Planeten Jorden: Fakta Om Sin Bane, Atmosfære Og Størrelse

0
50

Referanse:

Planeten Jorden: Fakta Om Sin Bane, Atmosfære Og Størrelse

Av Charles Q. Choi, Space.com Bidragsyter |

Oktober 10, 2018 02:47pm ET

 • MER

Kreditt: NASA

Jorden, vårt hjem, er den tredje planeten fra solen. Det er den eneste planeten som er kjent for å ha en atmosfære som inneholder frie oksygen, et hav av vann på overflaten og, selvfølgelig, liv.

Jorden er den femte største av planetene i solsystemet. Det er mindre enn fire gass gigantene —Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun — men større enn de tre andre steinete planetene, Merkur, Mars og Venus.

Jorden har en diameter på ca 8,000 km (rundt 13 000 kilometer) og er runde fordi tyngdekraften trekker saken til en ball. Men, det er ikke helt rund. Jorden er virkelig en “oblate spheroid,” fordi dens spinn fører det til å bli knust på sitt polakker og hovne ved ekvator.

Vann dekker ca 71% av Jordens overflate, og det meste av det som er i havet. Omtrent en femtedel av Jordens atmosfære består av oksygen, som er produsert av planter. Mens forskere har vært å studere planeten vår for århundrer, har lært mye i løpet av de siste tiårene ved å studere bilder av Jorden fra verdensrommet.

Mens Jorden går i bane rundt solen, planeten er samtidig spinning, på en tenkt linje som kalles en akse som går fra Nordpolen til Sydpolen. Det tar Jorden 23.934 timer å fullføre en rotasjon om sin akse og 365.26 dager å fullføre en bane rundt solen.

Jordens rotasjonsakse er skråstilt i forhold til ekliptikken flyet, en imaginær overflaten gjennom jordens bane rundt solen. Dette betyr at den Nordlige og Sørlige halvkule vil noen ganger peker mot eller vekk fra solen, avhengig av tiden av året, og dette endrer mengden av lys hjernehalvdel, motta, noe som resulterer i sesongene.

Jordens bane er ikke en perfekt sirkel, men heller en oval-formet ellipse, lik banene til alle de andre planetene. Vår planet er litt nærmere solen i begynnelsen av januar og lenger bort i juli, selv om denne varianten har et mye mindre effekt enn oppvarming og kjøling forårsaket av vippe av Jordens akse. Jorden skjer for å ligge innenfor den såkalte “gullhår og de tre bjørnene sone” rundt solen, hvor temperaturen er bare rett til å ha flytende vann på jordens overflate.

Statistikk om Jordens bane, i henhold til NASA:

 • Gjennomsnittlig avstand fra solen: 92,956,050 miles (149,598,262 km)
 • Perihelion (nærmest tilnærming til solen): 91,402,640 miles (147,098,291 km)
 • Aphelion (lengst avstand fra solen): 94,509,460 miles (152,098,233 km)
 • Lengde på solvarme dager (enkel rotasjon om sin akse): 23.934 timer
 • Lengden av året (enkelt revolusjonen rundt solen): 365.26 dager
 • Ekvatorial tilbøyelighet til å bane: 23.4393 grader

Forskere tror at Jorden ble dannet på omtrent samme tid som solen og de andre planetene noen 4.6 milliarder år siden, da solsystemet coalesced fra en gigantisk, roterende sky av gass og støv kjent som solar nebula. Som tåken kollapset på grunn av sin tyngdekraften, det spunnet raskere og flat til en disk. Det meste av stoffet ble trukket inn mot sentrum for å danne solen.

Andre partikler i disken kolliderte og stakk sammen for å danne stadig større organer, inkludert Jorden. Forskere tror Jorden startet som en waterless masse av stein.

“Det var tenkt at på grunn av disse asteroider og kometer som flyr rundt å kollidere med Jorden, forholdene på tidlig Jorden kan ha vært jævli,” Simone Marchi, en planetarisk forsker ved Southwest Research Institute i Boulder, Colorado, som tidligere fortalt Space.com. Men i de senere år, nye analyser av mineraler fanget i gamle mikroskopiske krystaller tyder på at det var flytende vann som allerede finnes på Jorden i løpet av de første 500 millioner år, Marchi sa.

Radioaktivt materiale i rock og økende press dypt i Jorden generert nok varme til å smelte planetens indre, forårsaker noen kjemikalier til å stige til overflaten og danner vann, mens andre ble gasser i atmosfæren. Nyere data tyder på at jordskorpen og hav kan ha blitt dannet i løpet av rundt 200 millioner år etter planeten tok form.

