Kina Förberedelser för Lanseringen av det Historiska Uppdraget att Månens Bortre Sidan på fredag

0
55

Kina Förberedelser för Lanseringen av det Historiska Uppdraget att Månens Bortre Sidan på fredag

Av

Leonard David, Space.com’s Space Insider Krönikör

|

6 December 2018 07:25am ET

 • MER

Den bortre sidan av månen och avlägsna Jorden, fotograferad av Kinas Chang ‘ e 5 T1 uppdrag service module 2014. Chang ‘ e 4 uppdraget kommer att starta mot den bortre sidan på Dec. 7, 2018.
Kredit: Chinese Academy of Sciences

Kina är att få för att starta den första någonsin yta uppdrag till månen är långt sida.

Den robotliknande Chang ‘ e 4 uppdrag är planerad att starta på toppen av en Lång Mars 3B raket på fredag (Dec. 7) på runt 1:30 pm EST (1830 GMT, 2:30 Dec. 8 lokala Kina-tid).

Om allt går enligt plan, Chang ‘ e 4 s lander-rover duo kommer att röra ner i månens sydpol‐Aitken (SPA) i bassängen efter en 27-dagars flygning, sedan studera både på ytan och under ytan i denna region. [Kinas Månen Uppdrag Förklaras (Infographic)]

Både lander och rover var utformade som backup för Kinas framgångsrika Chang ‘ e 3 uppdrag, som satte en lander och en rover som heter Yutu ner på månen i December 2013.

Som ett förspel till Chang ‘ e 4, Kina lanserade Queqiao relä satellit-detta tidigare. Queqiao är nu placerad på Jorden-månen L2 Lagrange-punkten — en plats där rymdfarkosten kan hantera kommunikation mellan markkontrollen och lander-rover uppdrag på den bortre sidan.

Kinas Yutu månen rover, fotograferad på månens yta av Chang ‘ e 3 lander på Dec. 16, 2013. Chang ‘ e 4 uppdrag till månens bortre sidan, som är planerad att starta på Dec. 7, 2018, var utformad som en backup för att Chang ‘ e 3.
Kredit: CASC/Kinas Ministry of Defense

Chang ‘ e 4 förväntas att röra ner i Von Kármán Kratern, inom SPA-bassängen.

I en studie som publicerades förra månaden, Yingzhuo Jia, University of Chinese Academy of Sciences, och kollegor lade ut uppdraget främsta vetenskapliga mål. (Jia är också med State Key Laboratory of Space Väder, National Space Science Center av den Kinesiska vetenskapsakademin.)

Uppdraget, Jia och team-medlemmar skrev, är att fylla i:

 • En låg frekvens radio-astronomiska studier på månens yta.
 • En grund-struktur undersökning på månens bortre sidan inom den ambulerande område.
 • Topografiska och mineralogisk sammansättning studier av månens bortre sidan inom rover patrullera området.

Radio-astronomiska studie är särskilt intressant. Månens bortre sidan alltid är vänd bort från Jorden, så det är fritt från inblandning från vår planet i jonosfären, människan radiofrekvenser och norrskenets strålning buller. Sol radio utsläpp är också blockerad under månens natt.

“Därför, månens bortre sidan har ansett som den bästa platsen för låg-frekvens radio astronomiska observationer,” forskarna skrev i den senaste tidens uppsats.

Den innehåller också detaljerade åtta vetenskapliga nyttolaster toted av uppdraget.

En konstnärs bild av Kinas Queqiao relä satellit, som kommer att förmedla uppgifter mellan flygledare på Jorden och Kinas Chang ‘ e 4 lander-rover par på månens bortre sidan. Queqiao lanserades i Maj 2018, Chang ‘ e 4 duo lift off on Dec. 7.
Kredit: CNSA

Chang ‘ e 4 lander bär Landning Kamera (LCAM), Terräng Kamera (TCAM), Låg Frekvens Spektrometer (AKU), och Lunar Lander Neutroner och Dosimetri (LND), som tillhandahålls av Tyskland. Rover har fyra instrument: Panorama-Kamera (PCAM), Månens Penetrating Radar (LPR), den Synliga och Nära Infraröda Imaging Spectrometer (VNIS), och Avancerade Små Analyzer för Neutrala (ASAN), som ges av Sverige.

