Hur Nära Är Vi att Kubrick AI-Kontrollerade Vision av Framtiden?

0
39

Hur Nära Är Vi att Kubrick AI-Kontrollerade Vision av Framtiden?

Av Mindy Weisberger, Live Science Senior Writer |

18 oktober 2018 12:09 ET

 • MER

En mordiska datorn som heter HAL i filmen 2001: A Space Odyssey” (1968).
Foto: Warner Bros Pictures

“Jag är ledsen Dave, jag är rädd att jag inte kan göra det.”

Filmen publik först hörde detta lugnt mässade och olycksbådande ord i 1968, som talas av ett rymdskepp intelligent dator i science fiction mästerverk “2001: A Space Odyssey.” Med att en fras, dator med namnet HAL 9000 bekräftat att det kunde tänka för sig själv, och att det var beredd att säga upp astronauter som planerar att inaktivera det.

Femtio år efter regissören Stanley Kubrick släppte sitt visionära mästerverk kolonisering av rymden, hur nära är människor i framtiden som han föreställt sig, som vi samarbetar med artificiell intelligens (A. I.) att vi i slutändan inte att kunna styra? [5 Spännande Användningsområden för Artificiell Intelligens (Som inte Är Robotar Mördare)]

Vi kan vara mycket närmare än vi tror, med maskiner som smart — och som ett potentiellt hot — som HAL lurar “in plain sight på Jorden”, enligt en essä som publicerades i går (Okt. 17) i tidskriften Science Robotics.

Uppsats författare Robin Murphy, professor i datavetenskap vid Texas A&M University, vet artificiell intelligens; hon var en pionjär i utvecklingen av katastrofer robotar, och hon fungerar som chef för Texas A&M: s Humanitära Robotik och AI-Laboratorium, enligt en fakultet biografi.

Kubrick ‘ s porträtt av HAL representerade en sällsynt inblick i vad som då var mycket ung fält: AI och robotik visa upp tre discipliner som var kritiska för att utveckla artificiell intelligens: “naturligt språk att förstå, datorseende och resonemang,” Murphy skrev i uppsatsen.

HAL lärt mig från att observera sin omgivning, att titta på och analysera ord, ansiktsuttryck och rörelser för mänskliga astronauter på rymdskeppet. Det var som ansvarar för att utföra rote funktioner såsom att upprätthålla rymdskepp, men som ett “tänkande” dator, HAL var också kan svara conversationally till astronauter, Murphy förklaras.

Men när uppdraget går snett och astronauterna besluta att stänga HAL ner, AI upptäcker sin tomt genom att läsa på läpparna. HAL kommer till en ny slutsats som inte var en del av sin ursprungliga programmering, beslutar sig för att rädda sig själv genom att systematiskt dödande av människor ombord.

Utsikterna för AI att göra mer skada än nytta kanske inte är så långsökt. Experter föreslår att weaponized AI kan spela en stor roll i framtidens globala konflikter, och sen fysikern Stephen Hawking föreslog att mänskligheten kan snart hitta AI att vara det största hotet mot vår överlevnad.

“Utvecklingen av full artificiell intelligens skulle kunna innebära slutet för den mänskliga rasen,” Hawking sade till BBC 2014.

Under en central scen i “2001,” HAL delar astronauten David Bowman (Keir Dullea) utanför rymdskepp, skära av hans krav för re-entry med en känslolös, “Detta samtal kan tjäna något syfte längre.” Men samtalet om AI i dag är långt ifrån över, mänsklighetens växande beroende av datorer för en rad vardags använder visar att AI har redan etablerat ett starkt fotfäste i våra hem och i våra liv.

Vad det kan betyda för mänskligheten under de kommande 50 åren, dock, återstår att se.

Ursprungligen publishedon Live Science.

Skulle du Också Vilja

 • Träffa CIMON, 1: a Robot med Artificiell Intelligens för att Flyga i Rymden
  Utrymme

 • Hur Teoretiska Fysiker Kan Hjälpa Till Att Hitta E. T.
  Utrymme

 • Varför Artificiell Intelligens Skrämma Oss Så Mycket?
  Utrymme

 • NASA: s Space AI Jagar Exoplaneter, och Inte Människor — Ännu
  Utrymme

Författare Bio

Mindy Weisberger, Live Science Ledande Författare

Mindy Weisberger är en erfaren skribent för Levande Vetenskap som omfattar allmänna naturvetenskapliga ämnen, särskilt sådana som rör hjärnor, kroppar och beteenden hos människor och andra djur — både levande och utdöda. Mindy har studerat film på Columbia University, där hennes filmer om dinosaurier, den biologiska mångfalden, människans ursprung, evolution, och astrofysik visas i American Museum of Natural History, på YouTube, och i museer och science centers över hela världen. Följ Mindy på Twitter.

För Att Prenumerera SPACE.com

Skicka

Följ Oss

Mest Populära

 1. Hur NASA Mars Lander ‘Steampunk’ Claw Kommer att Arbeta (Video)

 2. Månen Vetenskap! NASA Behöver Experimentera Idéer för Kommersiella Lunar Landers

 3. Efter Soyuz Avbryta, Ryssland Vill Ha 3 Framgångsrika Robot Flygningar Innan Nästa Besättning Lanseringen

 4. Fysiker Modell Elektroner i aldrig tidigare Skådad Detalj — Spoiler Alert: De är Runda

 5. Stephen Hawking är Sista Boken Säger att Det är “Ingen Möjlighet” av Gud i Vårt Universum