OPEC-möte i Algeriet: oljeproducenter försöker att höja priserna igen

0
58

En historia av olja är bommar och byster

Kan OPEC göra det omöjliga?

Världens största oljeproducenter är möte i Algeriet denna veckan, försöker igen för att hitta ett sätt att driva priserna högre.

Trots tecken på en ökande vilja att skära en affär för att begränsa utbudet, de har ett berg att bestiga. Här är fyra skäl till varför de kommer att kämpa för.

1. Det enda sättet är att skära

Råolja är priserna låga eftersom marknaden är kraftigt överutbud. Stora producenter, ledd av Saudiarabien har varit pumpa nära rekord belopp av rå för de senaste två åren, för att försöka försvara sin marknadsandel genom att pressa ut högre kostnad producenter såsom USA

Detta överskott har medfört att priserna sjunker med ca 60% sedan 2014 och saktade produktion i USA

Men strategin har visat sig vara smärtsamt. Låga priser har lagt en stor belastning på budgetar i länder som Nigeria, Saudiarabien och Ryssland, vars offentliga finanserna beror på energiexport.

De vill priserna att gå upp och de vet att det enda sättet att göra det är för att produktionen av olja för att släppa. Det är därför de har försökt att förhandla samordnad produktion nedskärningar för det gångna året. Med absolut ingen framgång än så länge.

2. Frysning av utgång är inte tillräckligt

Överens om att frysa produktionen på nuvarande nivå kanske låter som en bra kompromiss, om en överenskommelse om att minska utbudet visar sig omöjligt att nå. Men det är osannolikt att hjälpa till, eftersom producenterna är redan pumpa ut rekord belopp.

Ingen olja svacka här: Nya Mellanöstern-port kan konkurrera med Singapore

I själva verket, produktionen ökar, med Saudi-led OPEC pumpa ut drygt 33 miljoner fat råolja per dag i augusti, den högsta nivån någonsin. Ryssland, som inte är medlemmar i OPEC, som även producerar nära sin maximala kapacitet, och Nigeria och Libyen har både signalerat att de vill öka sin produktion för resten av detta år.

Den Internationella energimyndigheten förutspår att den globala olje-glut kommer att pågå långt in på nästa år, eftersom efterfrågan på olja, särskilt i Asien, växer i en långsammare takt än förväntat.

3. Iran behöver för att vara ombord

Situationen blev ännu mer komplicerat med Irans återgå till marknader världen tidigare i år. Iran har ökat sin produktion sedan sanktionerna hävdes i januari. Landet har klart och tydligt uttryckt att man vill återta sin plats som en av världens främsta exportörer av olja.

Men Saudiarabien inte vill att Iran för att öka produktionen samtidigt som det skär tillbaka. Det skulle betyda att överföra marknadsandel av dess viktigaste regionala rival.

Relaterat: OPEC krossar olja produktionsrekord

Rapporter dykt upp under de senaste dagarna som Saudiarabien kan vara villiga att minska produktionen om Iran håller på att frysa sin egen produktion, men bedömare är skeptiska.

“Det har varit ett genomgående mönster under de sista månaderna av OPEC-ministrar som försöker “prata upp” priser med kommentarer om den potentiella produktionen frysa affär är nära…men historiskt sett har de flesta av dessa kommentarer har visat sig vara ogrundade”, skrev Tom Pugh, råvaror, ekonom vid Capital Economics.

4. Hur gör du för att finjustera en global marknad?

Även om de stora oljeproducenterna på något sätt lyckas enas om en uppgörelse, kommer de inte vill priserna att gå mycket högre. Om de gör det, som riskerar att hjälpa högre kostnad producenter-som vissa AMERIKANSKA skiffer företag — komma tillbaka i spelet.

De flesta skiffer behöver producenterna priser över $60 per fat för sin verksamhet att bli lönsam.

Olivier Jakob, olja analytiker och vd på olja forskargrupp Petromatrix, sade OPEC-länderna är det osannolikt att vilja priserna att gå över denna nivå, eftersom man befarar att det kan leda till ännu större olja överflöd.

Och sedan allt det hårda arbete som skulle göras ogjort.

CNNMoney (London) Först publicerad 26 September 2016: 10:40 AM ET