Motståndskraftig AMERIKANSKA oljebolag börjar pumpa igen

0
46

Olja hoppar över $50

Den AMERIKANSKA olje-boom har gång på gång visat sig vara mycket svårt att döda.

Trots att OPEC: s strategi för översvämningar de har ett överutbud på marknaden med massor av råolja, Amerikanska oljeproduktionen har inte fallit ut från en klippa. Och nu när priserna har stigit tillbaka till 50 dollar per fat, det finns tidiga tecken på att USA skiffer är på uppgång också.

Titta bara på hur nära sedda Baker Hughes olja riggen räkna har slutat att kollapsa — och började att stiga. Det stämmer ökade förra veckan för det tredje-raka veckan, den längsta segersvit sedan augusti förra året.

Den senaste tidens uppgång är en spännande vändning. USA oljeplattformar hade minskat 20 21 veckor fram till mitten av Maj, när oljepriset slog fyra månader toppar över $47 per fat.

Stigande riggen räknas kunde vara ett tecken på att den högre oljepriser är att locka AMERIKANSKA oljebolagen att börja pumpa bort igen. Som i sin tur kan orsaka andra borrare på staketet för att lägga till riggar av sina egna.

“Du kan få en flockmentalitet. Ingen vill vara den sista tillbaka,” sade Thomas O ‘ Donnell, senior energi analytiker på samråd nätverk Wikistrat.

Relaterat: Varför olja skulle krascha tillbaka till $30

För att vara säker, den AMERIKANSKA riggen räkna återstår ner dramatiskt (79% för att vara exakt) från oktober 2014 hög. Och det är för tidigt att säga om den senaste tidens uppgång är bara en blip eller en del av en bredare trend.

Fortfarande, problemet för oljeindustrin är att en tillströmning av Amerikansk råolja kanske inte behövs vid denna tidpunkt-och kan faktiskt slå tillbaka. Den episka leverans glut som orsakas av råolja till krasch har bara nyligen börjat lätta och många tror att marknaden är ännu inte i balans.

Capital Economics varnade för nyligen i en rapport att “ökad AMERIKANSKA borrprogram,” kommer att “begränsa uppsidan för oljepriserna.” Som kan vara särskilt sant om senare leverans avbrott i Kanada och Nigeria är löst, lägga till mer förse marknaden. Morgan Stanley har nyligen varnat för att stigande AMERIKANSKA leverans och blekning avbrott skulle förnya överutbud problem, skicka olja kraschar tillbaka till 30 dollar per fat.

Den AMERIKANSKA olje-boom har definitivt tagit ett par slag från OPEC: s pris krig — och mer kan komma. USA pumpade 9,1 miljoner fat per dag i Mars, den senaste månaden Energy Information Administration har uppskattningar för. Det är ner från en topp på 9,7 miljoner i April 2015, men det är inte en kollaps några hade varit bankärenden på.

Relaterat: Vad är det magiska numret för oljebolagen för att hoppa tillbaka i?

Oljeindustrin motståndskraft är en påminnelse om hur mycket mer effektiva företag har blivit tack vare en kombination av ny teknik och dramatiska prissänkningar för borrning tjänster. Med andra ord, många frackers inte längre behöver $90 olja för att gå med vinst.

“Det är ganska dramatiska hur mycket kostnaderna har minskat. Det har gjorts enorma framsteg”, sade O ‘ Donnell.

Det är därför ett antal Amerikanska olje chefer har redan signalerat att de kunde börja pumpa mer på nuvarande nivåer. Till exempel, förra månaden RSP Perm (för RADIOSPEKTRUMPOLITIK) sade $45 per fat är en “brytpunkt” som skulle orsaka oil company att tänka på att lägga en rigg. Pioneer Natural Resources (PXD) angav också att det är planerat att lägga till fem till 10 riggar på $50 per fat-en tröskel hit sent i Maj.

Tänk på att dagens riggar kan pumpa ett genomsnitt på 27 000 fat råolja per dag, enligt Capital Economics. Jämför det med för två år sedan när den genomsnittliga rig produceras bara 6 000 fat per dag. Det innebär att de riggar lagts under de senaste veckorna kan bromsa eller till och med stoppa den senaste tidens nedgång i den AMERIKANSKA oljeproduktionen.

“Precis som att folk inte vet dynamiken på nedsidan, dynamiken på uppsidan är lite okänd. Skiffer på uppgång är ett nytt fenomen,” sade O ‘ Donnell.

CNNMoney (New York) Först publicerad 20 juni 2016: 1:51 PM ET