Astronaut, Kosmonaut i “God Hälsa” Efter att ha Överlevt Soyuz-Raket etapp

0
49

Astronaut, Kosmonaut i “God Hälsa” Efter att ha Överlevt Soyuz-Raket etapp

Av Hanneke Weitering, Space.com Personal Writer |

11 oktober 2018 06:27pm ET

 • MER

NASA-astronaut Nick Haag och ryska kosmonauten Aleksej Ovchinin omfamna sina nära och kära efter att ha återvänt till Jorden från sin avbrutna Soyuz flygning på Oktober. 11, 2018.
Kredit: Bill Ingalls/NASA

Efter att ha drabbats av en etapp på väg till den Internationella rymdstationen idag (Okt. 11), två Expedition 57 besättningsmännen har återvänt till Jorden och är i “god hälsa” NASA tjänstemän sade på en presskonferens.

Rida på toppen av en rysk Soyuz-raket, Soyuz MS-10 farkosten lyfte från Baikonur kosmodromen i Kazakstan på 4:40 am EDT (0840 GMT) med NASA-astronauten Nick Haag och ryska kosmonauten Aleksej Ovchinin ombord. Ungefär 2 minuter efter uppskjutningen, besättningen rapporterade att de upplever tyngdlöshet tidigare än de förväntat sig. Roscosmos rapporterade att en av raketen fyra boosters hade misslyckats, och detta utlöste den akuta escape-systemet som har sänt besättningen barreling tillbaka till Jorden.

Rasar genom atmosfären i vad som kallas en “ballistiska härkomst,” rymdfarkosten föll ner till Jorden på ett mycket brantare vinkel än normalt, och utsatte besättningen till nästan 7 G i kraft, vilket motsvarar sju gånger den kraft av Jordens gravitation, NASA-astronauten Reid Wiseman sagt under briefingen. [I Bilder: Space Station Crew är Upprörande att Avbryta Landningen Efter Soyuz etapp]

Med vanliga Soyuz landningar, astronauter upplever inte mer än 6 G. Detta är jämförbart med den G-kraft som upplevs av NASA: s första astronauterna på Mercury och Gemini program. Apollo-astronauterna erfarna ca 4 G s om Saturnus V-raket, medan astronauterna ridning i NASA: s rymdfärjor utsattes för bara ca 3 G.

Den mest intensiva ballistiska re-entry av en Soyuz hänt under 2008, när tre Expedition 16 besättningsmän upplevt mer än 8 G: s före landning utanför kursen. NASA-astronaut Peggy Whitson var på Soyuz och redovisas med andningssvårigheter som de extrema G-force krossade hennes lungor. Hennes crewmate Yi So-yeon — sydkoreas första astronaut — var på sjukhus efteråt för svår smärta i rygg och nacke.

En ballistisk re-post är en slags “som att skjuta en kula ur ett gevär fat,” Wiseman sagt. “Det börjar sakta snurra härkomst modul så att det har aerodynamisk stabilitet som den kommer tillbaka genom den tjockare delen av atmosfären, och då fallskärmen kommer ut och de mark.”

Haag och Ovchinin landade nära staden Dzhezkazgan, Kazakstan, 3 till 4 minuter efter det inträffade anomali. “Marken räddningstjänsten var på dem helt direkt, så det var en stor sak att se hända,” Wiseman sagt. “Från allt som vi har sett, besättningen är i bra form. De är i Baikonur, och de är friska … och de ser riktigt bra”, tillade han. “Vi är väl utbildade för alla dessa händelser när vi kommer tillbaka, och så besättningen har skött sina rutiner precis som planerat.”

I bilderna släpptes av NASA och Pentagon, både Haag och Ovchinin verkade vara på gott humör, ler när de genomgick hälsoundersökningar och mumsade på en tallrik med blandade nötter.

Enligt Rysslands Federala Medicinsk Biologi Byrån, som har tagit hand om Haag och Ovchinin eftersom landning, återhämtning team transporteras besättningsmännen tillbaka Baikonur efter landning, och de förväntas återvända till cosmonaut training center i Moskva i morgon (Okt. 12).

E-post Hanneke Weitering på hweitering@space.com eller följ henne på @hannekescience. Följ oss på Twitter @Spacedotcom och på Facebook. Ursprungliga artikeln på Space.com.

Skulle du Också Vilja

 • En Rysk Soyuz-Raket Lanseringen Misslyckades, Men Dess Avbryta Säkerhetssystem Räddat Liv
  Utrymme

 • Empty Space Station? NASA Förbereder sig för det Värsta (men Hoppas på det Bästa) Efter Soyuz Misslyckande
  Utrymme

 • Titta på NASA Diskuterar Dagens Astronaut etapp vid Lunchtid ET
  Utrymme

 • Här är Vad Dagens Soyuz Starta Misslyckande Innebär för rymdstationen Astronauter
  Utrymme

Författare Bio

Hanneke Weitering, Space.com Personal Författare

Hanneke gick laget vid Space.com i augusti 2016 som en personal författare och producent. Hon är en självutnämnd vetenskapsnörd från Söder med en passion för allt i denna värld! Hon har tidigare skrivit för Skolastiska, MedPage Today, Scienceline, och Oak Ridge National Lab. Efter att ha studerat fysik vid University of Tennessee i hennes hem stad av Knoxville, flyttade hon till New York City och tog sin examen i Naturvetenskap, Hälsa och Miljö Rapportering (SHERP) från New York University. För att hänga med Hanneke senaste arbete, följ henne på Twitter, Facebook eller Google+.

Hanneke Weitering, Space.com Personal Författare

För Att Prenumerera SPACE.com

Skicka

Följ Oss

Mest Populära

 1. En Rysk Soyuz-Raket Lanseringen Misslyckades, Men Dess Avbryta Säkerhetssystem Räddat Liv

 2. Empty Space Station? NASA Förbereder sig för det Värsta (men Hoppas på det Bästa) Efter Soyuz Avbryt

 3. I Bilder: Space Station Crew är Upprörande att Avbryta Landningen Efter Soyuz etapp

 4. Döende Stjärna Rånade på Sina Stjärnors Massa av Hemliga Följeslagare

 5. Apollo är Första Bemannade Resan till Rymden som Hände för 50 År Sedan