Observere Ændringer på Mars

0
176

Den nærliggende Røde Planet viser bemærkelsesværdige ændringer hver gestalt — herunder støv storme!

Lige siden midten af 2017, Jorden har været støt lukning på Mars. Den tilgang, der kulminerer 27 juli i opposition. Som den nærmeste rocky planet til Jorden, hvis overflade er synlig i beskedne teleskoper, Mars nemt garners mest opmærksomhed af alle de indre planeter. Den Røde Planet ofte afslører subtile ændringer fra år til år, der skiller sig ud til patienten observatør. Men lejlighedsvis, store ændringer, der kan opstå fra det ene spøgelse til den næste.

Selvom en overvejende tørt, øde planet, Mars præsenterer en ændring af udseende for at patienten observatører. Hubble Space Telescope har taget denne serie af billeder i slutningen af 2007, der viser hele overfladen af planeten, herunder North Polar Hood, der indhyller polar cap nedenunder. Syd er opad.
NASA / ESA / Hubble Heritage Team (STSCI / AURA) / J. Bell / M. Wolff

En del af den store attraktion Mars har for observatørerne er, at planeten endnu mere lignede Jorden. Selv i dag, med hvide cirrus-skyer, støv storme, og iskapper at vokse og skrumpe med årstiderne, Mars er den mest Earthlike af nogen planet i vores solsystem. Selv om planeten er tynde atmosfære og tørre klima gør det til at se øde, Mars er langt fra en uforanderlig, døde verden.

Som planet tilgange modstand, at holde øje med nogle af disse forskelle.

Den Faldende Syd Polar Cap

Blandt de første, har selv en begyndelse planetariske observatør vil bemærke, er den Røde Planet lyse polar caps. Dette år, Mars i nærheden af oppositionen præsenterer den sydlige halvkugle til Jorden, hvilket giver os en natlig baggrund af den hastigt vigende Sorth Polar Cap (SPC). På oppositionen i juli, den planet, der nærmer sig sin lange sommer sæson, så den fælles landbrugspolitik bør stadig være stor nok til at være synlig fra Jorden. Når det er sagt, SPC stort set forsvinder i sommermånederne.

Delvis Skyet

Skyer har været fremherskende i de sidste mange syner, og selv om de er mest let opdaget af planetariske kameraer, brug af farve filtre, observatører kan nyde dem også. Som SPC begynder at aftage, sin ices sublimere i planetens tynde atmosfære, der producerer tynde skyer, som ofte er synlige over planetens ækvator. Om denne tid, den velkendte “W” skydannelsen ofte klamrer sig til siderne af de store vulkaner i Tharsis-Amazonis regionen. Disse skyer kan være så lyse som du måske har svært ved at afgøre, når du ser SPC som modsætning til overskyet ligklæde af Syd Polar-Hood, som skal sprede engang omkring opposition.

Morgen skyer og frost kan til tider slå sig ned i de brede, lave sletterne i denne region, hvilket gør den gigantiske Tharsis vulkaner Arsia Mons, Pavonis Mons, og Ascraeus Mons, samt i nærheden af Olympus Mons, fremstår som mørke pletter over det lyse vidder. Ja, de kan være den eneste albedo funktioner, der er synlige i en global støv begivenhed, vises som fire mørke pletter nå frem til den homogene tan støvskyer.

På den sydlige halvkugle, en lys sky ofte fylder den store Hellas indvirkning basin; du må ikke forveksle dette for at få et indblik i Syd Polar Cap.

Støv Storme

I månederne op til oppositionen, er der altid en chance for, at skiftende vejrmønstre vil sparke store støv storme og blokere dele af overfladen. Støv storme kan springe op natten over, og ofte vises som små, lyse, gule skyer. De er mest fremtrædende, når du svæver over mørke albedo funktioner. I virkeligheden, da en voldsom storm brød ud på den nordlige halvkugle i slutningen af Maj, og i midten af juni har spredt sig til at omfatte halvdelen af den røde planet!

Historisk set, støv storme er ofte blevet spottet i Hellas, Elysium, Chryse, og Solis Lacus. I slutningen af oktober 2005, et stort støv storm sprang op i Chryse, og så er spildt væske ind i den dybe kløfter inden for Nordlys Sinus. På grund af dens høje albedo sammenlignet med terrænet, er denne storm havde den sjældne virkning, at dele af gigantiske Valles Marineris synlige for et par uger fra Jorden i amatør-teleskoper. Dette fænomen sker lige nu, så sørg for at fange en glimps, mens det stadig er synligt.

Selv om disse globale støv begivenheder, der kan lægge en dæmper på observationer, det er spændende at se disse massive vind-drevet storme indhylle planeten inden for et par dage.

Ændring Af Albedo Funktioner

Den mørke albedo funktioner af Mars har også oplevet langsigtede ændringer i årenes løb. Mørke aftegninger i Solis Lacus er kommet og gået i løbet af det seneste årti. Derudover, en mørk funktion på omkring 230°W kendt som Hyblaeus har også udvidet, og trak sig tilbage gennem det sidste kvarte århundrede.

Måske den største seneste albedo ændring fandt sted i 1960’erne. Omkring det tidspunkt, et stort kompleks af albedo har sammenhængende Syrtis Major til Utopia, som ligger på omkring 270°W og er kendt som Thoth-Nepenthes, bogstaveligt talt forsvundet. I dag er det kun de små mørke funktion kendt som Alcyonius Nodus er fortsat.

Et levende eksempel på albedo ændringer, der fandt sted engang i midten af det 20.århundrede, hvor den kendte funktion
Thoth-Nepenthes forsvundet. Til venstre: Denne 1956 billede viser den krumme funktion (midten af det mørke, tykke C nederst). Til højre: forfatterens 2012 billedet viser kun den mørke rest, der i dag er kendt som Alcyonius Nodus.
Venstre: E. C. Slipher / Lowell Observatory; Til Højre: S&T: Sean Walker

På omtrent samme tid, som bortfaldet af Thoth-Nepenthes, den nordligste spids af Syrtis Major ændret sig fra en udpræget pegede funktion, at den afrundede ende, der i dag minder om den sydlige spids af Afrika.

Forudsat at den nuværende storm på den Røde Planet ikke rage på i flere måneder, en dynamisk, foranderlig verden lokker observatører, som det trækker relativt tæt i et par korte måneder. Lad os se, hvad andre overraskelser, det har i vente for os i år.

En tidligere version af denne tekst, dukkede op i Sky & Telescope Marts 2014 spørgsmål. Det er blevet opdateret til at afspejle relevante ændringer.