla, förutsatt bra väder, denna skumma lite drama kommer att ha en potentiell publik av ca 2,8 miljarder människor.

Naturligtvis, som är fallet i en stor teater, hörsal eller concert hall, en del kommer att få en bättre överblick än andra. För den kommande eclipse, “orchestra platser” kommer definitivt att vara i Nordamerika, som kommer att se det himmelska hög prestanda i midvintern himlen. “Front row center” hör till dem som bor nära och längs den AMERIKANSKA östkusten, där de helt förmörkade månen kommer att klättra till extraordinära höjder.

Från New York på midtotality, den mörka månen kommer att stå 70 grader upp från södra horisonten — din knutna näve som hölls på armlängds avstånd åtgärder för ungefär 10 grader i bredd, så det är “sju nävar” från horisonten. Den sista gången som New York-borna kunde blicka så hög på en helt förmörkade månen var 1797, när John Adams var president, nästa tillfälle kommer inte att komma förrän 2113. Längre söderut, månen kommer att bli ännu högre. Från Cape Hatteras, det kommer att uppgå till 75 grader, Orlando, 80 grader, och Miami, 83 grader.

Och från östra Kuba, månen visas direkt ovanför.

Omvänt, för dem i Europa, eclipse kommer att äga rum låg i den västra himlen som månen närmar sin inställning i gryningen på måndagen, Jan. 21. I själva verket, för Central-och Östeuropa, månen set, innan det är helt gratis av Jordens skugga.

Här är en fullständig tidsplan som beskriver olika skeden av eclipse för sex olika tidszoner:

Lokala Omständigheter av den Totala månförmörkelse av Jan. 20-21, 2019

Standard Tid Östra Central Berg Pacific, Alaska Hawaii
Månen går in penumbra 9:36 pm 8:36 pm 7:36 pm 6:36 pm
Månen går in umbra 10:34 pm 9:34 pm 8:34 pm 7:34 pm 6:34 pm
Total förmörkelse börjar 11:41 pm 10:41 pm 9:41 pm 8:41 pm 7:41 pm 6:41 pm
Mitt i eclipse 12:13 am 11:13 pm 10:13 pm 9:13 pm 8:13 pm 7:13 pm
Total förmörkelse slutar 12:43 am 11:43 pm 10:43 pm 9:43 pm 8:43 pm 7:43 pm
Månen lämnar umbra 1:51.m 12:51 am 11:51 pm 10:51 pm 9:51 pm 8:51 pm
Månen lämnar penumbra 2:48 am 1:48 am 12:48 am 11:48 pm 10:48 pm 9:48 pm

Vad som verkligen gör denna händelse “America’ s Eclipse” är två visning kriterier som jag har bestämda speciellt för angränsande (48) anför:

1) Den totala solförmörkelse som är synlig från början till slut.

2) Samtliga börjar innan midnatt från kust till kust.

I mitt mer än 50 år av att observera månens solförmörkelser, bara två förmörkelser uppfyller dessa kriterier. En inträffade i April 1968 och den andra inträffade på samma dag — Jan. 20 — 19 år sedan. Som man kan se genom att undersöka tidsplan, vår kommande eclipse kvalificerar också.

Och det kommer att äga rum på söndag kväll i tre dagar som Martin Luther King Jr helgen i USA kommer Detta att vara första gången sedan 1975 som en total månförmörkelse sammanfaller med en semester helg. Med ingen skola på måndag, barn i alla åldrar bör ha möjlighet att stanna upp och titta på lunar visa, oavsett hur sent det är.

Denna NASA-bild erbjuder grundläggande information om Jan. 21, 2019, total månförmörkelse. Den röda cirkeln är Jordens mörkaste skugga, umbra. Den tjocka grå ring runt den representerar den yttre delen av Jordens skugga, penumbra. Den tunna svarta ringar visar månens position när det rör sig genom Jordens skugga.
Kredit: Espenak/Meeus/NASA/GSFC

De flesta av Alaska kommer att se alla skeden av eclipse obehindrat, men eclipse kommer redan vara på gång när månen går upp från aleuterna.

