Denna Vecka är Himlen på en Blick, 27 januari – 4 februari

0
463

Vaxning crescent Moon går med Venus och Mars vid årets slut. Den 10-gradig skala bar är ungefär en knytnäve-bredd på armlängds avstånd. (Dessa kartor är alltid ritas exakt för en observatör nära mitten av Nordamerika, på latitud 40° N, longitud 90° W. Månen visas alltid tre gånger det faktiska skenbara storlek.)

Alla dagar i veckan, Saturnus och Antares väntar dig i syd-sydost i gryningen.

Fredag, Januari 27

• Himlen största asterism (informella stjärniga mönster) — åtminstone de största allmänt erkänt — är Vintern Hexagon. Nu fyller himlen mot öster och söder efter middagstid. Börja med lysande Sirius på dess botten. Medsols från det, mars genom Procyon, Pollux och Castor, Menkalinan och Capella mycket hög, Aldebaran över till Capella lägre rätt, ner till Rigel i Orion ‘ s foot, och tillbaka till Sirius.

Betelgeuse lyser inne i Hexagon, off center.

• New Moon (exakt at 7:07 pm EST).

Lördag, 28 Januari

• När det är mörkt Stora Torget i Pegasus är att sjunka ner i väst. Det är till höger eller uppe till höger på Venus och Mars, lutad mot ett hörn. Under tiden karlavagnen är att krypa upp i nord-nordost, tippas upp på dess handtag.

Söndag, 29 Januari

• Under Orions fötter hukar förvånansvärt stor Lepus, Hare. Utforska den teleskopiska deep-sky sevärdheter runt hans öron (precis under Rigel) med hjälp Sue franska Deep-Sky Underverk artikel och karta i februari Sky & Telescope, sidan 54.

• Djup, flatbottnad förmörkelsevariabel stjärniga RW Tauri rasar från 8: e till 12: e storleken och tillbaka ikväll, centrerad på 1:10 am EST (10:10 pm PST). Se observera projektet i januari Sky & Telescope, sidan 48.

Måndag, 30 Januari

• Månen hänger sig under Venus denna kväll, som visas ovan. Jämför deras faser; Venus i ett teleskop är en mycket tjockare crescent än denna kväll är Månen.

• Algol, prototypen förmörkelsevariabel stjärna, bör vara på lägsta ljusstyrka (magnitud 3.4 istället för sin vanliga 2,4) för ca två timmar centrerad på 11:04 pm EST (8:04 pm PST). Algol tar flera timmar innan och efter att blekna och rebrighten. Info och jämförelse star chart.

Tisdag, 31 Januari

• Vaxning crescent Moon, ljusa Venus, och svaga, avlägsna Mars bildar en triangel i väst under och efter skymningen, som visas ovan.

Onsdag, 1 Februari

• Så snart det är mörkt, plats liksidig Vintern Triangeln i sydost. Sirius är triangeln ljusaste och lägsta stjärna. Betelgeuse står över Sirius med cirka två nävar på armlängds avstånd. Vänster om mittpunkten är Procyon.

Och, som står direkt ovanför Procyon nu (beroende på din latitud) är Gomeisa, Beta Canis Minoris, den enda andra lätt kan ses med blotta ögat stjärniga av kss.

Torsdag, 2 Februari

• Rätt när det är mörkt den här veckan, östra ansikte och ser nästan overhead. Den ljusa stjärna det är Capella, Geten Stjärna. Till höger om det, genom att ett par av finger-bredder på armlängds avstånd, är en liten, smal triangel av 3: e och 4: e storleken stjärnor som är kända som “Barn.” Även om de inte är exakt eye-att gripa tag i, de utgör en aldrig glömt asterism med Capella.

• Algol bör vara på minst ljus för ungefär två timmar centrerad på 7:54 pm EST.

Fredag 3 Februari

• För det första kvartalet Månen (exakt klockan 11:19 pm EST). Vid solnedgången halv-lyser Månen står högt i söder, och när det är mörkt är det balanserar på dim chef för Cetus. Plats stjärnorna i Väduren till dess övre högra, och Plejaderna lite längre i sitt övre till vänster.

Lördag, 4 Februari

• I början av kvällen Plejaderna stå över Månen, och Aldebaran skiner vänster om Månen.

_________________________

Vill du bli en bättre astronom? Lär dig din väg runt konstellationer! De är nyckeln till att hitta allt svagare och djupare för att jaga med en kikare eller ett teleskop.

Detta är en offentlig natur hobby. För en lätt-att-använda konstellation guide som täcker hela kvällen på himlen, den stora månatliga karta i mitten av varje nummer av Sky & Telescope, the essential guide för astronomi.

Den Pocket Sky Atlas tomter 30,796 stjärnor till magnitud 7.6 — vilket kan låta som mycket, men det är mindre än en per kvadratmeter grad på himlen. Även ritas finns många hundratals teleskopiska galaxer, stjärnhopar och nebulosor. Som visas ovan är den nya Jumbo Edition för lättare läsning i natt. Klicka på bilden för större bild.

När du får ett teleskop, för att lägga det till god användning behöver du en detaljerad, stora sky atlas (diagram). Den grundläggande standarden är Fickan Sky Atlas (antingen i original eller nya Jumbo Edition), vilket visar på stjärnorna till magnitud 7.6.

