Hubble Blir Klar Visning av Massive Stjerner

0
28

Et par av store stjerner, WR 25 og Tr16-244, er i åpen klynge Trumpler 16. Denne klyngen er innebygd i carinatåken, en enorm heksegryten av gass og støv som ligger ca 7500 lysår fra Jorden i stjernebildet Carina, Kjølen. WR 25 er den sterkeste, som ligger nær sentrum av bildet. De nærliggende Tr16-244 er den tredje lyseste, bare til den øvre venstre på WR 25. Den nest lyseste, til venstre for WR 25, er en lav masse stjernershotell som ligger mye nærmere Jorda enn carinatåken.
Kreditt: NASA, ESA og Jesus Maiz Apellaniz (Instituto de Astrofisica de Andalucia, Spania)

Svært massive stjerner er ofte de vanskeligste å se, så de er vanligvis innebygd i nebulas av gass og støv.

Slik er det også med to av vår Galakse melkeveien er mest massive stjernene. Men Hubble-Teleskopet har bare tilbudt en bedre visning.

Bildet viser et par av store stjerner, WR 25 og Tr16-244, som ligger i det åpne klynge Trumpler 16. Denne klyngen er innebygd i carinatåken, en enorm heksegryten av gass og støv som ligger på 7500 lysår fra Jorden. Tåken inneholder flere ultra-varm stjerner, blant annet disse to stjerners systemer og mye studert, eksplosive stjerners Eta Carinae, som har den høyeste lysstyrke ennå bekreftet.

Stjernene er varme og lys, som de fleste av sine stråling i uv-og derfor vises blå. De er så kraftige at de brenne gjennom sine hydrogen drivstoff kilde raskere enn andre typer stjerner. De bor fast, og de vil dø ung. Mens solen vår er middelaldrende på 4,6 milliarder år, de hotteste stjernene bor bare flere titalls eller hundrevis av millioner av år.

Stjernene interesse astronomer fordi de er forbundet med stjerners-forming nebulas, og de påvirke strukturen og utviklingen av galakser.

WR 25 er sannsynlig å være den mest massive og interessante av de to. Sin sanne natur ble avslørt for to år siden, da en internasjonal gruppe av astronomer, ledet av Roberto Gamen, deretter ved Universidad de La Serena i Chile, oppdaget at det er sammensatt av minst to stjerner. Jo mer massiv en Wolf-Rayet-stjerne, og kan veie mer enn 50 ganger massen til solen vår. Det er å miste masse raskt gjennom kraftig stjernevinder som har utvist de fleste av sine ytterste hydrogen-rik lag, mens de mer dagligdagse binære ledsager er trolig omtrent halvparten så massiv som Wolf-Rayet-stjerne, og går i bane rundt en gang hver 208 dager.

Massive stjerner er vanligvis dannet i små klynger. Ofte individuelle stjerner er så fysisk nær hverandre at det er svært vanskelig å løse dem i teleskoper som separate objekter.

Disse Hubble observasjoner har vist at Tr16-244-systemet er faktisk en trippel-stjerners. To av stjernene er så nær hverandre at de ser ut som et enkelt objekt, men Hubble ‘ s Advanced Camera for Surveys viser dem som to. Den tredje stjernen tar flere titalls eller hundrevis av tusenvis av år for å bane de to andre. Lysstyrken og nærhet av komponenter av en slik massiv, dobbeltrom og tremannsrom stjerner gjør det spesielt utfordrende å oppdage egenskapene til massive stjerner.

  • Topp 10-Stjerners Mysterier
  • Ekte Død Stjerners Kunne Slå Jorden
  • De Rareste Ting i Rommet