Fem Skäl att Glömma Mars Nu och Återvända till Månen

0
478

Fem Skäl att Glömma Mars Nu och Återvända till Månen

Av Ian Whittaker, Nottingham Trent University och Gareth Dorrian, Nottingham Trent University |

1 oktober 2018 02:01 ET

 • MER

Foto: Shutterstock

Denna artikel var ursprungligen publicerad på Samtalet. Publiceringen bidrog till artikel Space.com s Expert Röster: Op-Ed & Insikter.

Hoppas att kolonisera Mars vila på premissen att vi skulle terraform den röda planeten, vilket gör det beboelig för människor med en god andningsförmåga atmosfär och milda temperaturer. Men en färsk studie tvivla på idén, och drog slutsatsen att terraforming är omöjligt med nuvarande teknik.

Med kolonisera Mars på is, det är en bra tid att omvärdera den relation vi har med våra närmaste kosmiska granne månen. Den första lyckade landning på månen var den ryska rymdfarkosten Luna 9 1966. Detta uppdrag visade den karga månlandskap i detalj för första gången.

Den första close-up bilder på månens yta, från 1966.
Kredit: NASA

Läs mer: Ledsen Elon Musk, men det är nu klart att kolonisera Mars är osannolikt – en dålig idé

Sedan början av rymdåldern, det har varit över 60 framgångsrika uppdrag till månen, inklusive åtta som var bemannade. Den mest kända är Apollo 11 i juli 1969 som resulterade i den första mänskliga närvaro på månen.

Genesis Sten bildades på minst fyra miljarder år sedan, under födseln av vårt solsystem.
Bild: NASA/Wikimedia Commons

Dessa utrymme pionjärer breddat vår förståelse av Jorden och universum. Apollo 15 uppdrag av 1971, till exempel, återhämtade sig den så kallade “första mosebok Rock”, en av de äldsta rock prover som någonsin hittats från en krater på månen. Analys av andra ytan prover som stöds “jätte inverkan hypotes,” nu dominerande uppfattningen att månen bildats från en gigantisk påverkan på Jorden ungefär 4,5 miljarder år sedan.

Sedan dess, men blicken har flyttats bort från månen och på Mars. Under 1990-talet, efter en rad av misslyckanden, Mars Pathfinder levererade den första rover på ytan av Mars. Detta var den första framgångsrika landningen på Mars eftersom Viking-sonderna i slutet av 1970-talet. De bilder som avkännarsystemet tillbaka ställa in allmänhetens fantasi, underblåser intresse för nya uppdrag till den röda planeten.

Snarare än sorg den omedelbara utsikter till en bemannad Martian uppdrag idag presenterar vi fem skäl till varför månen förtjänar en titt – och mer än bara en snabbvisit.

Vi har bara skrapat på ytan av månen är potentiellt intresse för mänskligheten.
Kredit: NASA

För att övervinna dra av tyngdkraften och nå en annan kropp i utrymme du behöver för att uppnå en viss hastighet. En resa till Mars från Jordens yta kräver en minsta total hastighet på nästan 30 000 mph (ca 13,1 km/s). Detta kräver stora raketer, ton bränsle och komplexa orbital manoeuvring. På grund av att månen är svagare gravitationsfält, samma resa från månens yta skulle “bara” kräver en hastighet av 6 500 mph (2,9 km/s). Detta är ungefär en tredjedel av vad som krävs för att nå den Internationella rymdstationen från Jorden.

Månen har också en uppsjö av mineraltillgångar, inklusive värdefulla metaller och råvaror för raketbränsle, som produceras genom att bryta ner vatten-is (bekräftade nyligen på månens yta) till vätgas bränsle och oxidationsmedel.

Mineral troilit, en järn-svavel förening sällsynta på Jorden, är också närvarande i månens skorpa. Svavel från troilit kan utvinnas och i kombination med månens mark för att producera ett material som är starkare än Portland Cement, vilket innebär att en uppgörelse skulle kunna konstrueras på månen med lokalt material.

Om inrättande av en lunar bas för dig som vill starta deep space uppdrag skulle kraftigt öka nyttolasten till bränsle-förhållande, gör det möjligt för oss att utforska solsystemet till en bråkdel av nuvarande kostnad och ansträngning.

