Carl Sagan: Kosmos, Pale Blue Dot & Berömda Citat

0
52

Referens:

Carl Sagan: Kosmos, Pale Blue Dot & Berömda Citat

Genom Nola Taylor Redd, Space.com Bidragsgivare |

10 oktober 2018 03:27pm ET

 • MER

Som heter “America’ s mest effektiva säljare av vetenskapen” av Time magazine, astronomen Carl Sagan tillbringade mycket av sin karriär till att översätta tekniska vetenskapliga förklaringar till något lättsmält av allmänheten. Som en naturlig lärare, Sagan utbildade människor, inte bara genom klassrummet föreläsningar men också genom intervjuer och tv-program. Hans 13-del TV-serie, “Kosmos”, har setts av över 600 miljoner människor i mer än 60 länder. Föreställningen var så populär att den återvände till tv 2005. [Se även vår översikt av Kända Astronomer och stora vetenskapsmän från många områden som har arbetat i astronomi.]

Carl Edward Sagan var född Nov. 9, 1934, i Brooklyn, New York. Han deltog i college vid Universitetet i Chicago, där han tog sin Ph. D. i astronomi och astrofysik i 1960, vid en ålder av 26.

Efter avslutad doktorsexamen arbete, har han undervisat vid Harvard University. När skolan har avböjt att bevilja Sagan upplåtelseform i 1968, tog han en position med Cornell University i New York, som tjänstgör som chef för Laboratoriet för Global Studies och biträdande föreståndare för Centrum för Radio Fysik och Utrymme för Forskning.

Diagnostiserats med sällsynta benmärg sjukdom myelodysplasia, Sagan genomgick tre ben-marrow transplantation, under loppet av sitt liv. På grund av komplikationer från sjukdomen, han fick lunginflammation, som ledde till hans död på Dec. 20, 1996, vid 62 års ålder.

Även om Sagan var mest känd för sina vetenskapliga kommunikation med allmänheten, han gjorde många viktiga vetenskapliga bidrag.

När Sagan var i forskarskolan, många forskare trodde att planeten Venus var som liknar Jorden. Som en del av sin doktorsexamen forskning, Sagan beräknas den första växthus modell för Venus atmosfär, som visade en högre temperatur än vad som tidigare misstänkts. Senare föreslog han att sandstormar på Mars orsakade den säsongsmässiga förändringar som observerats på den planeten, och han skrev en rad uppsatser i den organiska kemin i Jupiters atmosfär.

Som rådgivare till NASA, Sagan hjälpt till att designa och hantera Mariner 2 uppdraget till Venus, Mariner 9 och Viking resor till Mars, Voyager-system till det yttre solsystemet, och Galileo uppdrag till Jupiter. Han hjälpte också kort astronauter innan deras resor till månen.

Sagan hjälpte till att lägga grunden för två nya vetenskapliga discipliner: planetary science och exobiology, eller studien av potentiella liv på andra planeter. Han grundade och var den första ordföranden för Planetary Society, en organisation som arbetar för att inspirera och engagera allmänheten i utforskning av rymden. Och han främjat Sök efter Utomjordisk Intelligens (SETI) Institutet, där han tjänstgjorde som en förvaltare.

Men Sagan var långt mer synlig som en vetenskaplig lärare än som forskare. Han var begåvad på att bryta ner den vetenskapliga begrepp till förklaringar som allmänheten kan lätt förstå, samtidigt som man undviker att tala ner till dem. Han har skrivit hundratals populära artiklar och mer än två dussin böcker, och han har medverkat i Time magazine — landning locket på Oktober. 20, 1980.

“Carl höll fötterna stadigt planterade i både den planetariska forskarsamhället och i de högre världarna av vetenskaplig kommunikation och vetenskaplig politik,” astronomer Yervant Terzian och Virginia Trimble skrev i American Astronomical Society dödsruna för Sagan.

