Döende Stjärna Rånade på Sina Stjärnors Massa av Hemliga Följeslagare

0
55

Döende Stjärna Rånade på Sina Stjärnors Massa av Hemliga Följeslagare

Av Samantha Mathewson, Space.com Bidragsgivare |

11 oktober 2018 02:00 pm ET

 • MER

Den Mellanliggande Palomar Övergående Fabriken på Palomar Observatory fångat ögonblicken innan, under och efter svag supernova iPTF14gqr. Supernova vänster bakom en tät neutronstjärna som kretsar kring en kamrat som avskalade stjärniga av dess massa innan det exploderade.
Kredit: R. Skada/NASA/JPL-Caltech

En dold följeslagare sugs material från sina stellar granne innan stjärnan exploderade i en våldsam död, visar en ny studie.

När en tung stjärna bränsle tar slut, det kollapsar inåt på sig själv, att skapa en ljus explosion känd som en supernova. Som ett resultat, stellar material från de yttre skikten av den döende stjärnan ut i rymden, lämnar bakom en tät neutronstjärna. I allmänhet, detta material motsvarar det ett par gånger solens massa.

Men observationer av en ganska svag supernova kallas fn: 14gqr som inträffade i utkanten av en spiralgalax 920 miljoner ljusår bort visa att denna stellar explosion bleknade snabbt. Det utvisas material endast en femtedel av solens massa, enligt ett uttalande. [Supernova Foton: Stor Bilderna av stjärnexplosioner]

“Vi såg denna massiv stjärnas kärna kollaps, men vi såg anmärkningsvärt lite massan matas ut,” Mansi Kasliwal, biträdande professor i astronomi vid Caltech, sade i ett uttalande. “Vi kallar det för en ultrastripped kuvert supernova, och det har länge förutspått att de finns. Detta är första gången som vi på ett övertygande sätt har sett kärnan kollaps av en massiv stjärna som är så fullkomligt fråga.”

För att en stjärna kan explodera som en supernova, det har nog massa. Detta tyder på att fn: 14gqr tidigare var innesluten i massor av material, enligt uttalandet.

Observationer från Palomar Observatoriet i Södra Kalifornien föreslår att neutronstjärnan har en dold kamrat som avskalade stjärniga av dess massa innan det exploderade. Detta skulle förklara den döende stjärnan saknas massa, som forskarna säger.

Vad är mer, den tjuvaktiga stellar följeslagare — möjligen en vit dvärg, neutronstjärna eller svart hål skulle vara tillräckligt nära för att den döende neutronstjärna att gravitationellt suga bort dess massa innan det exploderade. Därför neutronstjärna och dess följeslagare anses vara en del av en kompakt neutron-stjärniga binära systemet, enligt uttalandet.

Med hjälp av den Mellanliggande Palomar Övergående Fabriken (fn:) på mount Palomar, astronomerna kunnat iaktta supernova i de allra första timmarna efter det exploderade.

“Du behöver snabbt övergående undersökningar och ett samordnat nätverk av astronomer världen över för att verkligen fånga den tidiga fasen av en supernova,” Kishalay De, huvudförfattare och doktorand vid Caltech, sade i ett uttalande. “Utan data i sin linda, vi kunde inte ha dragit slutsatsen att explosionen måste ha sitt ursprung i den kollapsande kärna av massiv stjärna med ett kuvert ungefär 500 gånger solens radie.”

De döda neutronstjärna och dess följeslagare förväntas så småningom samman. Hjälp Zwicky Övergående Anläggning — efterföljaren av fn: på Palomar Observatory — astronomer hoppas på att fånga upp mer av dessa sällsynta supernova händelser, enligt uttalandet.

Resultaten kommer att publiceras Okt. 12 i tidskriften Science.

Följ Samantha Mathewson @Sam_Ashley13. Följ oss på @Spacedotcom, Facebook och Google+. Ursprungliga artikeln på Space.com.

Skulle du Också Vilja

 • Galaxy Slag Genom Grannen för att Leka Jätte Ring av Svarta Hål
  Utrymme

 • Ant-Nebulosan Blaster Lasrar, Vilket Tyder Hidden Double-Star Systemet
  Utrymme

 • Hubble Hakar Första bild av Supernova Explosion s Enda Överlevande
  Utrymme

 • Denna Nyfunna Stellar Kvarleva Är den Första i Sitt Slag: Varför är Det Så Speciellt
  Utrymme

Författare Bio

Samantha Mathewson, Space.com Bidragsgivare

Samantha gick Mathewson Space.com som praktikant under sommaren 2016. Hon fick ett B. A. i Journalistik och miljövetenskap vid Universitetet i New Haven, Connecticut. Tidigare har hennes arbete har publicerats i Nature World News. När du inte skriva eller läsa om vetenskap, Samantha tycker om att resa till nya platser och ta foton! Du kan följa henne på Twitter @Sam_Ashley13.

Samantha Mathewson, Space.com Bidragsgivare

För Att Prenumerera SPACE.com

Skicka

Följ Oss

Mest Populära

 1. Astronaut, Kosmonaut i “God Hälsa” Efter att ha Överlevt Soyuz-Raket etapp

 2. En Rysk Soyuz-Raket Lanseringen Misslyckades, Men Dess Avbryta Säkerhetssystem Räddat Liv

 3. Empty Space Station? NASA Förbereder sig för det Värsta (men Hoppas på det Bästa) Efter Soyuz Avbryt

 4. I Bilder: Space Station Crew är Upprörande att Avbryta Landningen Efter Soyuz etapp

 5. Apollo är Första Bemannade Resan till Rymden som Hände för 50 År Sedan