På samma sätt, observatörer i Hawaii bör ägna särskild uppmärksamhet åt de stigande full moon tidig söndag kväll klockan runt 6:10 Hawaiian tid, för eclipse redan är på gång. När solen går ner i väst-sydväst, månen kommer att komma upp på den motsatta sidan av himlen i öst-nordöst, och Jordens umbra redan täcker den nedre halvan av månens skiva. En intressant iakttagelse är att försöka är att prova och se delvis i skuggan stigande månen och solen samtidigt. I en perfekt syzygy anpassning som denna, en sådan observation skulle verka omöjligt, men tack vare vår atmosfär, bilder av både solen och månen är “lyfte” över horisonten av atmosfärisk refraktion. Detta tillåter oss att se solen i flera minuter extra efter det har faktiskt satt och månen för flera extra minuter innan det faktiskt stiger. Denna situation är känt som en “selenelion.” Den låga, delvis förmörkad måne i djup-blå tropiska twilight ska erbjuda ett brett utbud av intressanta och natursköna möjligheter för både konstnärer och fotografer. [Vad Är en Lunar Eclipse? När och Varför Blood Moons Uppstå]

När vi kommer närmare natten av eclipse, Space.com kommer att ge en “observatör’ s kit” för eclipse och vi kommer att gå in i mycket större detalj om vad man ska leta efter. Men för tillfället, jag kommer att ge dig en mer eller mindre capsule sammanfattning om vad att förvänta sig.

Den första noterade händelsen är månens kant in i penumbra, den bleka yttre delen av Jordens skugga. Men denna händelse är helt icke-observerbara. Ingen förändring kommer att vara synlig förrän om 25 minuter innan månen börjar att ange mörkare umbra. Ungefär då, en liten skuggning ska bli detekteras på månens öster (vänster) sida, vilket, som minuter bocka av, kommer att visas för att sprida och fördjupa.

När månen börjar komma in umbra, förändringen är dramatisk. Denna del av Jordens skugga är mycket mörkare än penumbra och ganska vassa. Som umbra uppslukar mer av månen, i skuggan en del kommer förmodligen att börja att lysa med en djupt brun eller ockra färg.

Under totaliteten, som kommer att pågå 62 minuter, månen kommer att visas för att lysa som en kuslig bollen — som för ögat, och särskilt i en kikare och små teleskop — visas nästan tredimensionell. Månens färg under de kommande helhet är inte känt. Vissa förmörkelser är en sådan mörk, grå-svart färg att månen nästan försvinner från vyn. Under andra solförmörkelser, det kan lysa i en ljust orange.

Anledningen till månen kan ses på allt när man helt i skuggan är som solljus är utspridda och bryts runt Jorden av vår atmosfär, och nog av detta ljus når månen för att ge det en svag, kopparfärgad lyster även när det är helt i skuggan. Eftersom månen kommer att resa genom norra delen av Jordens skugga, den övre delen av skivan kommer troligen att visas något ljusare än den nedre delen, eftersom den övre delen kommer att ligga närmast den yttre kanten av Jordens skugga.

Totaliteten slutar när nordost (övre vänster) lem framträder från umbra. Händelser som nu utvecklas i omvänd ordning. Umbra ‘ s edge kommer att ta drygt en timme att retirera över månens ansikte. I ytterligare 25 minuter, den sista av de penumbral skuggning ska vara borta också, och lämnar full moon på sin normala briljans.

Som en som har varit med om att sända nyheter i över fyra decennier, kan jag berätta att de traditionella medierna är för närvarande i vad som bäst kan beskrivas som en “branding i sverige.” Termer som “polar vortex” och “en bomb cyclone” är två exempel på ord som nyhetsuppläsare nu använder när man beskriver en kommande period av kall väderlek eller ett snabbt intensifiera storm, respektive. Sänder konsulter råda nyheter-att samla myndigheter att göra detta så att vi kan dra omedelbar uppmärksamhet till en berättelse.

Nu, med lunar eclipse närmar sig, finner vi att det också har skaffat sig ett varumärke. Nämligen, “Super Blod Wolf Moon” eclipse.