I 1977, Sagan började jobba på tv-serien “Kosmos: En Personlig Resa,” tjänar som författare och programledare. Den första showen sändes på radio och tv i Allmänhetens Tjänst i oktober 1980. Mellan nya avsnitt och säsonger, the show var den mest sedda serien på AMERIKANSKA television för nästan ett decennium. Visa vann en Emmy och en Peabody award och sändes över hela världen. Sagan om boken med samma namn (Random House, 2013) stannade på New York Times best seller-lista för 70 veckor och var den bäst säljande vetenskap bok som någonsin publicerats på engelska på den tiden.

Förutom “Cosmos,” Sagan medverkade också som gäst på “The Tonight Show med Johnny Carson” 26 gånger, och kallar det “den största klassrum i historien.”

I Sagan begäran, NASA befallde sin Voyager 1 rymdfarkoster för att vända sin kamera på Jorden, skapar en bild som kom att bli känt som “Pale Blue Dot“, en av de mest kända bilderna av Jorden från rymden som någonsin tagits. Sagan används som namn som titeln på en bok. Uppföljaren till “Cosmos,” Sagan “The Pale Blue Dot” (Random House, 1994) reste runt i solsystemet och galaxen, genom att argumentera för nödvändigheten av planetary science och utforskning av Jordens närmaste grannar. Denna bok, som också var mycket väl emot av allmänheten.

En tidigare facklitteratur bok av Sagan, “The Dragons of Eden: Spekulationer om Utvecklingen av Mänskliga Intelligens” (Random House, 1977) har fått 1978 Pulitzerpriset för allmän sakprosa.

Även om majoriteten av Sagan arbete var facklitteratur, han använde skönlitteratur för att presentera vetenskapliga principer i sin 1985 roman “Kontakt” (Simon & Schuster, 1985). Berättelsen kretsade kring samspelet mellan människan och en avancerad civilisation av utomjordingar. Romanen sålts i över en miljon exemplar under dess första två år av publicering, och 1997, var det släpptes som en viktig film starring Jodi Foster som huvudpersonen Ellie Arroway (som var inspirerad av verkliga astronom, SETI Jill Tarter).

2015, Los Angeles Times meddelade att Warner Bros Entertainment Inc. arbetade med Sagan änka, Ann Druyan, på en film om vetenskapsmannens liv. Produktion bolaget har inte släppt några detaljer om filmen eftersom den första tillkännagivandet.

I Sagan är New York Times dödsruna, som då var Rektor för National Academy of Sciences Bruce Alberts sade, “Carl Sagan, mer än någon samtida vetenskapsman kan jag tänka, visste vad det tar att röra passion inom den offentliga när det gäller att undra och vikten av vetenskap.”

“Framsteg inom medicin och jordbruk har sparat enormt mycket mer liv än har varit vilse i alla krig i historien.”
— “The Demon-Haunted World: Vetenskapen Som ett Ljus i Mörkret” (Ballantine Books, 1997)

“Betydelsen av ett konstaterande att det finns andra varelser som delar med sig av detta universum med oss skulle vara helt fenomenal. Det skulle vara en epokgörande händelse i mänsklighetens historia.”
— Citerat i CNN dödsruna, 20 December 1996

“I hjärtat av vetenskap är en viktig balans mellan två till synes motstridiga attityder — en öppenhet för nya idéer, oavsett hur bisarra eller bakvända de kan vara, och den mest hänsynslösa skeptisk granskning av alla idéer, gamla och nya. Detta är hur djupa sanningar är winnowed från djupt nonsens.”
— “The Demon-Haunted World: Vetenskapen Som ett Ljus i Mörkret” (Ballantine Books, 1997)

“Varje barn som börjar som en naturlig-född vetenskapsman, och då kan vi slå det ur dem. Några sippra igenom systemet med sina undrar och entusiasm för vetenskap intakt.”
— Intervju i tidningen Psychology Today (januari 1996)

“För mig själv, jag gillar ett universum som innehåller mycket som är okänt och, på samma gång, mycket som är igenkännbara. Ett universum där allt är känd skulle vara statisk och tråkig, lika tråkigt som himlen av några svaga sinnade teologer. Ett universum som är omöjlig att begripa är ingen plats för en tänkande varelse. Den perfekta universum för oss är mycket som universum vi bebor. Och jag skulle gissa att detta är egentligen inte mycket av en slump.”
— “Kan Vi Känna det Universum?”, i M. Gardner (ed.), “Den Heliga Skalbagge och Andra Stora Uppsatser i Vetenskap” (Plume, 1986)

“I en hel del forskare, förhållandet undrar skepsis nedgångar i tid. Som kan sättas i samband med det faktum att på vissa områden, — matematik, fysik, några andra — de stora upptäckterna är nästan helt gjord av ungdomar.”
— Intervju i tidningen Psychology Today (januari 1996).

