Kraftige soludbrud Kan Være Signal om Mere at Komme

0
50

X1 soludbrud af Marts 5, 2012
Kredit: SDO

Et aktivt område på solen, der udløste en kraftig soludbrud søndag (Marts 4), synes ikke at være beroligende ned, og måske har flere overraskelser i vente i den kommende uge, siger forskere.

En X1.1-klasse soludbrud udbrud fra solen på 11:13 pm EST på Marts 4 (0413 GMT Marts 5). X-klasse udbrud er den mest effektive type af sol-storm, med M-klasse udbrud anses for at være mid-range, og C-klasse udbrud at være den svageste.

Søndagens sol tempest sendt en hurtig bevægelse sky af plasma, der kaldes en coronal mass ejection (CME) jagende ud i rummet. CME er ikke ventes at ramme Jorden, men kunne udløse mindre geomagnetiske storme, ifølge eksperter ved Space Weather Prediction Center, som drives af National Weather Service.

Men mens planeten kan have været i klare denne gang, mere sol storme kunne være på den måde som solen, der kommer ud af en længere pause i aktiviteten.

X-klasse flare brød ud fra en massiv solplet-region, der hedder AR1429, som har været særlig aktiv på det seneste. Den vidtstrakte aktiv regionen er mindst fem gange større end Jorden, og kunne stadig være voksende, sagde Yihua Zheng, en ledende forsker ved Space Weather Center på NASA ‘ s Goddard Space Flight Center i Greenbelt, Md.

Når en kraftig X-klasse flare er rettet direkte mod Jorden, det kan nogle gange medføre betydelige forstyrrelser satellitter i rummet og kan banke ud elnet og kommunikations-infrastruktur på jorden. Stærke blus og CMEs kan også være farlig for astronauter på den Internationale rumstation. [Værste Sol Storme i Historien]

Men som solen roterer, sunspot region 1429 er ved at flytte tættere på midten af sol disken. Fra her, soludbrud og CMEs har en mere direkte vej til Jorden, og som et resultat, har potentiale til at gøre mere skade.

“Denne region har givet en X-klasse flare, M-klasse, nødblus og C-klasse udbrud, så denne region har helt sikkert potentiale til at spytte noget slemt,” fortalte Zheng SPACE.com. “Det har at gøre med placeringen på sol — lige nu, det er en lille smule ud, hvor, hvis en CME ikke ramte Jorden, ville det være en forbigående slag.”

“Der er potentiale for mere virkninger, og dette område er at dreje fra øst lemmer på tværs af sol disken mod vest, så vi kommer tættere på den centrale meridian,” Zheng forklaret. “Hvis noget skulle bryde ud der, det ville være dårligt for os på Jorden.”

Den massive solplet region AR1429 har været særlig aktiv, da det kom frem, Marts 2, 2012.
Credit: NASA/SDO

Solpletter er midlertidige pletter på overfladen af solen, der er forårsaget af intens magnetisk aktivitet. Disse strukturer, nogle gange bryde ind i nødblus og voldelige sol storme, der sender strømme af plasma-og ladede partikler ud i rummet.

Astronomer nøje overvåge solpletter, fordi de fungerer som indikator for solens aktivitet, der ebber og strømme i en 11-års cyklus. I øjeblikket, solen er midt i Solar Cyklus 24, og aktiviteten forventes at rampe op mod sol maksimum i 2013.

Du kan følge SPACE.com personale forfatter Denise Chow på Twitter @denisechow. Følg SPACE.com for det nyeste inden for rumforskning og-efterforskning nyheder på Twitter @Spacedotcom og på Facebook.

Redaktørens Anbefalinger

  • Fantastiske Billeder af soludbrud & Sol Storme

  • Kraftig X-Klasse Soludbrud Varsler Geomagnetisk Storm | Video

  • Anatomi af Sol Storme & soludbrud (Infografik)