Zoektocht naar de Groene Flits

0
319

Als je van zonsopgangen en zonsondergangen, kijk voor de groene flits, een verschijnsel dat vaker gebeurt dat je denkt.

Deze foto geeft een goed idee van wat de groene flits eruit ziet. Het duurt meestal een seconde of twee, maar ik heb gezien blijven hangen zolang 3-4 seconden.
4un / CC-BY-SA 3.0

Sommige hemel verschijnselen zijn vrij algemeen, maar zelden opgemerkt vanwege hun vermeende moeilijkheden of uiterlijk bij oneven uren. Als de planeet Mercurius: als je Eenmaal weet wanneer en waar te kijken, het is makkelijk te vinden in de schemering of dawn meerdere keren per jaar.

Ik heb hetzelfde geldt voor de groene flits, een korte maar kleurrijke atmosferisch verschijnsel dat optreedt op het moment van zonsopgang en zonsondergang. Voor een seconde of twee, de Zon de bovenste rand kan verschijnen intens groen. Hoewel, een zogenaamde “flash,” het is meer een levendig groene kleur om de eerste of de laatste blip van de Zon zichtbaar aan de horizon.

Een vriend van mij zag de flits voor de eerste keer tijdens het kijken naar een zonsondergang langs de noord-kust van Lake Superior. Hij was niet eens op zoek, maar als het was meer dan een seconde later, wendde hij zich tot zijn peddelen partner en vroeg: “hebben we nog net de groene flits?” Ja, dat hebben ze! Mijn eerste waarneming was door middel van een camera zoeker, en ik was even verbaasd.

Een mirage bij zonsopgang op April 22nd, veroorzaakt dit fragment van groene flits te scheiden van de Zon voor het krimpen en verdwijnen. Fata morgana ‘ s vaak het verbeteren van het fenomeen.
Bob Koning

Over te lezen, de flits lijkt het zo zeldzaam is een gezicht als een Venus transit, maar dit voorjaar ontdekte ik anders. Je hoeft niet perfect hemel (een beetje haze of cloud is OK) of een tropische oceaan, maar je moet in staat zijn om naar beneden te zien op binnen ½ ° of een volle Maan met een diameter van de werkelijke horizon.

De meeste foto ‘ s van het fenomeen worden genomen over de oceaan of andere grote organisaties van water, maar er is geen reden waarom het niet kan worden gezien in het land, mits de horizon is vlak en afstandelijk. Bergtoppen met een vrij uitzicht over de vlaktes zou moeten doen de truc of zelfs het vlakke land van midden-Illinois, Kansas en Nebraska.

De dekking van Jules Verne ‘ s Le Rayon Vert
Publiek Domein

Terwijl sommige haze is onvermijdelijk in de buurt van de horizon, de hemel niet perfect hoeft te zijn. Maar als de Zon ziet eruit als een cherry-rode bal, zeggen van het vuur, nevel, u kunt veilig het annuleren van uw groene flits sessie. Beste het bekijken treedt op wanneer de Zon blijft geel-oranje in de richting van de horizon en te licht voor een snelle blik.

De groene flits niet veel aandacht van skywatchers tot Jules Verne noemde het in zijn roman Le Rayon Vert (De Groene Straal). Verne schreef extatisch over de kleur van de flash als “een van de meest prachtige groen, een groen dat geen kunstenaar zou kunnen krijgen op zijn palet, een groene waarvan noch de gevarieerde tinten van de vegetatie, noch de schaduw van de meest heldere zee ooit zou kunnen produceren zo een!!! Als er groen in het Paradijs, het kan niet, maar deze schaduw, die het meest zeker is het echte groen van de Hoop.”

Groen knippert optreden omdat de sfeer breekt of buigt, kan het licht van de Zon, vooral als het in de buurt van de horizon, waar onze lijn van het zicht strekken zich honderden kilometers van de lagere atmosfeer. Lucht zwaarder is er en met name het geval als onze lijn van het zicht graast de horizon.

De lucht kan fungeren als een prisma te verspreiden zonlicht in zijn samenstellende kleuren. De mate waarin de lichtstralen breken, afhankelijk van hun kleur (golflengte). Breking is het sterkst wanneer de Zon ligt laag boven de horizon, het creëren van een blauw-groene rand op de bovenkant van de schijf en een rode rand onderaan.

Een prisma zonlicht verspreidt in een regenboog van kleuren volgens de golflengte van blauw met aan het ene uiteinde naar het rood op de andere. De verschillende kleuren van het licht gebroken door verschillende hoeveelheden, want ze reizen op iets verschillende snelheden door het glas. Korte golflengte en violet reizen langzaamste en lijdt de sterkste breking in vergelijking met rood licht, die is gebroken minste.

Dichte lucht in de buurt van de horizon fungeert als het eigen prisma en verspreidt zonlicht in een regenboog van nauw overlappende beelden van de zonneschijf, die elk een verschillende kleur van violet naar rood. De verspreiding van licht naar kleur heet dispersie, en het is klein genoeg dat de meeste van die beelden elkaar overlappen en het produceren van wit licht . . . behalve op de top en de bodem van de zonneschijf. Blauw en groen zijn, is het meest sterk gebroken kleuren, de hoogste stand boven de horizon en de rand van de Zon boven de rand van blauw-groen. Rood, de minste gebogen, vormen een rode rand aan de onderkant.