Nästa upp är större och djupare Sky Atlas 2000.0, rita stjärnor till storlek 8.5, nästan tre gånger så många. Nästa upp, när du vet hur man tar sig runt, är det ännu större Uranometria 2000.0 (stjärnor till magnitud 9.75). Och läs hur man använder himlen diagram med ett teleskop.

Du kommer också ha en bra deep-sky-guidebok, såsom Stämma franska Deep-Sky Underverk samling (som innehåller sin egen diagram), Sky Atlas 2000.0 Följeslagare med Stark och Sinnott, eller större natthimlen Observatör Guide Kepple och Sanner.

Kan en datoriserade teleskop ersätta diagram? Inte för nybörjare, vilket jag inte tror, och inte på fästen och stativ som är mindre än topp-kvalitet mekaniskt (i betydelsen tunga och dyra). Och som Terence Dickinson och Alan Dyer säger i sin Bakgård Astronomen ‘ s Guide“, En full förståelse av universum kan inte komma utan att utveckla färdigheter för att hitta saker i himlen och förstå hur himlen fungerar. Denna kunskap kommer bara genom att spendera tid under stjärnorna med stjärniga kartor i hand.”

Denna Vecka är Planet Roundup

Kvicksilver (fortfarande omfattning -0.2) sjunker mycket lågt i skenet av gryningen. Använd kikare för att prova för det 30 eller 40 minuter före soluppgången, precis ovanför öst-sydöst horisont. Kvicksilver är långt ned till vänster på Saturnus: 22° från Saturnus på morgonen den 28 januari och 31° från det av på morgonen den 4: e februari.

Venus är som en bländande vit UFO på en sak i hög i sydväst under skymning och långt efter. Det är för närvarande omfattningen -4.7 eller -4.8, in i sin tid med maximal ljusstyrka. Bara för att dess övre vänstra är liten orange Mars, nu endast 0,5% som ljusa.

I ett teleskop Venus är något mindre än hälften solbelysta. Det växer sig större när den närmar oss och är nu ca 30 bågsekunder från udd till udd. För resten av vintern, Venus kommer att fortsätta att förstora dess fasen avtar ned till en tunn månskära.

Venus i ett teleskop är minst glary när den visas i ljusa skymningen. Så får din scope på den så snart du kan se det med blotta ögat, kanske innan solnedgången.

Mars (magnitud +1.1) är svag “star” uppe till vänster om Venus. De är 5½° isär denna vecka, deras minsta avstånd för det här året; Venus kommer snart att börja flytta tillbaka ner och bort. I ett teleskop Mars är bara en liten fuzzblob 5 bågsekunder brett.

Vesta, den ljusaste asteroid, är fortfarande en mycket tillgänglig magnitud 6.5 i Gemini nära Pollux och Castor. Artikel finder och diagram.

Jupiter den 24: e januari, fotograferad av Christopher Gå. Söder är uppåt. Övre vänster om den Stora Röda Fläcken är en liten, blek-orange Oval BA. Avståndet mellan dem har ökat under de senaste veckorna. På norra halvklotet, små vita utbrott har förekommit i North Equatorial Bälte på ungefär samma longitud som den Röda Fläcken. Kommer de att växa?

Jupiter (magnitud -2.2, i Jungfrun) stiger runt 11 på kvällen och lyser ljust hög i söder i timmar innan gryningen. Spica dinglar 3½° nedan eller nedre högra hörnet av det. Jupiter är krämig vit. Spica är en icier vit nyans med ett spår av blå (när det är ganska högt).

I ett teleskop Jupiter är 39 bågsekunder över ekvatorn, på väg till 44 bågsekunder i slutet av Mars och April. (Opposition är den 7: e April.)

Saturnus (magnitud +0.5, i södra Ormbäraren) i sydöstra före och under gryningen. Rödare Antares, magnitud +1.0, twinkles 15° till Saturnus är rätt.

Uranus (magnituden 5,8, en i Fiskarna) är fortfarande hög i sydvästra rätt när det är mörkt. Finder diagram.

Neptunus (magnitud 8.0, i Vattumannen) uppsättningar kort efter slutet av twilight.

__________________________

Alla beskrivningar som relaterar till din horisont — inklusive de ord upp, ner, höger, och vänster — skrivs för världens mitten av nordliga breddgrader. Beskrivningar som beror också på longitud (främst Månen positioner) är för Nordamerika.

Eastern Standard Time (EST) är Universal Time (UT), UTC eller GMT) minus 5 timmar.

__________________________

“Detta äventyr är möjligt genom generationer av forskare strikt följa en enkel uppsättning regler. Testa idéer genom experiment och observationer. Att bygga på de idéer som passerar testet. Avvisa de som misslyckas. Följ bevis för vart den leder, och ifrågasätta allt. Accepterar dessa villkor, och kosmos är din.”
— Neil deGrasse Tyson, 2014

“Den objektiva verkligheten finns. Fakta är ofta fastställbara. Vetenskap och förnuft är inte en politisk konspiration, de är hur upptäcker vi den objektiva verkligheten. Civilisationens överlevnad är beroende av vår förmåga, och vilja, att göra detta.”
— Alan MacRobert, din Himmel i Korthet redaktör

“Fakta är envisa ting.”
— John Adams, 1770