Mariner 9: for det Første Romfartøyet til å Bane rundt Mars

0
37

Referanse:

Mariner 9: for det Første Romfartøyet til å Bane rundt Mars

Av

Elizabeth Howell, Space.com Bidragsyter

|

November 8, 2018 11:48am ET

 • MER

Mariner 9 var den første orbital oppdrag til Mars. Etter ankomst til den Røde Planeten i November 1971, bilder fra Mariner 9 forvandlet vår oppfatning av Mars fra et kaldt, krater fylt planet til en verden full av tidligere geologisk aktivitet og en planet som en gang hadde vann.

Mariner 9 kameraene var de første til å fange opp spekteret av Marsboer geologi. Romskipet er bilder tatt bilder av Mars’ polare caps, de aller Valles Marineris canyon og Martian måner (Phobos og Deimos). Marine 9 også funnet bevis for at vann hadde strømmet på planeten i gamle fortid.

NASA hadde sendt romsonder til Mars flere ganger før, men de oppdragene var relativt kort flybys.

I de tidlige dagene av planetary exploration, etatens strategi var å lansere par av romfartøy til Mars, slik at det skulle være en sikkerhetskopi hvis en av romskipet mislyktes.

Mariner 4 var det første romfartøyet til å zip Mars i 1965, og tatt de første opp-lukk bilder av en planet. Dens twin romskip, Mariner 3, sviktet under lanseringen.

Fire år senere, Sjøfolk 6 og 7 koblet opp til å fly over Mars innen et par dager etter hverandre. Mariner 7 knipset et bilde av Phobos, en av de Martian måner.

Oppdragene var vellykket, men for å nå en bedre forståelse av planeten, på lengre sikt observasjoner var nødvendig. Med mer tid, romskip kunne dokumentere den Røde Planeten er skiftende årstider, og ta detaljerte målinger av atmosfæren, magnetiske felt og ulike overflate funksjoner.

Så, NASA lagt mer vekt og instrumenter for Sjøfarende 8 og 9, som byrået planlagt å ha i bane rundt planeten. Romskipet nødvendig med mer drivstoff, og det kreves en mer robust fremdriftssystem for lengre operasjoner. Hvert romskip veide mer enn Sjøfolk 6 og 7 til sammen.

Mariner 8 løftet av Mai 9, 1971, fra Cape Canaveral, Florida, på en oppgave som varte 6 minutter. På grunn av et problem med det øvre trinnet er main engine, romskipet buet over Atlanterhavet og styrtet i vannet ca 350 km (560 kilometer) nord for Puerto Rico, ifølge NASA.

Etter Mariner 8 krasj, har NASA bestemt seg for å sende Mariner 9 romskip værs på en Atlas-Centaur rakett Mai 30, 1971. Mariner 9 gjorde det i verdensrommet og sette kurs for den Røde Planeten.

Mariner 9 romskip.
Kreditt: NASA

Etter 167 dager flyr i verdensrommet, Mariner 9 nådd Mars på Nov. 14, 1971. Det avfyrt raketten sin for bare litt over 15 minutter å sette seg inn i bane — en stor prestasjon for NASA etter forrige passerte oppdrag.

I verdensrommet, selv om, ting sjelden gå som planlagt. Mariner 9 var klar til å ta bilder, men planeten var oppslukt i en global støvstorm. Dette i seg selv var en oppdagelse — astronomer hadde mistanke om disse støv stormer eksisterte, men det var første gang de hadde sett dem på nært hold.

Likevel, det betydde NASA måtte vente med å ta bilder av overflaten. Bare toppen av den massive Olympus Monsvolcano, samt de tre Tharsis-vulkaner, kunne sees titte gjennom støv.

Støvet begynte å rydde i de kommende ukene, settling ned av januar 1972. Når teppet løftet, er det åpenbart en planet full av endre og kanskje en fargerik fortid.

“Noen av de observerte funksjoner inkludert gamle elven senger, kratere, massive utdødde vulkaner, canyons, i lag polar innskudd, bevis av vind-drevet avsetning og erosjon av sedimenter, værfronter, is-skyer, lokalisert støv stormer, i morgen kanskje den tetteste tåken og mer,” NASA skrev i et sammendrag av oppdraget.

Sammen med å finne bevis av rennende vann i det siste, “spørsmålet om eksistensen av liv på Mars ble intensivert,” NASA skrev av Mariner 9.

“Det var klart at Mars hadde ført til mange flere spørsmål som en lander ville være best egnet til å svare på.”

Sonden fotograferte 7,329 bilder og klarte til bilde 80 prosent av Mars-overflaten i mindre enn et år, NASA sa.

Mariner 9, en NASA-sonden i 1971-2, var den første til å bane rundt den røde planeten, snarere enn fly-by, og produserte det som var, for tiden, utrolig detaljerte kart over planeten. Dette bildet av Oxia Palus Quadrangle, tatt av Mariner 9, viser et stort område av mars-overflaten. Den horisontale utstrekningen av kart er en full fjerdedel av jordens omkrets, mens den vertikale aksen går fra ekvator (nedre kant av kartet) en tredjedel av veien mot planetens Nordpol. Den Oxia Palus Quadrangle er en av 30 regioner som NASA delt Mars inn for formålet med kartlegging.
Kreditt: UCL Fakultet for Matematikk og naturvitenskap

Blant Mariner 9 s funn var en enorm dal som strekker seg 2,500 miles (4000 km) planeten — nesten 10 ganger så lenge som Grand Canyon — og nå så dypt som 4 km (7 km). Den massive rift utvidet en fjerdedel av veien rundt Mars.