Kärnfusion, är den process som leder fram stjärnor, kan bidra till vår framtida energiförsörjning. Fusionsreaktorer i framtiden kommer att använda Helium-3, en lättare version av helium används i fest ballonger. Denna isotop är sällsynt på Jorden men riklig på månen där det kan brytas, något som har lockat till sig intresse från ett antal företag och regeringar som är villiga att skicka den till Jorden.

Kärnan i en kärnfusion reaktorn.
Foto: Shutterstock

Denna första utbrott av kommersiella intressen skulle kunna ge incitament och finansiering som behövs för vårt första strandhugg i att upprätta en permanent mänsklig närvaro på månen.

Månen är en inaktiv världen – inga stora geologiska förändringar har skett under de senaste tre miljarder år. På Jorden, ytan funktioner är klarat av regn, tidvatten, vind eller växters tillväxt. Ett månlandskap stolt visar en uppställning av sitt våldsamma förflutna i form av påverkan funktioner, med en bevarad historia av solsystemet, som är beredd för oss att utforska.

Atmosfärisk täthet av månen är en tunn, en tio triljondels som på Jorden. Denna frånvaro som ger perfekta förhållanden för astronomiska observatorier över hela bredden av det elektromagnetiska spektrumet. En radio observatorium på den bortre sidan av månen skulle vara helt avskärmad från radio prat av Jorden.

Låg densitet atmosfär gör också en markbaserad X-ray-eller gamma ray teleskop möjligt, till skillnad från på Jorden där kortvågigt ljus från rymden är blockerade. Sådana observationer kan vara underhålls och uppgraderas av en mänsklig närvaro på månen mycket lättare än en omloppsbana teleskop.

Lunar observatorium kunde söka djupare i rymden än en jordnära motsvarande.
Kredit: es Bossinas/NASA

Ett av de stora hindren för en Mars mission är att förstå hur människors hälsa påverkas av en långsiktig resa ut i rymden. Om något oväntat inträffar, proviantera eller räddning är över två år bort. Genom att testa mänskliga toleranser på månen första och utveckla teknik och erfarenhet, vidare utforskning av Mars eller därefter kommer att vara mycket mer praktiskt. Om en nödsituation uppstår på en månbas, Jorden är bara tre dagar bort.

En annan stor oro om att åka till Mars är oavsiktlig kontamination av den orörda martian miljö med jordiska organismer. Månen är nästan säkert sterila, så att dessa frågor är omtvistad.

Medan den första vetenskapliga forskning som bedrivs på månen utfördes i slutet av 1960-talet, i den senare hälften av-talet har vi kommit närmare en varaktig mänsklig närvaro där. Detta trots en ständigt ökande tekniska kapacitet som vida överträffar vad som fanns till Apollo-uppdragen. Innan vi kan ta ett jätteskutt ut i rymden, kan det vara värt att ta några små steg närmare hem.

Ian Whittaker, Föreläsare, Nottingham Trent University och Gareth Dorrian, Post-Doctoral Research Associate vid Space Science, Nottingham Trent University

Denna artikel publiceras från Samtal under en Creative Commons-licens. Läs den ursprungliga artikeln. Följ alla Expert Röster frågor och debatter — och bli en del av diskussionen — på Facebook, Twitter och Google +. De synpunkter som framförs är författarens egna och inte nödvändigtvis de åsikter av utgivaren. Denna version av artikeln publicerades ursprungligen på Space.com.

Skulle du Också Vilja

 • Gifta Mars: om Fastställande av Vår Dysfunktionella Förhållande med den Röda Planeten (Op-Ed)
  Utrymme

 • Ledsen Elon Musk, Men Det är Nu Klart Att Kolonisera Mars Är Osannolikt — En Dålig Idé
  Utrymme

 • Mars Reconnaissance Orbiter: Kartläggning av Mars i High Definition
  Utrymme

 • Grattis, Viking 1! Vad Tidigt Landers Lärde Oss Om Mars
  Utrymme

För Att Prenumerera SPACE.com

Skicka

Följ Oss

Mest Populära

 1. NASA: s Åldrande Planet-Jakt Kepler-Teleskopet Är svårt att Se Rakt

 2. NASA Vill Månen Igen (och Mars Också!) Som Byrån Fyller 60

 3. Astronaut Sunita Williams Reflekterar över Livet i Rymden i NYC Utrymme & Science Festival

 4. 2018 Full Moon Kalender

 5. Tecken på att växter Kan Vara Lättare att Upptäcka på Äldre Planeter, Forskare Hitta