Traditionellt, januari-full moon är känd som “the Wolf Moon”. Namn som dessa säger att de har gått i arv från människor som lever i gamla England eller från Infödda Amerikaner och kungörs i dag i många populära almanackor, liksom här på Space.com. [Full Moon Namn: Från Varg Månar Kalla Månar]

Termen “Blood Moon” är åtminstone missvisande. Ja, som jag nämnde tidigare, färg (eller färger) att månen kommer att ta på under totaliteten kommer att bero en hel del på tillståndet i vår atmosfär och kan köra allt från svart eller grått till brunt eller rött till och med något som liknar en ljus koppar öre. Så att varumärket lunar eclipse som visas färg på blodet är helt enkelt fel.

Jag misstänker starkt att termen kom från en bok som publicerades under 2013 med två Kristna doomsday teoretiker som föreslog att en serie av totalt lunar förmörkelser 2014 och 2015 innebar katastrofala tecken. Och vad bättre sätt att föreslå möjliga katastrofer än att åberopa omnämnandet av blod? Hur sorgligt att vi i vår 21: a århundradet världen, finns det fortfarande lurar domedagsprofeterna som främjar en lunar eclipse — ett liv-berikande fenomen — som ett förebud om några omvälvande händelse.

PS … förmörkelser kom och gick, tänkt olyckor aldrig hänt, men tyvärr Blod Månen branding kvar.

Ibland, en fullmåne sammanfaller med perigeum — som punkt i månens omloppsbana när det är som närmast Jorden, och kommer att verka något större än vanligt. Traditionellt, en fullmåne som inträffar inom 90 procent av månens perigeum tjänar titeln “supermoon.” Som det visar sig, som är själva orsaken till varför denna kommande fullmåne hänvisas till som ett “super” moon. Och det faktum att det sammanfaller med en total eclipse har media som spänt väntar på med spänning.

Men sanningsenligt, en så kallad “supermoon” är egentligen inte så bra när det sammanfaller med en total månförmörkelse. Varaktigheten av helheten bygger främst på månens avstånd från Jorden. När månen är nära perigeum, den rör sig snabbare i sin bana, jämfört med när det är nära höjdpunkt, sitt längst punkt från Jorden, så det sveper genom umbra snabbare.

I själva verket, om månen var nära apogee istället har jag bestämt att vi skulle se upp till ytterligare 8 minuter av helheten.

Så bli upphetsad om du vill om den ovanliga närheten av månen under denna månad är eclipse, och kallar det “super” om du vill. Men summan av kardemumman är, när månen är nära, den tid som det är helt nedsänkt i umbra kommer att vara märkbart förkortad jämfört med en måne längre ut i rymden.

Om bara de traditionella medierna kan säga som det är och säger helt enkelt att om Jan. 20, kommer vi att behandlas för att en av naturens stora sky visar.

En total månförmörkelse!

Joe Rao fungerar som en instruktör och föreläsare i New York Hayden Planetarium. Han skriver om astronomi för Natural History magazine, Jordbrukarnas Kalender och andra publikationer, och han är även en kamera meteorolog för Verizon FiOS1 Nyheter i New Yorks Lower Hudson Valley. Följ oss på Twitter @Spacedotcom och på Facebook. Ursprungliga artikeln på Space.com.

Skulle du Också Vilja

 • Eclipse Säsongen 2019 inleds med en Partiell Solförmörkelse i Helgen!
  Utrymme

 • Supermoon Blod Månen Lunar Eclipse av 2019: Komplett Guide
  Utrymme

 • Här är Hur fredagens Superlong Lunar Eclipse Fungerar
  Utrymme

 • Mars Är som Närmast Jorden Sedan 2003 Denna Månad (Det är en Lång Blood Moon Eclipse Också)!
  Utrymme

För Att Prenumerera SPACE.com

Skicka

Följ Oss

Mest Populära

 1. Lego ‘LUVOIR’ Space Telescope, som Debuterar på Astronomi Konferens

 2. Stratolaunch Flygplan Närmar Sig Första Flygning

 3. Astrofysik Möten, Men Inte Uppdrag, Som Störs Av Regeringen Avstängning

 4. Avstängning Skäl NASA: s Luftburna Observatorium

 5. Blå Ursprung Fortfarande Håller Sig Iväg På Nya Shepard Biljettförsäljning