LFS blev nyligen utvecklat för att Chang ‘e 4 lander, det andra inhemska Kinesiska lasten är ärvt instrument från Chang’ e 3, forskare skrev.

Den Queqiao relä satellit-bär också ett instrument som kallas för Nederländerna, Kina Låg Frekvens Explorer (NCLE). Den NCLE och landers LFS kommer att genomföra gemensamma låg frekvens radio-astronomiska observationer. [Månen Mästare: En Enkel Frågesport för Galningar]

LPR instrument kommer sannolikt att kunna upptäcka under ytan struktur på robotens patrull vägen, och för att upptäcka tjocklek och struktur av den lunar damm och jord. Enheten är en nanosekund impuls bistatisk radar med antenner.

Det fungerar så här: En ultra-wideband nanosekund impuls är producerad av en sändare, och skickas sedan via den sändande antennen ner till månens yta. Eko-signal från den underjordiska målet tas emot av antennen, förstärks i mottagaren och sedan återställas som en datapost.

Enligt en berättelse tidigare i år av Kinas statliga Xinhua news agency, Chang ‘ e 4 kommer också att göra en burk innehåller frön av potatis och arabidopsis, en liten växt som är relaterade till kål och senap. Det kan också tote silkesfjärilsägg.

Denna “lunar mini biosphere” experimentet var designad av 28 Kinesiska universitet, som leds av sydvästra Kina Chongqing Universitet. Den cylindriska burk, tillverkad av speciell aluminium legering material, väger ungefär 6.6 lbs. (3 kg).

En bild av månens sydpol‐Aitken-bassängen.
Bild: NASA/Goddard Space Flight Center

SPA-bassängen är den största och äldsta inverkan bassängen på månen. Även om terrängen är låg, den här regionen är inte fylld med mare basalter som andra moon bassänger är, Jia och kollegor konstaterade, vilket tyder på att det kan ha en speciell termisk historia och unika evolution funktioner.

Att studera det material som finns i regionen kan därför bidra till att avslöja den sammansättning av jordskorpan och även den mantel av månen, forskare skrev.

Kinas nästa lunar sond, Chang ‘ e 5, är utformad för att ge välj prover från månen tillbaka till Jorden. Det bygger på en progression av Kinesiska moon upptäcktsresande: Chang ‘e 1 och Chang’ e 2 rymdfärjor 2007 respektive 2010, Chang ‘e 3 i December 2013, och Chang’ e 5 T1, som lanserat ett test kapsel på en runt-moon resa i oktober 2014. Kapseln fallskärm säkert tillbaka till Jorden åtta dagar efter uppskjutningen.

Leonard David är författare till “Mars: Vår Framtid på den Röda Planeten”, utgiven av National Geographic. Boken är en följeslagare till National Geographic Channel-serien “i Mars.” En gammal författare för Space.com David har varit rapportering om utrymme industrin för mer än fem decennier. Följ oss på @Spacedotcom, Facebook eller Google+. Denna version av den artikel som publicerades på Space.com.

Skulle du Också Vilja

 • Stora Nya Indiska Raket Lanserar Satellit -, Miljö Steg för Månen Uppdrag
  Utrymme

 • Mineraler på Månen: Usa, Europa för att Jaga Lunar Is
  Utrymme

 • Kinas att Skicka en Sond till Månen är Långt Sida. Här är Där Det Kommer att Landa
  Utrymme

 • Kinas Fet Månen Prov-Avkastning Uppdrag Kommer att Rikta sig till en Ung Vulkaniska Vanligt
  Utrymme

För Att Prenumerera SPACE.com

Skicka

Följ Oss

Mest Populära

 1. “Last Man on the Moon” som Filmskapare Team för att Tala om för Första Människan i Historien i “Armstrong’

 2. Vad Är Solens Massa?

 3. Bilden av Dagen

 4. Den Mest Kraftfulla Ion-Drive i Rymden Är Redo för att Besöka Kvicksilver

 5. På Denna Dag i Rymden! Dec. 6, 1998: Internationella Rymdstationen Församlingen Börjar