Jordens kjerne er rundt 4400 miles (7,100 km) bred, litt større enn halvparten av Jordens diameter og omtrent samme størrelse som Mars‘ diameter. Den ytterste av 1400 km (2,250 km) av kjernen er flytende, mens den indre kjernen er fast; det er om lag fire femtedeler så stor som Jorden-månen, på noen 1,600 miles (2,600 km) i diameter. Kjernen er ansvarlig for jordens magnetfelt, som hjelper til med å avlede skadelige partikler skudd fra solen.

Over kjernen er Jordens mantel, som er om 1,800 miles (2,900 km) tykk. Mantelen er ikke helt stiv, men kan flyte sakte. Jordskorpen flyter i mantelen mye som et stykke tre, flyter på vann. Langsom bevegelse av rock i mantelen blander kontinenter rundt og forårsaker jordskjelv, vulkaner og dannelse av fjellkjeder.

Over mantelen, Jorden har to typer av jordskorpen. Det tørre land kontinenter består for det meste av granitt og andre lette silikat mineraler, mens havet etasjer, består for det meste av en mørk, tett vulkansk bergart som kalles basalt. Kontinental skorpe gjennomsnitt rundt 25 km (40 km) tykk, selv om det kan være tynnere eller tykkere i enkelte områder. Oceanic crust er vanligvis bare ca 5 km (8 km) tykk. Vann fyller i lave områder av basalt skorpe å danne verdens hav.

Jorden blir varmere mot sin kjerne. På bunnen av kontinental skorpe, temperaturer nå om 1,800 grader Fahrenheit (i 1 000 grader Celsius), en økning på om lag 3 grader F per mil (1 ° C per km) under jordskorpen. Geologer tror temperaturen på Jordens ytre kjerne er om 6,700 å 7,800 grader F (3,700 å 4,300 grader C), og at den indre kjernen kan nå 12,600 grader F (7,000 grader C) — varmere enn overflaten av solen.

Jordens magnetfelt er generert av strøm som flyter i Jordens ytre kjerne. De magnetiske polene er alltid på farten, med den magnetiske Nordpolen akselerere sin bevegelse nordover til 24 km (40 km) årlig siden sporing begynte i 1830-årene. Det vil trolig avslutte Nord-Amerika, og nå Sibir i løpet av noen tiår.

Jordens magnetfelt er endret på andre måter også. Globalt magnetfelt har svekket 10 prosent siden det 19. århundre, ifølge NASA. Disse endringene er mild i forhold til hva jordas magnetfelt har gjort i det siste. Et par ganger hver millioner år eller så, feltet helt knipser, med Nord-og sydpolen bytte plasser. Det magnetiske feltet kan ta alt fra 100 til 3000 år å fullføre klaffen.

Styrken på Jordens magnetfelt redusert med om lag 90 prosent når et felt tilbakeføring skjedde i gamle fortid, ifølge Andrew Roberts, professor ved the Australian National University. Drop gjør planeten mer sårbare for solar storm og stråling, som kan betydelig skade satellitter og kommunikasjon og elektrisk infrastruktur.

“Forhåpentligvis, er en slik hendelse er en lang vei i fremtiden, og vi kan utvikle fremtidige teknologier for å unngå stor skade,” Roberts sier i en uttalelse.

Når ladde partikler fra solen blir fanget i Jordens magnetfelt, de knuser inn i luftmolekyler over de magnetiske polene, noe som fører dem til å gløde. Dette fenomenet er kjent som nordlys, nord-og sørlys.

Jordens atmosfære er omtrent 78% nitrogen og 21% oksygen, med spormengder av vann, argon, karbondioksid og andre gasser. Ingen andre steder i solsystemet er det en atmosfære som er lagt med gratis oksygen, som er avgjørende for en av de andre unike egenskaper av Jord: livet.

Air omgir Jorden og blir tynnere lenger fra overflaten. Omtrent 100 miles (160 km) over Jorden, luften er så tynn at satellitter kan bla gjennom atmosfæren med lite motstand. Likevel spor av atmosfæren kan bli funnet så høyt som 370 km (600 km) over planetens overflate.

Det nederste laget i atmosfæren er kjent som troposfæren, som er stadig i bevegelse og hvorfor vi har vær. Sollys varmer opp jordens overflate, noe som fører varm luft til å stige inn i troposfæren. Denne luften utvider seg og kjøler som lufttrykket avtar, og fordi kald luft er tyngre enn sine omgivelser, er det så synker og blir varmet opp av Jorden igjen.

