En Rysk Soyuz-Raket Lanseringen Misslyckades, Men Dess Avbryta Säkerhetssystem Räddat Liv

0
43

En Rysk Soyuz-Raket Lanseringen Misslyckades, Men Dess Avbryta Säkerhetssystem Räddat Liv

Av Meghan Bartels, Space.com Senior Writer |

11 oktober 2018 05:21 ET

 • MER

Rocket science är alltid en riskabel verksamhet, vilket är anledningen till att en besättning kapslar och raketer för att lansera dem bära en mängd olika system byggt för att säkerställa säkerheten för personer ombord, som världen minns i dag.

En av de som suttit längst och mest kända raketer drabbats av en allvarlig etapp strax efter starten under vad som var tänkt att vara en rutin besättning resa till den Internationella rymdstationen idag (Okt. 11) redovisat NASA-astronaut Nick Haag och ryska kosmonauten Aleksej Ovchinin. Astronauterna landade på ett säkert sätt och är en utredning som redan pågår till vad som gick fel.

Det kommer att ta ett tag för fullständig information om händelsen till pusslas ihop, men så långt har NASA skyllde det på ett problem som uppstod under booster separation av Soyuz-raket driva lanseringen. Som utlöste en varningslampa för att slå på insidan besättningen kapsel, NASA-astronauten Reid Wiseman sade under en presskonferens som hölls i dag. [I Bilder: Space Station Crew Avbryter Uppdrag Efter Soyuz Etapp]

Vid denna punkt, besättningen kapsel automatiskt sparken motorer som gjorde det och astronauterna bort från oroliga booster och dess gigantiska stash av extremt brandfarligt raket bränsle. Efter några ögonblick av fritt fall, kapseln är fallskärmar ut. Duon tog lite mer än en halvtimme att landa och genast möttes av en rysk search-and-rescue team som hade använts som en del av det normala förfarandet för lansering.

Haag och Ovchinin kvar sin kapsel, undersöktes av sök-och räddningsteam, och började resan tillbaka till kosmodromen Baikonur i Kazakstan för att återförenas med familjemedlemmar och NASA och Pentagon tjänstemän. Snart efter, de kommer att gå tillbaka till Star City i Moskva, där astronauterna att leva medan de förbereder sig för lansering.

Medan oavsett orsakat missförhållandet är naturligtvis djupt oroande, NASA tjänstemän var tydliga med att betona att deras förtroende för ryska rymdfärder och deras lättnad över att allt — bortsett från att anomali — fungerade perfekt.

Raketen, som är Rysslands Soyuz-systemet, är en av flera varianter av samma grundläggande raket landet har varit att lansera sedan slutet av 1960-talet, för besättning och uncrewed uppdrag lika. Dagens fordonstyp, en Soyuz-FG raket, är den enda design som för närvarande är godkända för att medföra människor. Det har varit att lansera sedan 2001 och har länge varit tänkt att ersättas av en nyare modell, men det har inte tidigare har misslyckats, Asif Siddiqi, ett utrymme historiker vid Fordham University, berättade Space.com.

Även över hela historia Soyuz-raketer, misslyckanden har inte resulterat i några dödsfall under lanseringen, tillade han. De två andra allvarliga starta inträffade 1975 och 1983, respektive.

1975 fel “, det var nog en av de farligaste,” Siddiqi sade, “eftersom de fick utstå en hel del Gs kommer tillbaka och de landade långt ur kurs.” Under re-entry, Sovjetiska kosmonauter erfarna över 21 G s av gravitation, eller mer än sju gånger upplevs av Haag och Ovchinin idag.

Den första ryska Soyuz-kapsel för att bära en besättning av astronauter till den Internationella rymdstationen var Soyuz TM-31, som lanserades 2000.
Kredit: NASA

Under 1983 lanseringen, Soyuz inte riktigt som inleddes när besättningen var tvungen att snabbt kommandot kapseln är fly tornet för att aktivera efter raket booster fattade eld. Hade flykt mekanism fattas bara ett par sekunder längre, kosmonauter sannolikt skulle ha dött, senare analyser föreslås.

Dock, efter mer än 100 besättning lanseringar av Soyuz-raketer, dagens incident återstår bara den tredje allvarliga lanseringen fel, och alla astronauter som har överlevt dessa händelser. (Några Soyuz uppdrag har slutat med dödsfall på re-entry, långt efter att raketen själv hade gjort sitt jobb.)

Att säkerheten är tack vare en väl konstruerad uppsättning alternativ för återställning för besättningen, Siddiqi läggas till. De skyddsåtgärder som ingår förstås, separation och ballistiska re-entry-sekvenser som automatiskt initieras idag som det säkraste fly teknik för situationen. [Se den Hisnande Utsikten från en rysk Soyuz-Raket Som Lanserar i Rymden]

“De har haft en mycket nära rakar, många av dem i själva verket, men de har lyckats genom huden av deras tänder för att rädda deras besättning,” Siddiqi sade. “De har en ganska god säkerhet system på plats under lanseringen fas att återhämta sig besättningen — och det fungerade, besättningen är bra.”

Men medan besättning uppdrag har i allmänhet varit fortskrider enligt plan och Ryssarna har kämpat nyligen med last uppdrag och med den ökända små läckage ombord på rymdstationen i augusti. Att sammanhang som gör detta extra händelsen mer om än att det skulle vara på sin egen, Siddiqi sade.

“Det är en kumulativ känsla av att det ryska rymdprogrammet är förnedrande,” sade han. “I isolering är det allvarligt, men det är inte en katastrof.”

Men i ljuset av andra frågor? “Jag är inte förvånad att detta hände, eftersom de sysslar med en hel del problem,” sade han. Lyckligtvis, säkerhetssystem var inte bland dem.

E-post Meghan Bartels på mbartels@space.com eller följ henne på @meghanbartels. Följ oss på @Spacedotcom och Facebook. Ursprungliga artikeln på Space.com.

Skulle du Också Vilja

 • Astronaut, Kosmonaut i “God Hälsa” Efter att ha Överlevt Soyuz-Raket etapp
  Utrymme

 • Empty Space Station? NASA Förbereder sig för det Värsta (men Hoppas på det Bästa) Efter Soyuz Misslyckande
  Utrymme

 • Titta på NASA Diskuterar Dagens Astronaut etapp vid Lunchtid ET
  Utrymme

 • Här är Vad Dagens Soyuz Starta Misslyckande Innebär för rymdstationen Astronauter
  Utrymme

Författare Bio

Meghan Bartels, Space.com Ledande Författare

Meghan är en vetenskap journalist baserad i New York. Hon gick Space.com i juli 2018, med tidigare skrift som publicerades i butiker inklusive Newsweek och Audubon. Meghan förtjänat en mastersexamen i vetenskapsjournalistik från New York University och en kandidatexamen i klassiker från Georgetown University, och i sin fria tid som hon tycker om att läsa och besöka museer. Följ henne på Twitter på @meghanbartels.

För Att Prenumerera SPACE.com

Skicka

Följ Oss

Mest Populära

 1. Astronaut, Kosmonaut i “God Hälsa” Efter att ha Överlevt Soyuz-Raket etapp

 2. Empty Space Station? NASA Förbereder sig för det Värsta (men Hoppas på det Bästa) Efter Soyuz Avbryt

 3. I Bilder: Space Station Crew är Upprörande att Avbryta Landningen Efter Soyuz etapp

 4. Döende Stjärna Rånade på Sina Stjärnors Massa av Hemliga Följeslagare

 5. Apollo är Första Bemannade Resan till Rymden som Hände för 50 År Sedan