Zons-en maansverduisteringen in 2018

0
362

Twee totale maansverduisteringen plaatsvinden dit jaar, de eerste sinds het einde van 2015, in januari en juli. Ondertussen, drie zonsverduisteringen vinden plaats in 2018 — alle van hen slechts een gedeeltelijke cover-ups.

Als je een van de geschatte 154 miljoen AMERIKAANSE volwassenen die keek naar de zonsverduistering op 21 augustus 2017 — en dat is de meeste van ons! — je weet hoe ongelooflijk dergelijke gebeurtenissen kunnen worden. Dus wanneer zal die in 2018 optreden? Lees verder om erachter te komen!

Tot zeven eclipsen van de Zon en de Maan kan plaatsvinden in één jaar, maar de laatste keer dat dat gebeurde was in 1982, en het zo min mogelijk is vier. Dit jaar krijgen we drie zonsverduisteringen (helaas, alle gedeeltelijke gebeurtenissen) en twee maansverduisteringen een tussenruimte van zes maanden uit elkaar.

Waarom Doen Verduisteringen Gebeuren?

Eclipsen van de Zon of de Maan kan alleen optreden wanneer de Maan kruisen het vlak van de aardbaan (oranje cirkel) zeer dicht bij het tijdstip van nieuwe maan of volle Maan.
Jay Anderson

Een zonsverduistering, zoals het in augustus 2017, treedt alleen op bij nieuwe Maan, wanneer de maan schijf gaat rechtstreeks tussen ons en de Zon en de Maan uit de schaduw valt ergens op Aarde.

Omgekeerd, een maansverduistering vindt plaats tijdens de volle Maan, wanneer de satelliet passeert de Aarde de schaduw.

Deze optimalisaties niet gebeuren op elke volle en nieuwe Maan, omdat de maanbaan is getipt over 5° naar de Aarde baanvlak — slechts af en toe doen de Zon, Aarde en Maan op een lijn precies genoeg voor een zonsverduistering optreden. (De technische naam voor dat, door de manier, is syzygie.)

Drie soorten maansverduistering zijn mogelijk (totaal, gedeeltelijk, en penumbral) afhankelijk van hoe diep de volle Maan springt in of in de buurt van de umbra, onze planeet is donker, centrale schaduw.

Een lange blootstelling beeld vastgelegd rode tinten op het deel van de Maan in de schaduw tijdens de maansverduistering op 8 oktober 2014.
Johnny Horne

Als het gaat helemaal in, zien we een totale maansverduistering, die voorafgegaan en gevolgd door een gedeeltelijke fasen. Dat was het geval tijdens de alom gezien evenement in September 2015, die was de conclusie van een serie van vier opeenvolgende totale maansverduisteringen in 2014-15! Deze eclipse tetrads zijn niet gebruikelijk — de laatste opgetreden tijdens 2003-04, maar de volgende zal niet beginnen tot 2032.

Als de Maan scheert deel weg in de umbra, zoals rechts weergegeven, alleen de gedeeltelijke fasen optreden — zie je een deel van de Maan is bijna vol zonlicht, en een deel van het rijke in het diepe, rood-getinte umbral schaduw.

En als de schijf gaat net buiten de schaduw, nog steeds ontmoetingen de zwakke penumbral schaduw van de Aarde. Een waakzame waarnemer zal merken dat de ene kant van de volle Maan van de schijf ziet er een beetje schemerig.

Gelukkig, iedere maansverduistering waarneembaar is overal op Aarde waar de Maan boven de horizon. (Maar er is nog een element van geluk — na alle, de hemel heeft duidelijk zijn!)

Echter, zonsverduisteringen meer strak beperken waar je ze kan zien omdat de Maan werpt een kleinere schaduw van de Aarde komt.

