Stellar Strömmar i vintergatans Halo (Galleri)

0
184

Strömmar av stjärnor som finns i överflöd i vintergatans halo, som diskuteras i April 2017 fråga av Sky & Telescope. De är resterna av galaxer som en gång åkt runt Vintergatan, gått för nära, och slet sönder i vår galax gravitationen. Vi visar upp här ytterligare fantastiska bilder av dessa galaktiska spöken.

Denna karta av himlen visar de stjärnor som är en del av Skytten strömmar, som avbildas av SÄKERHETSDATABLAD, mot bakgrund av det galaktiska planet, som SÄKERHETSDATABLAD i stor utsträckning undviker. Stjärnorna’ färger som indikerar deras avstånd — blå märken i närheten stjärnor medan röda märken stjärnor längre bort. Den streckade röda linjer spåra Skytten strömmar som försvinner bakom galaxy från vår synvinkel. Den blå ellipserna i mitten visar den aktuella platsen av vad som återstår av Skytten dvärggalax på den bortre sidan av galaxen från oss.
S. Koposov / SDS-III-samarbete

Detta konstnärs uppfattning illustrerar geometri tidvatten svansar av stjärnor (vit) streaming från Skytten dvärggalax (orange) som kretsar kring Vintergatan. De ljusa gula cirkeln till höger om galaxy s center är vår Sol (ej i skala). Skytten är på andra sidan av galaxen från oss, men vi kan se dess tidvatten svansar av stjärnor som sträcker sig över himlen när de wrap runt vår galax.
Amanda Svensson / University of Cambridge

Sådana slingor stellar strömmar, resultatet av “kollisioner” med mindre galaxer, är vanliga i andra närliggande spiraler också, såsom dessa slingor runt NGC 5907 (sett inifrån).
R. J. Gabany i samarbete med Martínez-Delgado et al. (2010)

Simuleringar kan ge kunskap om ursprunget av de observerade stjärnans strömmar, såsom denna ström iakttas kring Val Galaxy, även kallad NGC 4631 (vänster). Simulering av en satellit-galaxy störs av sina större följeslagare tyngdpunkten för 3,5 miljarder år sedan, återger den observerade ström (höger).
Martinez-Delgado et al. 2015

Besök R. Jay GaBany hemsida för en närmare titt på många andra strömmar runt i närheten spiralgalaxer.

Och bara för skojs skull, ta del av den Viktorianska eran anda fotografering som fungerade som inspiration för denna artikel, tillhandahålls av National Media Museum i ENGLAND.