Titta På Den Här SpaceX Raket Splash Down Under Misslyckad Landning Försök (Video)

0
69

Titta På Den Här SpaceX Raket Splash Down Under Misslyckad Landning Försök (Video)

Av

Mike Wall, Space.com Ledande Författare

|

5 December 2018 05:33pm ET

 • MER

En ny video som ger en fantastisk rocket ‘ s-eye view av en SpaceX booster misslyckade försök att återvända till terra firma idag (Dec. 5).

En två-stegs SpaceX Falcon 9-raket som lanserades en robot last Dragon-kapsel mot den Internationella rymdstationen NASA i dag, lyft av från Florida, Cape Canaveral Air Force Station. Draken fick upp och ut som planerat, som uppfyller dagens primära uppdrag mål.

Den första fasen, under tiden, försökt att komma tillbaka för en vertikal landning på Cape Canaveral. Falcon 9 första steg har dragit iväg mer än 30 sådana touchdowns hittills, lite på landet och några vid havet på en av SpaceX: s två “droneships.” Återvunna boosters inspekteras, renoverade och flugit igen — en del av företagets plan att sänka kostnaden för rymdfärder via snabba och upprepade återanvändning. [Foton: SpaceX ‘ s Double Rocket starter och Landningar i Bilder]

Men det första steget inte göra det idag, som videon visar. Booster började rulla snabbt som det sig ner genom den lägre atmosfären — inte ett gott tecken, uppenbarligen. SpaceX: s webbsändning skära bort från den första etappen av foder strax därefter, förebygga tittare från att se den förestående splashdown precis utanför Florida kusten.

SpaceX redan vet vad som gick fel med landning försök, enligt bolagets VD och grundare Elon Musk.

Den första etappen av en SpaceX Falcon 9-raket som tippar på sin sida efter att stänka ner i havet under en misslyckad landning försök på Dec. 5, 2018. Horisonten är vertikala, till höger, våffla-strykjärn-ser saker och ting är två av booster “grid fenor.” Falcon 9 slutfört sitt huvudsakliga uppdrag att dag, skicka en robot last Dragon-kapsel mot den Internationella rymdstationen för NASA.
Kredit: SpaceX

“Grid fin hydrauliska pumpen stannat, så Falcon landade strax ut till havs. Verkar vara oskadad och att data överförs. Återvinning av fartyg sändes,” Musk säger via Twitter idag.

Hypersonic nätet fenor hjälpa booster styra sin väg tillbaka för en precision landning. Varje Falcon 9 första stadium sports fyra av dessa våffla-strykjärn-ser saker som är installerade nära booster bas.

Falcon 9 första stadier inte har backup-system för att lösa ut fel grid-fin pumpar, men det kommer förmodligen att ändras i framtiden, Mysk sade i en annan tweet.

“Pumpen är enda sträng. Några landning system är inte överflödiga, som landar anses marken av väsentlig betydelse för säkerheten, men inte kritiska. Med tanke på denna händelse, vi kommer troligen att lägga till en backup pump & linjer,” twittrade han.

Mysk också upp video bortfallet i en annan tweet, ringer webcast genomskärning ett misstag. “Vi kommer att visa alla bilder, bra eller dåligt”, tillade han.

Miljardären entreprenör snart gjort bra på att lova, att publicera booster första-person splashdown video på Twitter. Denna film, och en annan video Mysk twittrade senare i eftermiddag detta taget från långt håll av en spårning kamera —visa att den första etappen faktiskt stabiliserat sig på slutet, slå vattnet med en fin, vertikala hållning (men sedan snabbt störta på sin sida med en big splash).

Det är oklart exakt hur den första etappen slutade sin roll, Hans Koenigsmann, SpaceX vice vd för bygg och flyg tillförlitlighet, sade under en postlaunch presskonferens i dag. Förändringen kan helt enkelt ha lett till landning-leg distribution, sade han. (Tänk på hur konståkare hastighet upp och sakta ner deras spinn genom att stoppa och förlänga sina armar, respektive.)