Als de Maan volledig verbergt de Zon, de eclipse wordt beschouwd als totaal. Met zijn briljante schijf volledig bedekt, de Zon spookachtige witte buitenste atmosfeer is even onthuld worden voor de duur van enkele seconden tot enkele minuten. In November 2013, bijvoorbeeld, planeloads van eclipse-chasers kwamen samen in een afgelegen deel van noord-Kenia om naar te kijken op slechts 11 seconden van de totaliteit.

Hier is hoe de corona keek tijdens de totale zonsverduistering te zien in de VS op 21 augustus 2017.
Sky & Telescope / Kelly Beatty

Een volledig verduisterde Zon kan alleen worden bekeken vanuit een smal spoor op Aarde dat is meestal slechts 100 mijl (160 km) breed. Buiten dat pad, ongeveer de helft van de daylit halfrond van de Aarde is in staat om te kijken naar een gedeeltelijke zonsverduistering als de Maan verhult een deel van de Zon.

Af en toe de Maan zich in de voorkant van de Zon, maar niet volledig bedekken. Wanneer dat gebeurt, is het meestal omdat de Maan verder van de Aarde dan de gemiddelde afstand. (De Maan, de baan is niet perfect rond; de excentriciteit is ongeveer 5%.)

Deze geometrische omstandigheid is bekend als een ringvormige zonsverduistering, zo genoemd omdat zie je een ring of ring van zonlicht rond de maan schijf. Ringvormige zonsverduisteringen van de Zon komen ongeveer net zo vaak als de totale degenen doen, en een ringvormige pad is ook smal. Buiten het waarnemers zien maar een deel van de cover-up.

De Vijf Zonsverduisteringen in 2018

Hieronder vindt u een korte beschrijving van deze verduisteringen in 2018 van de Zon en de Maan. U vindt meer details Sky & Telescope magazine als de datum van elke put in de buurt. Tijden zijn in Universal Time (UT) tenzij anders vermeld. Om deze te krijgen is voor uw tijdzone (bijvoorbeeld PST = UT – 8, EST = UT – 5).

31 Januari: Totale Maansverduistering

Deze grafiek toont de belangrijkste gebeurtenissen in de totale maansverduistering op 31 januari 2018.
S&T / Lea Tiscione

Het is al meer dan twee jaar geleden hebben we ervaren een totale maansverduistering — de laatste was September 27-28, 2015 en skygazers klaar zijn voor een ander! Als de afbeelding rechts toont, is de zonsverduistering laatste bijna 3½ uur vanaf het begin van de gedeeltelijke fase om 11:48 UT totdat het eindigt om 15:12 UT. De totaliteit duurt een royale 77 minuten, vanaf 12:51 14:08 UT.

De timing van deze, met mid-verduistering om 13:30 UT, gunsten locaties rond de Pacific Rim: niet lang na zonsondergang voor oost-Azië en Australië, rond middernacht Hawaii; en vóór de dageraad voor het westen van Noord-Amerika. Deze animatie door Larry Koehn laat zien hoe de gebeurtenis speelt zich af voor de belangrijkste Noord-Amerikaanse tijdzones, plus Hawaii.

Maar niet alle van de VS zal genieten van de show. Zoals de kaart laat zien, geheel plaatsvindt in het uur voor zonsopgang voor degenen die op de westkust, maar het gebeurt na de ondergang (en zonsopgang) voor diegenen die ten oosten van de Mississippi Rivier. In feite, die als het verre oosten van Boston niet krijgt meer te zien dan een klein umbral knabbelen op de maan schijf. Meer informatie over deze eclipse.

Januari ‘ s lunar eclipse is waarneembaar van een groot gebied rond de Stille Oceaan. Echter, voor degenen die in de VS ligt ruwweg ten oosten van de Mississippi, de Maan stelt voor de totaliteit begint.
S&T / Lea Tiscione

Februari 15: Gedeeltelijke Zonsverduistering

Alle drie van dit jaar is de gedeeltelijke zonsverduisteringen voorkomen diep in het Zuidelijk Halfrond. De eerste is ideaal als je een pinguïn — de maximale (60% van de Zon diameter bedekt) vindt plaats op 20:51 UT langs de coast van Queen Maud Land aangrenzend aan de Zuid-Atlantische Oceaan. De meeste Chilenen en Argentijnen zal tot 40% van de Zon bedekt. Die van u op de zuidpool zie de Maan cover 51% van de zonneschijf. Meer informatie over deze eclipse.

