Kosmisk Ekko af Sjældne Stjernede Udbrud Gnister Space Mystery

0
88

Disse billeder, udgivet Feb. 15, 2012, afslører lyset af en massiv stjernes udbrud i Carina-Tågen, der afspejler off støvskyer omkring et monstrum dobbelt-stjerne-system, et fænomen, der kaldes en lys echo. Astronomer har brugt echo til at lære den Store Udbrud af stjerne eta Carinae i 1838 var ikke så varmt som tidligere antaget.
Credit: NASA, NOAO, og A. Resten (Space Telescope Science Institute)

En eksplosion i rummet første gang set i det 19 århundrede var tilsyneladende koldere end før troede, at kaste et nyt mysterium i, hvad der kan have udløst det, siger forskere.

Kosmisk udbrud kom fra Eta Carinae, en stjerne cirka 7.500 lysår væk fra Jorden, der er en af de mest massive stjerner i vores galakse, Mælkevejen. Det blussede op i ultra-lysstyrke i 1838, bliver den anden-den klareste stjerne på himlen i 10 år i en sjælden himmelsk udbrud senere døbt “den Store Udbrud.” Star senere dæmpes, og er nu ikke engang i top 100 liste over de klareste stjerner.

“Eta Carinae er nok den mest studerede objekt i vores galakse,” siger Armin Resten, en astrofysiker ved Space Telescope Science Institute i Baltimore, og undersøgelsens ledende forfatter.

Forskere har fundet, at Eta Carinae er en slags stjerne, der er kendt som en lysende blå variabel, hvilket betyder, at det går gennem episoder af tvetydighed og lysstyrke. Disse stigninger og fald i lysstyrken er forårsaget af montering af ustabilitet i stjernede efterfulgt af et dramatisk tab af masse. Den Store Udbrud af Eta Carinae var en særlig katastrofal begivenhed, hvor stjernen — når omkring 140 gange solens masse — tabt masse svarende til omkring 20 gange tungere end solen.

Forskere troede, at denne sjældne form for udbruddet var forårsaget af en stjernernes vinden blæser fra stjernerne. Stadig, meget fortsat usikker, da en vigtig detalje om den Store Eruption manglede — dens mønster af lys. Dette spektrum vil hjælpe med at give oplysninger, såsom temperatur, sammensætning og hastighed af materiale fra udbruddet. [Fantastiske Fotos af Stjernede Eksplosioner]

For eksempel, “cool objekter udsender mere rødligt lys end varme genstande,” Resten forklaret. “Se på en glød — hvis det er relativt køligt, det er mørk rød, og jo varmere det bliver, jo mere blå, hvid det bliver. Så alt i alt farven af spektrene giver dig allerede en god idé om, hvor varmt eller koldt stjernen er.”

Nu, ved hjælp af Magellan og du Pont teleskoper på Las Campanas Observatorier i Chile, Hvile og hans kolleger har opdaget spektre fra det Store Udbrud, ved at se efter lys fra eksplosionen, som afviste eller gentaget ud i det interstellare støv snesevis af lysår fra stjernen.

“Den manglende brik, den store forskel, har været, at der ikke var nogen spektre af den Store Eruption,” Resten sagde. “Nu har vi det, og det giver os mulighed for bedre at forstå, hvordan dette udbrud skete, og hvad der har forårsaget det.”

Overraskende, deres observationer tyder på, at den Store Eruption er forskellige fra de såkaldte “supernova impostors,” hændelser, der ligner den eksplosive supernova dødsfald af stjerner, men menes at være udbrud fra lyse blå variabler. For eksempel, den Store Udbrud var kun omkring 8,540 grader Fahrenheit (4,725 grader Celsius), meget køligere end tilladt af stjernevinde bruges til at forklare supernova bedragere.

“Denne stjerne’ s Gigantiske Udbrud har været betragtet som en prototype for alle supernova bedragere i eksterne galakser,” sagde undersøgelse co-forfatter Jose Prieto, nu ved Princeton University. “Men denne forskning viser, at det faktisk er en temmelig unik begivenhed.”

Disse nye resultater betyder, at forskerne stadig ikke ved, hvad der forårsagede den Store Udbrud.

“Med Eta Carinae, vi har at gøre med en virkelig ekstrem fænomen, som trækker os i uudforsket territorium for så vidt som teorien er bekymret,” Resten sagde. “Vi har nogle ideer — en kollision mellem to stjerner i et binært system; en eksplosiv, men non-terminal termonuklear brændende begivenhed i kernen af stjerner, der kan frigive energi — men det er virkelig bare ideer, og har ikke været særlig veludviklet, så vi har endnu ikke klare forudsigelser for de observerede fænomener, vi forventer at se.”

Forskerne planlægger nu at kigge efter mere lys ekkoer fra de Store Udbrud, for at se, hvordan Eta Carinae ændres over tid, “og det vil yderligere bidrage til at begrænse, hvad udbrud mekanisme er,” Resten sagde.

Forskerne detaljerede deres resultater i Feb. 16 udgave af tidsskriftet Nature.

Følg SPACE.com for det nyeste inden for rumforskning og-efterforskning nyheder på Twitter @Spacedotcomand på Facebook.

Redaktørens Anbefalinger

  • Top 10 Stjernede Mysterier

  • Ældste Supernova, Der Nogensinde Er Registreret Blomster I Fire-Scope Udsigt

  • 50 Fabelagtig Dyb-Plads, Tåge Fotos