Historia är elakt att investerare hoppfull över OPEC deal: Analytikern

0
67

JOE KLAMAR | AFP | Getty Images

OPEC-affären för att begränsa den globala oljeproduktionen har blivit höljd i tvivel efter kartellen näst största oljeproducerande nation postat rekord export siffror i December.

Oljepriset sjönk med 4 procent på måndagen som Irak Basra i södra hamnar nådde en rekordnivå för 3.51 miljoner fat per dag (b/d) i December, enligt den olja ministeriet.

“Det tråkiga är att historien visar (OPEC-länderna) inte tenderar att hålla sig till denna typ av affär… jag menar det är antagligen i deras intresse, men investerare kan mycket väl bli besviken,” James Butterfill, forskningschef på ETF Securities sa CNBC i en telefon intervju på tisdag.

visa kapitel

Demand-side events-mindre sannolikt 2017 ännu mer slagkraftiga: Barclays
6 Timmar Sedan | 01:08

OPEC-ministrar enades om i November att minska produktionen av olja från 33,8 miljoner b/d 32,5 miljoner b/d-i ett försök att stötta upp priser och bromsa globala överutbud.

Iraks olja ministeriet betonade på måndagen att dess regionalt höga nivåer av oljeexporten skulle inte påverka dess åtagande att följa med opecs produktion klipp. Men investerare oroade sig för att de hamnar som är baserade i norra Irak skulle kunna uppväga den rekordhöga exportera siffror från söder.

“Vi kunde förvänta sig 80 till 90 procent överensstämmelse (från OPEC och non-OPEC-länder) av den tid som vi får genom att Q2 och då fråga är naturligtvis om detta kommer att fortsätta in i den andra halvan av året”, säger Michael Cohen, chef för energi råvaror forskning vid Barclays sa CNBC på tisdagen.

“Det är en av anledningarna till att vi ser (olja) högre priser under första halvåret och lägre under andra halvåret eftersom jag tror att det är sannolikt att hända är att många av dessa OPEC-länderna kommer att börja se frukten av detta överensstämmelse (itu) och de ser högre priser och de börjar sätta sina fötter tillbaka på pedalen igen”, tillade han.

Brentoljan handlas på runt $55.01 ett fat i början av eftermiddagen handeln på tisdagen, upp 0,13 procent, medan USA råolja var runt $52.04 ett fat, upp med 0,17 procent.