NASA: s SLS Megarocket Över Budget, försenat, Rapport

0
55

NASA: s SLS Megarocket Över Budget, försenat, Rapport

Av Mike Wall, Space.com Senior Writer |

10 oktober 2018 04:39pm ET

 • MER

Artist ‘ s illustration av NASA: s stora Space Launch System raket i luften.
Kredit: NASA

Det kommer att kosta flera miljarder kronor mer än planerat att få NASA: s stora Space Launch System (SLS) raket ur marken, och som redan försenade första flygning kommer förmodligen sluta knuffas tillbaka ännu en gång, i en ny rapport från myndigheten Office of Inspector General (OIG) finner.

NASA räknar på två-stegs SLS för att starta astronauter mot djupt utrymme destinationer såsom månen och Mars. Den stora raket kommer också stöd planetariska prospektering, hjälpa robot rymdfarkosten nå avlägsna mål på mycket kortare tid än vad som hittills har varit möjligt, myndighetspersoner har sagt.

Flyg titan Boeing är ansvarig för SLS’ första, eller kärna, skede. I 2012, NASA avtal med Boeing om att bygga två SLS första stadier, liksom en Utforskning Övre Steget (EUS), ett avancerat andra stadiet som kommer att öka raketens nyttolast-upphöjning av kapacitet. [Bilder: NASA: s Space Launch System för Deep Space Flygningar]

Den rymdorganisationen, som ursprungligen syftade till att lansera den första SLS flyg — en uncrewed test som kallas Prospektering Uppdrag 1 (EM-1), som kommer att skicka NASA: s också-i-utveckling Orion crew kapsel runt månen — i December 2017. Den första besättning SLS-Orion flyg, EM-2, som var riktad till mitten av 2021.

Dessa scheman har halkade dock: NASA nu är att inleda EM-1 i mitten av 2020-och EM-2 i mitten av 2022. Och det kommer att kostnadsöverskridanden. “Boeing Stadier” kontraktet löper genom 2021, men NASA räknar med att bolaget kommer att tillbringa hela det tilldelade pengar genom att i början av nästa år, utan att den slutgiltiga leveransen av en central stadium eller eu: s.

Vilket leder oss till den nya OIG rapport, som släpptes i dag (Oktober. 10). Det kristalliserar resultaten av en fyra månader lång granskning (från och med April till och med augusti 2018) av Boeing s resultat under Skeden kontrakt, liksom NASA: s efterlevnad av förvärv förordningar, riktlinjer och förfaranden för att stödja SLS Program.”

Dessa fynd tyder på att det kommer att finnas ytterligare gupp i vägen för SLS utveckling.

“I nuvarande takt, vi räknar med att Boeing kommer satsa minst $8,9 miljarder euro genom 2021 — dubbla det belopp som ursprungligen planerat — medan leverans av de första Grundläggande Steg har halkat 2,5 år från juni till December 2017 2019 och kan glida vidare,” OIG rapporten.

Som ett resultat av sådana frågor, NASA kommer inte att kunna starta EM-1 i den för närvarande riktade fönster, som löper från och med December 2019 med juni 2020, rapportens författare förutsäga.

Dessa kostnadsökningar och schema glider “kan spåras till stor del för ledarskap, teknik och infrastruktur frågor som drivs av Boeing s dåliga resultat,” OIG rapport lägger till. “Till exempel, Boeing tjänstemän har konsekvent underskattat omfattningen av det arbete som ska utföras och därmed storleken och kompetensen hos den arbetskraft som krävs.”

Dessutom, hårdvara och mjukvara som krävs för grundläggande-steg testning är två år försenat. Utrustning-relaterade problem och “en extremt väder händelse” — förmodligen 2017 Orkanen Harvey — har bidragit till förseningar och kostnadsöverskridanden, enligt rapporten.