Koenigsmann betonade också att allmänheten var aldrig i fara under dagens landning försök. Falcon 9 första stegen är utrustad med inriktning på algoritmer för att hålla dem offshore tills slutet av deras sättning sekvenser, när det är klart att allt fungerar bra, sade han. Den boosters också “vet” att undvika byggnader även om de inte på något sätt avviker på ett icke-riktade korrigering av mark.

Dessutom Koenigsmann sade, Falcon 9 första och andra steg båda har autonoma “flight uppsägning system” som skulle träda in om det ovan garantier på något sätt föll kort.

“Så, den allmänna säkerheten var väl skyddade här,” Koenigsmann sagt. “Och, så mycket som vi är besvikna på detta missade landningen — eller landning i vattnet, är snarare, i stället för land — det visar systemets övergripande vet hur man ska återhämta sig från vissa fel.”

Dagens misslyckade landningen borde inte påverka kommande SpaceX lanserar, Koenigsmann läggas till.

Som Mysk noteras, SpaceX planerar att återhämta sig booster. Företaget kommer att studera det första skedet och dess data på djupet för att se till att orsaken till dagens landning anomali är underförstått. Koenigsmann sade att det är för tidigt att veta om den första etappen kan flyga igen. Mysk var lite mer hausse, säger via Twitter: “Vi får använda den för interna SpaceX uppdrag.”

Dagens händelse var den första miss av en återkommande SpaceX booster sedan i februari, då kärnan i en Falcon Heavy bara missade sina försök droneship sättning under den stora raket första flygning. De andra två boosters gjorde ess deras landningar den dagen, dock. (Falcon Heavy består i princip av två Falcon 9 första steg fastspänd till en central kärna, som i sig är en modifierad Falcon 9 första skede.)

Om allt går enligt plan, kommer Draken att komma fram till rymdstationen på lördag morgon (Dec. 8), leverera cirka 5.600 kg. (2,540 kg färskvikt) av mat, förnödenheter och vetenskaplig utrustning till de kretsar lab. Kapseln kommer att återvända till Jorden på Jan. 13.

Mike Wall bok om sökandet efter utomjordiskt liv, “Där Ute” (Grand Central Publicering, 2018; illustrerad av Karl Tate) är ute nu. Följ honom på Twitter @michaeldwall. Följ oss på @Spacedotcom eller Facebook. Ursprungligen publicerad på Space.com.

Skulle du Också Vilja

 • SpaceX Lanserar Dragon Lastfartyg till rymdstationen, Men Missar Raket Landning
  Utrymme

 • SpaceX Dragon Lastfartyg Lanserar till rymdstationen Idag. Här är Hur att Titta på Live.
  Utrymme

 • Möglig Musen Chow Förseningar SpaceX Dragon Lanseringen till rymdstationen
  Utrymme

 • En Begagnad SpaceX Raket Precis Lanserat en Satellit-för Qatar, Då Aced en Landning
  Utrymme

Författare Bio

Mike Wall, Space.com Ledande Författare

Michael har varit att skriva för Space.com sedan 2010. Hans bok om sökandet efter utomjordiskt liv, “Där Ute”, kommer att publiceras på Nov. 13, 2018. Innan du blir en vetenskap författare, Michael arbetat som herpetologist och djurlivet biologen. Han har ett Ph D. i evolutionär biologi vid Universitetet i Sydney, Australien, en bachelor-examen från University of Arizona, och en examen certifikat i science skriver från University of California, Santa Cruz. För att ta reda på vad hans senaste projekt är, kan du följ Mikael på Twitter.

Mike Wall, Space.com Ledande Författare

För Att Prenumerera SPACE.com

Skicka

Följ Oss

Mest Populära

 1. ‘Oumuamua Vistelser Lugnt: en Annan SETI Sök på Interstellära Besökare Kommer Upp Tom

 2. “Star Trek: Discovery’ Säsong 2 Teaser Trailern Släppt! Och Förhandsgranska för Saru-Fokuserad “Kort Trek”

 3. ‘Blåbär’ på Mars Har en Vattnig Tidigare. Men Forskarna Är Fortfarande Förbryllad.

 4. SpaceX Lanserar Dragon Lastfartyg till rymdstationen, Men Missar Raket Landning

 5. Awesome NASA påskägg av Netflix ‘Lost in Space’