4 anledningarna till att en del småföretagare är faktiskt tacksam för förordning

0
29

En av President-elect Donald Trump rally rop är att förordningen är en $2 biljoner problem som är förödande Amerikanska företag, och att han kommer att göra sig av med det.

Och samtidigt som många småföretagare göra kämpar för att hålla sig på toppen av vad som kan kännas som en ständigt skiftande terräng av nya regler och normer, inte alla av dem ogillar föreskrifter sätt Trump hävdar att de gör. CNBC talade till företagare över hela landet och fann att förvånansvärt många av dem även uppskatta vad förordningar göra för deras företag och deras kunder.

Här är varför.

1. Förordning hjälper företag att förtjäna kundernas förtroende

“Vi ser förordning som vår vän,” säger Jeff Dachis, VD och Grundare av En Droppe, en mobil plattform för hantering av diabetes. Följa med ett omfattande regelverk är ett sätt för En Droppe att visa att de är villiga att arbeta för att se till att det kommer att hålla patienterna en säker.

Foto med tillstånd av En Droppe
Jeff Dachis, VD och Grundare av En Droppe.

“Vi vill [patienter] för att känna dig trygg med att vi arbetar med inte bara den enskilda individens bästa, men intresse för samhället som helhet, och att konsumenter och våra partners kan räkna med oss”, säger han.

“Det fungerar verkligen till vår fördel att ha en hög stapel på att göra affärer, och därefter över baren.”

2. Förordning ogräs ut företag som inte passar för att tävla

Arbetar inom vård och omsorg, Dachis sysslar med vad han själv beskriver som “hårdare regler.” Han gjorde en rejäl belastning för forskning i regelverket innan du startar En Droppe; han har till och med anställt en föreskrivande konsult.

Men om Dachis har med att göra allt, sedan så gör alla potentiella konkurrenter. En hög inträdesbarriär är en bra sak: Det håller reda på de hackar, säger han.

“Vi ser förordning som vår vän.”
-Jeff Dachis, VD och Grundare av En Droppe

3. Förordning skyddar resurser entreprenörer lita på

Steve Silberberg är grundare av Fitpacking viktminskning Backpacking Äventyr i Massachusetts, som tar människor på backpacking resor. Han har 15 anställda på deltid och gör mindre än $50 000 per år.

“Jag behöver inte köpa in föreställningen att de stora, dålig regeringen är att förstöra min verksamhet. I själva verket, de föreskrifter som hjälper till att hålla öknen från att vara överfulla, säger Silberberg.

“Uppfattningen att bestämmelser strypa små företag är uppblåst,” Silberberg säger. “För mig är detta en krycka som används av företagare som känner sig upprörda eftersom de inte kan [förorenar / neka människor grundläggande rättigheter / missbruk djur / ge sämre produkter] för att förverkliga en nominell ekonomisk vinning.”

“Uppfattningen att bestämmelser strypa små företag är uppblåst.”
-Steve Silberberg, grundare av Fitpacking viktminskning Backpacking Äventyr

4. Regler är inte så tidskrävande att följa med, åtminstone inte för några

David Jacobson är grundare och producent av TrivWorks i Long Beach, Kalifornien, som producerar live trivia underhållning evenemang för företag och evenemang. Han är den enda heltidsanställda, trots att han har kontrakt träna till ca 15 frilansare.

Han tillbringar endast en till två timmar per månad att bo i enlighet med gällande regler.

Foto: Patrick Donahue
David Jacobson är grundare av TrivWorks.

För de mellanstora små-och medelstora företag med skyltfönster och heltidsanställda, trots att regleringen är ofta mer komplicerat än vad det är för liten, smidig start-ups.

Augie Grasis har erfarenhet av både och. År 2000 lanserade han Handmark, en mobil app och tjänster från företag som han har vuxit till över 100 anställda innan du säljer det till Sprint i 2013. Och nu Grasis är VD för FreightorGator, en online-fraktbörsen som gör avlastare för att jämföra offerter och boka genom ledande fraktföretag.

Kansas City, Missouri, start-up lanseras i sommar och har idag fem heltidsanställda. “Men vi är ett snabbt växande företag som kommer i en nära framtid har sedan 20 50 och 100 anställda, säger Grasis. “Det är både dyra och störande att ta itu med de verkliga kostnaderna och den administrativa kostnaderna för de framtida regelverk, oavsett om det gäller hälsa, sysselsättning och arbetsrätt, lagar eller skatter.”

Efter att ha varit vid rodret för både medelstora små företag och en start-up, Grasis konstaterar att förordningen bördor ökar i proportion till företagets storlek.

Foto med tillstånd av Augie Grasis
Augie Grasis är VD för FreightorGator.

“Jag är inte expert på alla regler men jag kan säga med övertygelse att när du har fem eller 10 anställda föreskrifter och krav är mycket mindre stränga än när du har 50 eller 75 anställda, säger Grasis. “Som VD för en start-up med fem anställda, och jag kan ärligt säga att förordningen är ganska minimal och hanterbar i denna storlek.”

Med tanke på fördelarna, varför förordning kommer upp så ofta som ett problem som behöver lösas?

Dachis anser att förordning ofta fungerar som en bekväm syndabock för företagare.

“Ofta när jag hör denna ursäkt till att bestämmelser som är holdingbolag tillbaka, jag skrattar lite vid välbetalda VD: s som klagar på att de inte kan hacka det i denna över-reglerad miljö, säger han.

“Jag ser på rekordvinster AMERIKANSKA företag gör i varje enskild bransch, jag ser på rekordnivåer på aktiemarknaden, och jag tror att om du kommer att arbeta på reglerade marknader då du har bättre en lönsam plan som omfattar de rättsliga miljöer”, säger han.

“Lite framförhållning nu på hur man gör det rätt är värt kostnaden för oss alla senare när företag får det verkligen fel.”

visa kapitel

Marcus Lemonis på förordning: “jag vill inte gå tillbaka till 2008′
Torsdag, 15 Dec 2016 | 3:11 PM ET | 00:59