Merk op dat de zonne-eclips voorspellers berekenen van de Zon verstopping tijdens de gedeeltelijke verduisteringen op twee manieren. Omvang verwijst naar de fractie van de zonne-schijf met een diameter die is bedekt door de Maan, terwijl verduistering komt overeen met de fractie van de schijf een gebied dat bedekt. Dus, bijvoorbeeld, bij deze eclipse maximale gezien vanuit Buenos Aires, de orde van grootte van 17%, maar de verduistering is slechts 8%.

13 Juli: Gedeeltelijke Zonsverduistering

Het bekijken van de vooruitzichten zijn nog slechter voor deze gedeeltelijke zonsverduistering, omdat de Maan de schaduw van clips Aarde tussen de kusten van Australië en Antarctica. Frankrijk Dumont d’Urville wetenschappelijk station op de Antarctische kust moeten genieten van dit evenement is “grootste eclipse,” wanneer een derde van de Zon, de diameter is gedekt op 3:01 UT. Bewoners van Hobart, Tasmanië, zien hun grootste hap in de Zon op 3:35 UT. Meer informatie over deze eclipse.

27 Juli: Totale Maansverduistering

De totale maansverduistering, op juli 27, 2018, is een time-perfect voor degenen die in het Oostelijk Halfrond — maar niet worden gezien van Noord-Amerika.
Fred Espenak / eclipsewise.com

Twee weken na de nieuwe Maan betrokken bij een 13 juli is een gedeeltelijke zonsverduistering, de volle Maan neemt een diepe duik door de Aarde umbra voor de tweede keer dit jaar. Mid-eclipse op 27 juli komt om 20:22 UT, dat is helaas in het midden van het daglicht in Noord-Amerika.

Maar het zal een grootse show in Europa, Afrika, Azië en Australië. De gedeeltelijke fasen uitgevoerd vanaf 18:24 22:19 UT, bijna 4 uur, waarin de resultaten van de twee factoren. Ten eerste, de Maan gaat rechtstreeks naar het hart van de Aarde umbral schaduw, op slechts 6 boogminuten uit het centrum. Ten tweede, de Maan is bijna het meest ver van de Aarde, in de buurt van het hoogtepunt van de baan, wat resulteert in een licht verminderd baansnelheid. De totaliteit duurt een royale 1¾ uur, van 19:30 tot 21:13 UT. Meer informatie over deze eclipse.

11 Augustus: Gedeeltelijke Zonsverduistering

Twee weken later, met de Maan hebben bewogen de andere kant van de baan en weer nieuwe, andere gedeeltelijke zonsverduistering plaatsvindt — de derde en laatste in 2018. Dit keer is de geometrie verschuift van extreme zuidelijke breedte naar extreme noordelijke. Grootste eclipse, om 9:46 UT, neemt plaats uit de noordelijke kust van Siberië op een breedte van 70.4° noorden, boven de poolcirkel. Vanaf die locatie kan men zien dat 74% van de Zon diameter bedekt.

Veel van Scandinavië, Rusland en oost-Azië genieten van een gedeeltelijke zonsverduistering die dag. De maximale verduistering is 30% in Ulaanbatar, Mongolië; 23% in Beijing en Novosibirsk; en slechts 1% in Stockholm. Meer informatie over deze eclipse.

Vooruitkijkend naar 2019

De mix van evenementen interessanter wordt het volgend jaar, met drie verschillende smaken van zonne-eclipse — één van elk van de gedeeltelijke, ringvormige, en totale en gedeeltelijke en totale maansverduisteringen. De Maan is diep umbral duik op 19 januari 2019, zal tribunes voor skywatchers in Noord-en Zuid-Amerika.