Over troposfæren, rundt 30 mil (48 km) over Jordens overflate, er stratosfæren. Den stille luften i stratosfæren inneholder ozonlaget, som ble opprettet da ultrafiolett lys forårsaket trioer av oksygen atomer bindes sammen i ozon-molekylene. Ozon hindrer de fleste av solens skadelige ultrafiolette stråling fra å nå jordoverflaten, hvor det kan skade og mutere liv.

Vanndamp, karbondioksid og andre gasser i atmosfæren fanger varme fra solen varmer Jorden. Uten denne såkalte “drivhuseffekten,” Jorden vil trolig være for kaldt for livet for å eksistere, selv om en løpsk drivhuseffekt førte til grusomme forholdene nå sett på Venus.

Jorden-bane satellitter har vist at den øvre atmosfæren faktisk utvider seg i løpet av dagen og kontrakter om natten på grunn av oppvarming og kjøling.

Oksygen er den mest vanlige element i bergarter i jordskorpen, skriver omtrent 47 prosent av vekten av alle rock. Den nest mest tallrike element er silisium, på 27 prosent, etterfulgt av aluminium, på 8 prosent, strykejern, på 5 prosent, kalsium, på 4 prosent, og natrium, kalium og magnesium, om lag 2 prosent hver.

Jordens kjerne består for det meste av jern og nikkel og potensielt mindre mengder av lettere elementer, slik som svovel og oksygen. Mantelen er laget av jern og magnesium-rik silikat bergarter. (Kombinasjonen av silisium og oksygen er kjent som silisium, og mineraler som inneholder silica er kjent som silikat min.)

Jordens måne er 2,159 miles (3,474 km) bredt, om lag en fjerdedel av Jordens diameter. Vår planet har en månen, mens Merkur og Venus har ingen og alle de andre planetene i vårt solsystem har to eller flere.

Den ledende forklaring for hvordan Jorden er dannet månen er som en gigantisk innvirkning slo råstoff til månen av den primitive, smeltet Jorden og inn i en bane. Forskere har antydet at objektet som treffer planeten hadde omtrent 10 prosent av massen av Jorden, på størrelse med Mars.

Jorden er den eneste planeten i universet som er kjent for å ha liv. Planeten har flere millioner arter av liv, som lever i habitater alt fra bunnen av de dypeste hav til et par km i atmosfæren. Og forskerne tror langt flere arter gjenstår å bli oppdaget.

Forskere mistenker at andre kandidater for å holde liv i vårt solsystem, for eksempel Saturn-månen Titan eller Jupiters måne Europa — kunne house primitive levende skapninger. Forskere har ennå til nettopp spikre ned nøyaktig hvordan våre primitive forfedre først dukket opp på Jorden. En løsning antyder at livet først utviklet seg på den nærliggende planeten Mars, når en beboelig planet, så reiste til Jorden på meteoritter kastet fra den Røde Planeten av konsekvenser fra andre plass bergarter.

“Det er heldig at vi endte opp her, likevel, som sikkert Jorden har blitt bedre av de to planetene for å opprettholde livet,” biokjemiker Steven Benner, på Westheimer Institutt for Vitenskap og Teknologi i Florida, fortalte Space.com. “Hvis vår hypotetiske Martian forfedre hadde vært på Mars, er det kanskje ikke har vært en historie å fortelle.”

Videre lesing:

 • Hvor Stor Er Jorden?
 • Jordens Atmosfære: Sammensetning, Klima & Vær
 • Hva Er Temperaturen på Jorden?
 • Hva Er Earth Er Laget Av?
 • Hvordan Ble Jorden Dannet?

Denne historien ble oppdatert den Okt. 10, 2018 ved Space.com Bidragsyter, Nola Taylor Redd.

Vil du Også Liker

 • Vesta: Fakta Om den Smarteste Asteroide
  Plass

 • Eksoplaneter: Verdener Utenfor Vårt Solsystem
  Plass

 • Uranus’ Atmosfære: Lag av Is-Skyer
  Plass

 • Rocky-Planet-Som Atmosfærer Er Mulig på 3 TRAPPIST-1 Planeter
  Plass

Forfatter-Bio

Charles Q. Choi, Space.com Bidragsyter

Charles Q. Choi er en medvirkende forfatter for Space.com og Live Science. Han dekker alle ting menneskets opprinnelse og astronomi samt fysikk, dyr og generell vitenskap emner. Charles har en Master of Arts fra University of Missouri-Columbia School of Journalism og en Bachelor of Arts fra University of South Florida. Charles har besøkt alle kontinent på Jorden, drikke harsk yak-smør-te i Lhasa, snorkling med sjøløver i Galapagos og til og med klatring et isfjell i Antarktis.

Charles Q. Choi, Space.com Bidragsyter