Den har senere ble kalt Valles Marineris, etter sin romfartøy oppdageren. I flere tiår siden, forskere har diskutert canyon opprinnelse.

Minst en gruppe forskere tror Valles Marineris poeng til bevis av platetektonikk på Mars. En separat studie ser på en nærliggende canyon foreslått salter på overflaten lag av Marsboer regolith kollapset under oppvarming, åpne en rift i overflaten.

Mariner 9 også strålte tilbake bilder av Marsboer sydpolen, som lag antydet at den Røde Planeten kan ha hatt ulike miljøer i det siste.

NASA har holdt øye på polet i andre oppdrag. Mars Global Takstmann funnet bevis for at karbondioksid innskudd på polet var å forminske. Mars Odyssey oppdaget store deler av vann-is, og Mars Reconnaissance Orbiter så “tørris” snøflak faller fra skyene i nærheten av nordpolen.

I tillegg, Mariner 9 shot bilder av tilsynelatende river senger svingete vei over overflaten. Romskipet også fanget relativt nær opp utsikt over Mars månene Phobos og Deimos.

Mariner 9 viste forskere at Mars er en raskt skiftende sted. Oppdraget bidro til å peke ut veien for fremtiden interessant science mål.

Etter nesten et år i bane, Mariner 9 løp ut av holdning-kontroll-gass — drivstoff som er nødvendig for å kontrollere satellittens orientering. NASA slått romfartøyet av Okt. 27, 1972.

NASA forventer Mariner 9 er i bane rundt høy nok til å holde flyr rundt Mars i hvert fall frem til 2022, men på noen punkt, romskipet vil inn i atmosfæren og krasje til planetens overflate.

Mariner 9 s bane oppgave var viktig før du sender en lander til Mars, sier Donna Shirley, en luftfart ingeniør som jobbet på flere NASA Mars innsats og er best kjent for å administrere Pathfinder og Fremmede oppdrag.

“Hvis vi hadde satt i gang noe til land i 1971, det ville virkelig ha vært dumt. Jeg mener, vi visste ikke mye om atmosfæren,” sa hun i en 2001 NASA oral histority intervju.

“The Martian atmosfæren varierer mye mellom sommer og vinter, mye mer enn Jordens atmosfære fordi den er tynn og det blir oppblåst opp veldig lett når det blir varmere og deretter faller ned i vinter,” Shirley sa. “Så var det akkurat nok usikkerheter som gjør en orbiter første var definitivt den intelligente ting å gjøre.”

I et bilde tatt tidlig i Mariner 9 oppgave, Olympus Mons står ovenfor en Marsboer støv storm.
Kreditt: NASA/Jet Propulsion Laboratory

Mariner 9 banet vei for fremtidige Mars-ekspedisjoner.

NASA-programmet ledere brukt bilder fra Mariner 9 i planlegging Viking 1 og Viking 2 landers, som både rørt ned hell på Mars i 1976. For de siste tre tiårene, NASA har fortsatt å sende romsonder til Mars.

Noen av de nyere Mars oppdrag inkluderer nasas Mars Reconnaissance Orbiter, som kom i Mars 2006, fant bergartene dannet av vann, så vel som mulige tegn på flytende vann på overflaten, Mulighet og Ånd rovers, som kom i januar 2004, funnet bevis for gamle vann på sine landing områder, og i August 2014 Nysgjerrighet landet på Mars, og fortsetter å utforske Aeolis Mons (Mount Sharp) å følge historien om beboelighet og vann på Mars. NASA har også orbiters i Mars kalles Mars Odyssey, som landet på Mars i oktober, 2001 og Mars-Atmosfæren og Flyktige Utviklingen Oppgave (MAVEN), som landet i November 2014. Mars Innsikt er planlagt å lande på Nov. 26, 2018.

NASA er ikke alene i sin søken for å utforske den Røde Planeten, som flere andre plass etater har deltatt i løpet av årene. Noen av de større oppdrag inkluderer Europas Mars Express og Indias Mars Orbiter Oppgave. Europa og Russland planlegger å lansere sine samarbeidende ExoMars rover i 2020, mens NASA har planlagt å sende sin Mars 2020 rover til å søke etter gamle organismer på planetens overflate.

Vil du Også Liker

 • Mars Reconnaissance Orbiter: Kartlegging Mars i Høy Definisjon
  Plass

 • Juno: Ta en Kikk på Jupiter
  Plass

 • MAVEN: nasas Orbiter Oppdrag til Mars — Oppdrag Detaljer
  Plass

 • Mars Nysgjerrighet: Fakta og Informasjon
  Plass

Forfatter-Bio

Elizabeth Howell, Space.com Bidragsyter

Elizabeth Howell er en medvirkende forfatter for Space.com som er en av de få Kanadiske journalister å rapportere regelmessig på utforskning av verdensrommet. Hun er forfølge en Ph. D. deltid i romfart sciences (University of North Dakota) etter å ha fullført en M. Sc. (space studies) ved samme institusjon. Hun har også en bachelor i journalistikk grad fra Carleton University. I tillegg til å skrive, Elizabeth underviser i kommunikasjon ved universitetet og community college-nivå. For å se sine nyeste prosjekter, følge Elizabeth på Twitter på @HowellSpace.

Elizabeth Howell, Space.com Bidragsyter