Hva Er Meteoritter?

0
36

Referanse:

Hva Er Meteoritter?

Av

Adam Mann, Space.com Bidragsyter

|

5 desember 2018 10:53am ET

 • MER

Mange av romantikere har laget en ønsker på en shooting star som det streker tvers over nattehimmelen. De strålende fyrtårn av håp er faktisk biter av verdensrommet rusk brenner opp i Jordens atmosfære. Og hvis en del av dem gjør det til bakken, blir det nye navnet.

En meteoritt er betegnelsen på en del av en komet eller asteroide som faller inn i Jordens atmosfære, og overlever å treffe overflaten. Disse objektene kommer i tre enkle-å-huske kategorier: stony, metallic og steinete metallic.

Stony meteoritter, som navnet tilsier, er laget av steinete materialer ikke alle som forskjellig fra det som er funnet i bakken på vår planet. Disse objektene er den mest vanlige typen av meteoritter og er tenkt å representere leftover fragmenter fra skapelsen av vårt solsystem. Slike meteoritter ofte inneholder organiske, eller karbon-inneholder, forbindelser, den molekylære basis av levende organismer, og noen ganger til og med spor av vann, noe som tyder på at ingrediensene for livet kan ha oppstått før vår verden ble født.

En 70-lb. jern-meteoritt funnet i ørkenen i Arizona ble kjøpt på auksjon for $237,500.
Kreditt: Christie ‘ s

Metallic meteoritter inneholder mest jern og nikkel, mens stony-metallic meteoritter er laget av både steinete og metallisk materiale. Bare rundt 8 prosent av meteoritter faller inn i en av disse kategoriene, i henhold til “Meteoritter og Tidlig Solar System II,” en bok fra Månens og Planetenes Institute i Houston (University of Arizona Trykk, 2006). Noen av disse meteorittene stammer på månen eller Mars, og har derfor gitt forskerne innsikt i ulike legemer i solsystemet.

NASA har et system av kameraer over hele USA kalt Alt Sky Fireball Nettverk, som ser ut til lyse striper på nattehimmelen, slik at forskere kan bedre forstå hvor og hvor ofte meteoritter faller til Jorden. Dedikert meteoritt jegere skuring avsidesliggende steder i søk av falne plass steiner, slik at forskerne kan studere disse objektene og fordi ivrige samlere vil betale gode penger for sjeldne eksemplarer.

Ikke bekymre deg for mye om en meteoritt å finne deg selv. Oddsen for å bli truffet av en meteoritt er svært liten. For to år siden, rapporter kom ut som en Indisk mann var den første personen i nedtegnet historie for å dø av en meteoritt innvirkning. Men dødelige rock viste seg å ha egenskaper av Jord-basert materiale, noe som tyder på at det hadde blitt luftbårne under en terrestrisk eksplosjon, som Space.com’s søster site Live Science rapportert.

Den Murchison meteoritt har minst 75 aminosyrer i det.
Kreditt: Wikimedia Commons

Blant de mest kjente falt plass bergarter er Murchison meteoritt, som falt til Jorden i 1969 og har siden vært godt studert fordi det er rikt på organiske forbindelser.

Den Allan Hills 84001 meteoritt, som oppsto på Mars, har gjort en stor sprut i 1996, da forskere sa at de hadde funnet bevis for gamle bakterier gjemmer seg inne i det. Men senere bevis som syntes å stride mot oppdagelsen, og til denne dag, ingen er helt enige om hva som var funnet inne i meteoritt, som Space.com rapportert.

Andre nylige berømte meteoritter inkluderer biter fra 2013 meteor som brant opp over Chelyabinsk i Russland. Den eksplosive hendelsen ble fanget opp av dashbordet kameraer i hele regionen.

Og Hoba meteoritt er den største kjente meteoritt. Den veier 60 tonn (54 tonn) og ble funnet på en gård i Namibia. Den er så stor at den aldri er blitt flyttet og er nå en del av en turistattraksjon.

Flere ressurser:

 • Et bildegalleri av meteorer og meteoritter fra NASA.
 • Følg NASA Meteor Se på Facebook.
 • Les mer om meteoritt typer fra Arizona State University ‘ s Center for Meteoritt Studier.

Vil du Også Liker

 • Madagaskar Meteoritt Kom fra Tidlig på solsystemet, Eksperter Finne
  Plass

 • Gravity Assist Podcast: Planetary Forsvar med Kelly Rask
  Plass

 • Michigan Mannen Oppdager Låven Sin Doorstop Er Faktisk en Meteoritt Verdt $100,000
  Plass

 • Blue Mountain Krystaller Avsløre Solens Ungdom Vill
  Plass

Forfatter-Bio

Adam Mann, Space.com Bidragsyter

Adam Mann er en journalist som spesialiserer seg i astronomi og fysikk historier. Hans arbeid har dukket opp i the Wall Street Journal, Kablet, Natur, Vitenskap, New Scientist, og mange andre steder. Han bor i Oakland, California, hvor han nyter å ri sin sykkel. Følg ham på Twitter @adamspacemann.