Observeren Veranderingen op Mars

0
62

De nabijgelegen Rode Planeet toont opmerkelijke veranderingen elke verschijning — met inbegrip van stofstormen!

Sinds medio 2017, Aarde gestaag af op Mars. De aanpak mondt uit 27 juli in de oppositie. Als de dichtstbijzijnde rotsachtige planeet naar de Aarde waarvan de oppervlakte zichtbaar is in kleine telescopen, Mars gemakkelijk graanschuren de meeste aandacht van de binnenste planeten. De Rode Planeet vaak blijkt subtiele veranderingen van jaar tot jaar die opvallen aan de patiënt waarnemer. Maar af en toe zijn er grote veranderingen optreden van de ene verschijning naar de volgende.

Hoewel een overwegend droge woestijnachtige planeet, Mars presenteert een veranderen van het uiterlijk van de patiënt waarnemers. De Hubble Ruimte Telescoop gevangen in deze reeks van beelden in het najaar van 2007 met de gehele oppervlak van de planeet, waaronder de Noord-Polar Kap enshrouding de poolkap onder. Het zuiden is boven.
De NASA / ESA / Hubble Heritage Team (STSCI / AURA) / J. Bell / M. Wolff

Een deel van de grote aantrekkingskracht van Mars is voor waarnemers is dat de planeet weer leek meer op Aarde. Zelfs vandaag de dag, met witte cirrus wolken, stof stormen, en het ijs dat groeit en krimpt met de seizoenen, Mars, is de meest Earthlike van enige planeet in ons zonnestelsel. Hoewel de planeet dunne atmosfeer en droge omgeving maken het er woest, Mars is ver van een onveranderlijke, dode wereld.

Als de planeet benaderingen van de oppositie, in de gaten te houden voor een aantal van deze verschillen.

De Krimpende Zuidelijke Poolkap

Onder de eerste heeft zelfs een begin planetaire observator zal opmerken, zijn de Rode Planeet lichte poolkappen. Dit jaar, in de buurt van Mars oppositie presenteert het zuidelijk halfrond naar de Aarde, om ons een avond uitzicht van de snel terugtrekkende Sorth poolkap (SPC). Bij de oppositie in juli, zal de planeet nadert haar lange zomer seizoen, dus de kap moet nog steeds groot genoeg om zichtbaar te zijn vanaf de Aarde. Dat gezegd hebbende, de SPC vrijwel verdwijnt in de zomer maanden.

Deels Bewolkt

Wolken zijn wijd verspreid in de vorige verschillende verschijningen, en hoewel ze het meest gemakkelijk gedetecteerd door planetary camera ‘ s met kleuren filters kunnen de waarnemers van genieten ook. Als de SPC afneemt, zijn de ices sublimeren in de planeet ijle sfeer, de productie van dunne wolken, die vaak te zien boven de planeet in het equatoriale regio ‘ s. Over deze tijd, de bekende “W” wolkenvorming vaak klampt zich vast aan de flanken van de grote vulkanen in de Tharsis-Amazonis regio. Deze wolken kunnen soms zo helder dat je misschien moeite hebben met het bepalen wanneer u het zien van de SPC in tegenstelling tot de troebele waas van de Zuid-Polar Hood, die zou moeten verdwijnen ergens rond de oppositie.

Morgen wolken en vorst kan het soms vestigen in de brede, lage vlakten van dit gebied, het maken van de gigantische Tharsis vulkanen Arsia Mons, Pavonis Mons, en Ascraeus Mons, evenals nabijgelegen Olympus Mons, weergegeven als donkere vlekken boven de lichte vlakten. Inderdaad, ze kunnen het alleen albedo functies zichtbaar tijdens een wereldwijde stof gebeurtenis, die als vier donkere plekken op het bereiken van boven de homogene tan stofwolken.

In het zuidelijk halfrond, een heldere wolk vaak vult de grote Hellas inslagbekken; niet fout dit voor een glimp van de Zuidelijke poolkap.

Stofstormen

In de aanloop naar de oppositie, is er altijd de kans dat de veranderende weerpatronen zal kick-up van grote stofstormen en het blokkeren van delen van het oppervlak van het oog. Stofstormen kunnen voorjaar tot ‘ s nachts en vaak weergegeven als kleine, felle, gele wolken. Ze zijn het meest prominent aanwezig wanneer de muisaanwijzer op donkere albedo functies. In feite, een enorme storm brak uit in het noordelijke halfrond op het einde van Mei en medio juni heeft verspreid te dekken bijna de helft van de rode planeet!

Historisch gezien, stofstormen hebben vaak gespot in Hellas, Elysium, Chryse, en Solis Lacus. Tijdens de late oktober 2005, een grote stofstorm ontstonden in Chryse en vervolgens de vloeistof in het diepe afgronden binnen Aurorae Sinus. Vanwege de hoge albedo in vergelijking met het terrein, deze storm had de zeldzame effect van het maken van onderdelen van gigantische Valles Marineris zichtbaar is voor een paar weken vanaf de Aarde in de amateur-telescopen. Dit fenomeen is nu plaatsvindt, dus zorg ervoor om te vangen een glimp op kunnen vangen terwijl het is nog steeds zichtbaar.

Hoewel deze wereldwijde stof gebeurtenissen kan een domper zetten op de waarnemingen, het is spannend om naar te kijken, deze enorme wind-aangedreven stormen omhullen de planeet binnen een paar dagen.

Het Veranderen Van Albedo Functies

De donkere albedo kenmerken van Mars hebben ook ervaren lange-termijn veranderingen door de jaren heen. Donkere markeringen binnen Solis Lacus zijn gekomen en gegaan in de afgelopen tien jaar. Bovendien, een donkere functie op ongeveer 230°W bekend als Hyblaeus is ook uitgebreid en verdween in de afgelopen kwart eeuw.

Misschien wel de grootste recente albedo verandering opgetreden in de jaren 1960. Rond die tijd, een groot complex van albedo-functies aansluiten Syrtis Major naar Utopia, gelegen op ongeveer 270°W en bekend als Thoth-Rauhs, letterlijk verdwenen. Vandaag de dag, alleen de kleine donkere functie bekend als Alcyonius Nodus blijft.

Een sprekend voorbeeld van albedo veranderingen opgetreden ergens in het midden van de 20ste eeuw, toen de bekende functie
Thoth-Rauhs verdwenen. Links: Dit 1956 afbeelding toont een gebogen functie (het midden van de donkere, dikke C aan de onderkant). Rechts: De auteur 2012 afbeelding toont slechts de donkere overblijfsel tegenwoordig bekend als Alcyonius Nodus.
Links: E. C. Slipher / Lowell Observatory; Rechts: S&T: Sean Walker

Op ongeveer hetzelfde moment als de verdwijning van Thoth-Rauhs, het meest noordelijke puntje van Syrtis Major veranderd van een duidelijk gewezen hebben op het afgeronde uiteinde dat vandaag de dag lijkt op de zuidelijke punt van Afrika.

Uitgaande van de huidige storm op de Rode Planeet niet woede op een aantal maanden, een dynamische, veranderende wereld lonkt waarnemers trekt relatief dicht voor een paar korte maanden. Laten we eens kijken wat andere verrassingen voor ons in petto heeft dit jaar.

Een eerdere versie van deze tekst verscheen in Sky & Telescope Maart 2014 probleem. Het is bijgewerkt naar de relevante wijzigingen.