Rusland forventes at vende tilbage til vækst i 2017: IMF

0
478

Ruslands recession har været mindre end forventet, den Internationale valutafond (IMF) sagde i sin seneste økonomiske rapport om landet, og økonomien forventes at vende tilbage til vækst næste år – medmindre oliepriser tage et yderligere tørretumbler.

“Lavere oliepriser og nødvendige finanspolitiske tilpasning vil holde økonomien i recession i 2016 med et forventet fald i det reale BNP på 1,2 procent,” IMF sagde i rapport om Ruslands økonomiske udsigter. “(Men) vækst forventes at blive genoptaget i 2017 og nå op på 1 procent, da den indenlandske efterspørgsel langsomt bedres på tilbage for at lempe de finansielle forhold og ophobet efterspørgsel.”

Ruslands økonomi faldt med 3,7 procent i 2015 på grund af faldende oliepriser, og de internationale sanktioner, der er begrænset Ruslands adgang til de internationale finansielle markeder.

Sanktioner blev pålagt Rusland efter sin annektering af Krim i 2014 og rolle i en pro-russisk-opstand i øst Ukraine og er fortsat det land, der vurderes ikke at overholde sin del af en fredsaftale i Ukraine.

Syntheticmessiah | iStock | Getty Images Plus

Kombinationen af faldende oliepriser og sanktioner ramt Rusland hårdt, hvilket kapitalflugt og et kraftigt fald i rublen som kun tjente til at køre op inflation, såre mange russiske husholdninger.

Stadig, IMF sagde, at de skridt, som Rusland til at mildne krisen, havde bidraget til at mindske virkningerne af recession.

“Den økonomiske nedgang, er dog mindre end tidligere recessioner som en stærkere ydre position og myndighedernes økonomiske pakke, — et fleksibelt valutakurssystem, banksektoren kapital og likviditet, injektioner, begrænset finanspolitisk stimulering og regulering overbærenhed — polstret chok, hjalp med at genoprette tilliden og stabiliseret det finansielle system,” IMF sagde.

Rusland bygger på eksport af olie for meget af sin rigdom selv om Kreml har gentagne gange opfordret til en diversificering af økonomien for at hurtigere tempo. IMF siger, at vækst var usandsynligt, at være robust på trods af bedring med olie priser, der stadig er den største bidragyder til – og mulige detractor fra – økonomien.

“Med ugunstig demografisk udvikling, og spærring af betydelige strukturelle reformer, der øger produktiviteten, potentielle vækst forventes at være på omkring 1½ procent på mellemlangt sigt. Et fald i oliepriserne er den største risiko for outlook.”

I sine anbefalinger, IMF ‘ s bestyrelse opfordret Rusland til at “tilpasse sig den udfordring, vedvarende lavere oliepriser ved at mindske sin afhængighed af olie og energi eksport på mellemlangt sigt.” Bestyrelsen bemærkede også, at Rusland havde mulighed for at diversificere sin økonomi som følge af en mere konkurrencedygtig valutakurs.

Et andet biprodukt af Ruslands økonomiske krise har været høj inflation. Landets centralbank har fastholdt en høj rente, i et forsøg på at bekæmpe den høje priser – på trods af nogle politiske pres for at sænke renten for at stimulere økonomien og inflationen har været støt faldende.

I juni, inflation var på 7,5 procent, og den pengepolitiske rente på 1-0.5 procent. Selv om inflationen er stadig et stykke vej fra banken er 4 procent-mål for 2017, IMF ‘s bestyrelse roste Rusland’ s myndigheder til at gennemføre politikker, der var nyttige i at nedbringe inflationen og sagde, at det var på rette vej til at normalisere pengepolitikken.

“I betragtning af den negative output gap og lidt, der tyder på efterspørgselssiden pres, de mente, at den monetære politik normalisering ville være passende. Men de advarede om, at tempoet af lempelser bør være gradvis, da tidligere stærke forbindelser mellem volatile oliepriser, valutakursen og inflationen.”

Følg CNBC International på Twitter og Facebook.