Neptunus Måne Triton med Ockulta Star

0
453

Här är en möjlighet för amatörer att hjälpa till att förbättra vår förståelse av Neptunus måne Triton.

Täckt av kväve frost och tholins (mörk organiska föreningar som bildas när solens UV-bombarderar metangas), Triton är en av de kallaste platserna i solsystemet. Dess yta visar en märklig nettas eller “cantolope” terräng. NASA

I början av kvällen torsdagen den 5 oktober, Neptunus stor satellit-Triton kommer ockulta 12-magnitud-stjärniga UCAC4 410-143659.

Stjärnan, som handlar om en magnitud ljusare än Triton, är den ljusaste att vara blockerad av Triton sedan Voyager 2 rymdskepp flög av år 1989, ger oss en sällsynt möjlighet att studera Pluto-som månens atmosfär. Ockultationen inträffar runt 7:55 pm EDT, när Neptunus/Triton kommer att vara cirka 25° ovanför horisonten i sydost så sett från den Östra kusten av Usa.

Längre västerut, i händelse inträffar under nautisk skymning så det kommer inte att bli en mycket mörk tid för att få på mål. Lyckligtvis, du behöver bara hitta 8: e storleken Neptunus, vilket i sin tur är bara en halv grad söder om 3,7-magnitud Lambda Aquarii. En gång såg i din finder räckvidd, Triton kommer att vara placerad i samma riktning i förhållande till horisonten när ockultationen uppstår. Använd Sky & Telescope är Triton tracker för att hjälpa till att identifiera månen.

Lambda Aquarii kan hittas genom att utvidga den västra sidan av Torget Pegasus (markerade med Scheat och Markab) söder med nästan dubbelt avstånd; Lambda är också 10° söder om särskiljande Y-formade “Kanna med Vatten.” Du kan se dessa åsikter, och mer detaljerad och kära för att hitta Neptunus, på kommenterad sjökort i olika skalor här.

Hur man Fotograferar Ockultation (och Stöd Vetenskap)

Amatörer intresserad av att registrera händelsen ska använda en kamera kan spela in enstaka bildrutor som sedan kan kalibreras med hjälp av (åtminstone) lägenheter och bias ramar. Även om händelsen kommer att vara synlig i teleskop med maskstorlek mindre än 8 tum, du behöver exponeringar i flera sekunder för att säkerställa en stark signal-till-brus-förhållande. Större omfång som kan spela in 12,5-magnitud-stjärniga hotell i exponeringar som är kortare än 1 sekund kan avstå från mörka kalibrering, även om lägenheter och bias ramar är alltid rekommenderat att producera de bästa fotometriska mätningar.

För att säkerställa att du får starkast signal, skjuta utan extra filter på plats. Dessutom, i mitten av ockultationen är inte exakt känd, så kameror som riktar sig till denna händelse ska börja spela in minst 10 minuter innan förväntad tid och fortsätta i 10 minuter efteråt. Ditt system bör kunna bilden Triton med tillräckligt med förstoring för att ge några mörka rymden mellan jorden och månen.

Om du spelar in händelsen med en videoenhet, registrering måste vara exakt tidpunkt, till exempel med en IOTA-VTI eller liknande GPS-baserade tid inserter, med så snabb takt som medger inspelning av Triton, helst en halv sekund eller mindre. Mer information om evenemanget finns på https://hubble.mit.edu/.

Den förväntade centrumlinje synlighet korsar Florida, där observatörer har en god chans att följa en “central flash” när månens atmosfär fokuserar ljuset från stjärnan. Bilder av denna blixt kan hjälpa till att söka djupare in i Triton atmosfär. Flera mobila teleskop kommer att placeras ut i Florida, och SOFIA (Stratosfären Observatorium för Infraröd Astronomi) planer på att spela in den centrala flash över Atlanten.

För shiiterna är också synlig från västra Europa, och många kommer att försöka spela in den där, även om fler observationer som behövs från USA Om du inte har tillgång till Ockulta Watcher (klicka på länken för att ladda ned gratis) för att ladda upp din observerandet mer information, vänligen skicka din ockultation observera läge att David Dunham av DUGG. Detta kommer att säkerställa att de som har mobila teleskop kan undvika att din området och därigenom få den bästa täckningen av händelsen.

Läs här om hur det rymdbaserade Gaia-projektet hjälpte till att förbereda för händelsen.