Den OIG rapport gör sju rekommendationer för att förbättra hållbarhet, ansvar och öppenhet” av core-scenen och eu: s utveckling. NASA håller med sex av de sju rekommendationer det i rapporten; det enda undantaget är Rekommendation 6, som handlar om att sätta upp ett system där “tekniska skärmar” priser entreprenörens prestation.

“Till sin kredit, SLS Program har vidtagit åtgärder för att hantera förvaltning och upphandling frågor relaterade till Boeing Stadier avtal, inklusive att göra viktiga ledarskap i förändring, att begära recensioner av Boeings management, finansiella och uppskatta system, lägga till rutin, djupgående utvecklingssamtal, och ändra upphandling för att förbättra den interna kontrollen,” OIG säger rapporten. “Men effekten av dessa åtgärder på att förbättra Boeings framtiden för fullgörandet av kontraktet är osäker.”

I ett uttalande via e-post till Space.com NASA tjänstemän sade att SLS är den mest komplexa launch system byrån någonsin har utvecklats, och de erkände att de utmaningar som är relaterade till dess design och tillverkning.

Men tjänstemän betonade också vikten av SLS för att byråns människa-rymdfärder planer. Och de tillade att NASA fullt stöd för Boeing, säger att företaget har “redan övervinna många utmaningar” och fortsätter “för att visa stora förbättringar i effektivitet och förvaltning.”

“Den senaste rapporten från NASA: s Office of Inspector General, tillsammans med andra recensioner, hjälper byrån till att förbättra prestanda,” NASA-uttryck lägger till. “NASA och Boeing är på god väg att genomföra rekommendationerna i rapporten, av vilka flera har redan lett till bestående och betydande förbättringar. NASA fortsätter att noga övervaka SLS prestanda som lag göra betydande framsteg på slutmontering, utrusta och sammanfogning av de fem stora strukturella delar av SLS centrala steget på myndighetens Michoud Assembly Facility i New Orleans för den första flygningen.”

Du kan läsa hela OIG rapporten här: https://oig.nasa.gov/docs/IG-19-001.pdf

Mike Wall bok om sökandet efter utomjordiskt liv, “Där Ute”, kommer att publiceras på Nov. 13 av Grand Central Publicering. Följ honom på Twitter @michaeldwall. Följ oss på @Spacedotcom eller Facebook. Ursprungligen publicerad på Space.com.

Skulle du Också Vilja

 • NASA Planerar att Bygga en Moon-Kretsande rymdstation: Här är Vad Du Bör Veta
  Utrymme

 • NASA Skjuter för Månen, Rymden med Avgörande Tester
  Utrymme

 • Hur NASA Är Prepping Sin Nya Megarocket att Skjuta till Månen 2019
  Utrymme

 • NASA: s 1: a Space Launch System Uppdrag Kan Fördröjas Tills 2020
  Utrymme

Författare Bio

Mike Wall, Space.com Ledande Författare

Michael har varit att skriva för Space.com sedan 2010. Hans bok om sökandet efter utomjordiskt liv, “Där Ute”, kommer att publiceras på Nov. 13, 2018. Innan du blir en vetenskap författare, Michael arbetat som herpetologist och djurlivet biologen. Han har ett Ph D. i evolutionär biologi vid Universitetet i Sydney, Australien, en bachelor-examen från University of Arizona, och en examen certifikat i science skriver från University of California, Santa Cruz. För att ta reda på vad hans senaste projekt är, kan du följ Mikael på Twitter.

Mike Wall, Space.com Ledande Författare

För Att Prenumerera SPACE.com

Skicka

Följ Oss

Mest Populära

 1. Air Force Utmärkelser Launch Vehicle Utveckling Kontrakt till Blue Origin, Northrop Grumman, ULA

 2. Nya Space Station Crew Lanserar Torsdag: Titta På Det Live!

 3. Carl Sagan: Kosmos, Pale Blue Dot & Berömda Citat

 4. Planeten Jorden: Fakta Om Sin Bana, Atmosfär & Storlek

 5. “En Skrämmande utseende Storm”: Titta på Orkanen Michael Anländer i Video från rymdstationen