SpaceX ‘ s Falcon 9-Raket som är Certifierade för att Starta NASA: s Mest Värdefulla Vetenskap Uppdrag

0
36

SpaceX ‘ s Falcon 9-Raket som är Certifierade för att Starta NASA: s Mest Värdefulla Vetenskap Uppdrag

Av

Mike Wall, Space.com Ledande Författare

|

November 9, 2018 07:15 ET

 • MER

SpaceX: s arbetshäst Falcon 9-raket kan nu starta NASA: s dyraste och med högsta prioritet vetenskap uppdrag.

NASA: s Lansering Tjänster Program (LSP) har certifierat den två-stegs Falcon 9 som en “Kategori 3” raket, SpaceX företrädare meddelade torsdag (Nov. 8).

“LSP Kategori 3-certifiering är ett stort framsteg för Falcon 9 team och representerar en annan viktig milstolpe i vårt nära samarbete med NASA,” SpaceX President och Chief Operating Officer Gwynne Shotwell sade i ett uttalande. “Vi är hedrade att ha möjlighet att tillhandahålla en kostnadseffektiv och tillförlitlig lansera tjänster till landets mest kritiska vetenskapliga nyttolast.” [Se Utvecklingen av SpaceX: s Raketer i Bilder]

LSP certifiering stege som bara går upp till Kategori 3, som är reserverad för de mest pålitliga bärraketer. Dessa raketer förväntas ha visat tillförlitlighet av 90 till 95 procent, enligt LSP tjänstemän.

För jämförelse, Kategori 2-fordon — nivån uppnås genom Falcon 9 2015 förväntas ess deras uppdrag 80 till 90 procent av tiden.

En SpaceX Falcon 9-raket lanserar NASA: s Transiterande Planeten Undersökning Satellit (TESS) från Florida, Cape Canaveral Air Force Station den 18 April 2018.
Kredit: SpaceX

Endast Kategori 3 raketer kan starta den dyraste, viktigaste, mest komplexa NASA uppdrag — projekt som Hubble Space Telescope, Mars rover Curiosity och James Webb Space Telescope. (Hubble lanserade ombord på rymdfärjan Discovery i April 1990, Nyfikenhet flög uppe på en United Launch Alliance Atlas V-raket i November 2011 och Webb kommer att rida en Arianespace Ariane 5-raket i Mars 2021.)

Falcon 9 debuterade i juni 2010 och har mer än 60 lanserar under sitt bälte. Endast en flygning har misslyckats hittills — en juni 2015 liftoff som var tänkt att skicka SpaceX: s robotic last Dragon-kapsel mot den Internationella rymdstationen på en proviantera köra för NASA.

En Falcon 9 också exploderat på pad i September 2016 under en prelaunch testa, förstöra AMOS-6 kommunikation satellit.

Falcon 9 är delvis återanvändbara. SpaceX har framgångsrikt landat ca 30 Falcon 9 första steg under orbital uppdrag, och ett antal av dessa återvände boosters har renoverats och reflown. SpaceX VD och grundare Elon Musk har sagt att han vill återanvända Falcon 9 andra stadier och nyttolast kåpor ointressanta (näsan kottar som omger satelliter under lanseringen), men detta har inte hänt ännu.

Falcon 9 redan har viss erfarenhet lansera NASA vetenskap hantverk: Falcon 9s lanserade byråns Jason-3 Jorden-observation satellit-i januari 2016 och planeten-jakt Transiterande Planeten Undersökning Satellit i April i år. SpaceX har även använt raket för att starta uncrewed Dragon lastfartyg till den Internationella rymdstationen för NASA, och kommer också att använda booster att flyga astronauter på dess Besättning Dragon rymdfarkoster.

Mike Wall bok om sökandet efter utomjordiskt liv, “Där Ute”, kommer att publiceras på Nov. 13 av Grand Central Publicering. Följ honom på Twitter @michaeldwall. Följ oss på @Spacedotcom eller Facebook. Ursprungligen publicerad på Space.com.

Skulle du Också Vilja

 • SpaceX Lanserar Använde Dragon Lastfartyg till rymdstationen, Spänna Muskler Återanvändning
  Utrymme

 • Pre-Flugit SpaceX Raket Lanserar Kommersiella Satellit-Kommunikation
  Utrymme

 • Elon Musk Säger SpaceX Kommer att Återanvända en Raket Inom 24 Timmar 2019
  Utrymme

 • SpaceX: s Uppgraderade Falcon 9-Raket Ess Maiden Flight, Pinnar Landning
  Utrymme

Författare Bio

Mike Wall, Space.com Ledande Författare

Michael har varit att skriva för Space.com sedan 2010. Hans bok om sökandet efter utomjordiskt liv, “Där Ute”, kommer att publiceras på Nov. 13, 2018. Innan du blir en vetenskap författare, Michael arbetat som herpetologist och djurlivet biologen. Han har ett Ph D. i evolutionär biologi vid Universitetet i Sydney, Australien, en bachelor-examen från University of Arizona, och en examen certifikat i science skriver från University of California, Santa Cruz. För att ta reda på vad hans senaste projekt är, kan du följ Mikael på Twitter.

Mike Wall, Space.com Ledande Författare

För Att Prenumerera SPACE.com

Skicka

Följ Oss

Mest Populära

 1. Bilden av Dagen

 2. Astronaut Njuter i Jordens ‘Ära’ Rainbow från rymdstationen (Foto)

 3. Accion 1: a Plats Vibratorer Kan Starta på en Cubesat Denna Helg

 4. Var Livet på den Tidiga Jorden Lila?

 5. Venus Ger en Tidig Morgon Ljus, Strax Före Soluppgången