De spreiding van het licht door atmosferische lichtbreking in de buurt van de horizon geeft de opkomende Maan een groene rand aan de bovenkant en rode rand aan de onderkant (links). Het schema aan de rechterzijde ziet u hoe breking verspreidt de Zon in meerdere overlappende schijven met de blauw-groene en rode gluren uit boven-en onderaan.
Bob Koning

Zelfs een halve maan of volle Maan zal tonen dispersie in de buurt van de horizon. Terwijl uitdagend om te zien met het blote oog, verrekijker gemakkelijk zal laten zien van de volle Maan en de groen-blauwe bovenste rand en rood-paarse onderkant wanneer het wordt bekeken met notulen van de maan. Probeer het uit tijdens de volledige Aardbei Maan op 27-28 juni.

Op zeldzame gevallen van extreem heldere hemel, de Zon kan leiden tot een blauwe flits. Deze volgorde werd gevangen in Finland. Dezelfde situatie kan gebeuren in omgekeerde bij zonsopgang, maar om het te zien je hebt om precies te bepalen waar en wanneer de Zon zal stijgen.
Pekka Parviainen

Omdat blauw licht gebogen is meer dan groen licht, waarom niet in de Zon de rand look blauw in plaats? Waarom niet een blauwe flits? Blauw licht wordt verspreid afstand van de Zon door de lucht moleculen en geeft kleur aan de blauwe hemel, dus het is over het algemeen niet een speler bij zonsondergang en zonsopgang. Zelden, onder de beste voorwaarden, violet flitsen zijn opgenomen. Ik heb net een blue-violet-flitser, maar meer dan een handvol groen knippert bijna net zo veel zonsopgangen dit voorjaar.

Door obstakels in de westelijke richting, bijna al mijn groene flits waarnemingen zijn bij zonsopgang over Lake Superior. Zonsopgangen zijn een beetje meer een uitdaging voor het bekijken van de flash dan zonsondergangen, want je hebt om te anticiperen op waar de Zon zal stijgen; bij zonsondergang kunt u precies zien waar het laatste beetje Zon.

Dat gezegd hebbende, het is vrij eenvoudig in de praktijk. Ik krijg een half uur voor zonsopgang rijden we naar een over het hoofd, en mijn aandacht richten op de lichte plek aan de oostelijke horizon waar de Zon zal stijgen. Dan heb ik het alleen nog wachten op die heerlijke kleine kraal van smaragdgroen tot pop. U kunt het niet missen. De kleur is zo levendig en onverwachte kan uw adem weg te nemen. Voor zonsondergang watchers, de flash wordt weergegeven als een laatste deppen van de slepende licht als de zonneschijf druppels uit het zicht.


Kijk naar de groene flits verschijnt meerdere keren in dit real-time video van een zonsondergang.

Met een heldere hemel en een goede horizon, is er geen reden waarom de flitser kan niet worden gezien routinematig. U hoeft alleen maar uw oog te houden op het weer en te zien zijn. Zorg om te voorkomen dat op zoek rechtstreeks op de zonneschijf vanwege mogelijke schade aan uw gezichtsvermogen. U zult ook tijdelijk verblinden je netvlies gebrand en uiteindelijk proberen te knipperen afstand afterimages verduistert uw gezichtsveld. Sla uw ogen voor de laatste smidge van de zonsopkomst of zonsondergang, wanneer het veilig is om te kijken.

Getuige de groene flits op Cerro Paranal, de 2600 meter hoge berg is de thuisbasis van ESO ‘s Very Large Telescope in Chili’ s Atacama-Woestijn .
G. Hüdepohl (atacamaphoto.com) / ESO

Heeft de Maan ook de productie van groene flitsen? Terwijl het waarschijnlijk te zwak om te zien met het blote oog, lunar groene flitsen van de opkomende maan of volle Maan te zien geweest in een verrekijker en vastgelegd op camera. Dezelfde bekijken regels van toepassing: U moet over het algemeen heldere lucht, als een verre en vlakke horizon, en om te weten waar te anticiperen op de moonrise. Deze link zal maansopkomst en-ondergang tijden voor uw locatie; dit zal u de tijden van zonsopgang en zonsondergang.

Deze reeks foto ‘ s toont de ontwikkeling van de groene flits geholpen door temperatuurverschillen in de lucht lagen die vreemde verdraaiingen van de Zon de vorm.
Mila Zincova / CC-BY-SA 3.0

Fata morgana ‘ s zijn vaak over grote land oppervlakken en lichamen van water, en ze kunnen de groene flits gemakkelijker om te zien. Een inferieure mirage, beter bekend als de “hot road” mirage, kunnen isoleren en uitbreiden van de Zon groene bovenste rand in een afzonderlijke patch van groene licht dat lijkt te zweven een seconde of twee boven het vertrekkende of opkomende Zon en het verdampen in de ijle lucht.

De natuur biedt fascinerende bezienswaardigheden, zoals de groene flits voor slechts een kleine inspanning. Ga naar buiten en zie voor jezelf wat zo opgewonden van Jules Verne, dat hij wel gedwongen was tot het schrijven van een liefdesverhaal met de groene flits als centraal thema.

SHARE
Previous articleLa Lune coeur
Next articleDe Maan hart