“Det sägs ibland att forskare unromantic, att deras passion för att räkna ut berövar en värld av skönhet och mystik. Men är det inte omrörning för att förstå hur världen faktiskt fungerar — att vitt ljus är gjorda av färger, den färgen är hur vi uppfattar de våglängder av ljus, att insyn i luften reflekterar ljus, som därmed diskriminerar bland vågorna, och att himlen är blå är det samma anledning till att solnedgången är röd? Det gör ingen skada på den romantiska solnedgången för att få veta lite om det.”
— “Pale Blue Dot: En Vision av Människans Framtid i Rymden” (Ballantine Books, 1997)

“Det är ett ansvar som forskare aldrig att undertrycka kunskap, oavsett hur obekväm att kunskap är, oavsett hur det kan bry sig om de som har makten, vi är inte tillräckligt smarta för att bestämma vilka bitar av kunskap är tillåtna och vilka som inte är det.”
— Citerat i Lily Splane “Quantum Consciousness” (Anaphase II Förlag, 2004)

“Det är spänningen mellan kreativitet och skepsis som har producerat den fantastiska och oväntade resultaten av vetenskap.”
— “Broca’ s Hjärna: Reflections on the Romance of Science” (Ballantine Books, 1986)

“Vår passion för att lära … är vårt verktyg för överlevnad.”
— “Kosmos” (Random House, 1985)

“Bot för en vilseledande argumentation är ett bättre argument, inte förtryck av idéer.”
— “The Demon-Haunted World: Vetenskapen Som ett Ljus i Mörkret” (Ballantine Books, 1997)

“Det faktum att vissa genier var skrattade åt innebär inte att alla som skrattade åt är genier. De skrattade åt Columbus, de skrattade åt Fulton, de skrattade åt bröderna Wright. Men de har också skrattat åt Bozo the Clown.”
— “Broca’ s Hjärna: Reflections on the Romance of Science” (Ballantine Books, 1986)

“Om dinosaurier hade ett rymdprogram, skulle de inte vara utdöd.”
— Citerat av NASA-Administratören Michael Griffin i en NASA-pressmeddelande

“Jobbet är inte gjort. Vi kommer att leta efter gränsen mellan solsystemet och det interstellära mediet, och då kommer vi att resa på för evigt i mörkret mellan stjärnorna.”

— Citerat i CNN dödsruna, 20 December 1996

Ytterligare läsning:

 • NASA: s Carl Sagan Sidan
 • Carl Sagan Portal
 • Planetary Society
 • Carl Sagan Center vid SETI
 • Snopes: Är detta Carl Sagan att hålla ett “Nej Skyltar i Rymden” – Tecknet?

Skulle du Också Vilja

 • Bästa Astronomi och Astrofysik Böcker
  Utrymme

 • NASA: s Jet Propulsion Laboratory (JPL): Fakta & Information
  Utrymme

 • Stephen Hawking Biografi (1942-2018)
  Utrymme

 • ‘Cosmos’ Behandlar Mänsklighetens Framtid: Q&A med Skaparen Ann Druyan
  Utrymme

Författare Bio

Nola Taylor Redd, Space.com Bidragsgivare

Nola Taylor Redd är en bidragande författare till Space.com. Hon älskar alla saker rymden och astronomi-relaterade, och har möjlighet att lära sig mer. Hon har en Bachelor-examen i engelska och Astrofysik från Agnes Scott högskola och serveras som praktikant på Sky & Telescope tidningen. I sin fria tid, hon homeschools hennes fyra barn. Följ henne på Twitter på @NolaTRedd

Nola Taylor Redd, Space.com Bidragsgivare