Irak är att pumpa olja på rekordsnabbt trots kaos

0
493

Irak förväg mot ISIS i Falluja

Irak är att pumpa mer olja än någonsin tidigare, även som ISIS-drivna kaos grepp delar av de land i Mellanöstern.

Irak, som är beroende av olja för att finansiera nästan hela regeringen, ökade oljeproduktionen till en all-time high på 4,5 miljoner fat i Maj, enligt beräkningar från undersökningsföretaget JBC Energi.

Det är en ökning med 100 000 fat per dag från April och hjälper till att fylla det tomrum som lämnats av stora avbrott i Nigeria och Kanada. Det är också ungefär 2 miljoner fat per dag mer än vad Irak var att pumpa innan USA: s invasion 2003.

“Irak har varit ganska framgångsrik på ramp upp produktionen, trots alla politiska frågor och säkerhetsfrågor ska på,” sade Julius Walker, senior konsult på JBC Energi.

Mycket av att oljan flödar in i USA Iraks import av olja till USA har tredubblats sedan januari och nu står på den högsta nivån sedan juli 2014, enligt ClipperData.

Milstolpar kommer även som tales of horror uppstå från Falluja, ISIS fäste ligger i centrum av Irak bort från viktiga anläggningar olja. Förenta Nationerna uppskattar att så många som 50 000 invånare är fångade i korselden i Falluja som USA-stödda Irakiska militära försök att störta den terroriststämplade gruppen. Rapporter visar att barn i Falluja har dödats av bomber, människor tvingas att äta sopor för att överleva och ISIS är att skjuta civila som försöker fly.

Under de senaste veckorna, den politiska krisen och säkerhetssituationen i Irak har försämrats.

“Med potential för politiska temperaturen att stiga i sommar, regeringen har redan förstärkt säkerheten kring södra olja faciliteter,” Helima Croft, chef för commodity strategi på RBC Capital Markets, skrev nyligen i en rapport.

Relaterat: Mysterium: Hur mycket mer olja kan Saudierna verkligen pump?

Naturligtvis, den Irakiska militären förväg på Falluja skulle inte vara möjligt utan olja inkomster, som enligt IMF består till 94% av Iraks 2014 federala intäkter. Dessa dagar, olja gör upp till 99% av Iraks export och ca 90% av alla federala intäkter, enligt Brookings Institute.

“Varje fat hjälper. Det är inte en hel del som händer i Irak än olja. De är mycket beroende av,” sade Mike Wittner, global chef för olja forskning vid Societe Generale.

Det är lite av en moment 22-situation för Irak. Inte bara det land behöver för att sälja ett ton olja för att betala för sitt försvar budget, men det behöver stabil säkerhet för att skydda sin golden goose: oljeinkomsterna.

“Olja är att finansiera allt, inklusive deras säkerhetsstyrkor. Det ena beror på det andra,” Wittner sagt.

Som Saudiarabien och andra länder i Mellanöstern, Irak ekonomi har blivit sårad av den branta nedgången i oljepriserna under de senaste två åren.

En Irakisk arbetaren på ett oljeraffinaderi i staden Karbala, som ligger längs Eufrat Floden och ligger söder om Bagdad.

Relaterade USA: s export av olja stiga 7 gånger i 3 första månaderna

Iraks olje-apparater har hållit sig tämligen bra på sistone efter att ha lidit av sabotage förra året. Analytiker sade att det inte finns några rapporter om stora produktion av strömavbrott orsakade av säkerhetsfrågor. Det beror på att mycket av Iraks olja faciliteter är grupperade i södra delen av landet bort från mycket av striderna.

Men Iraks oljeproduktion har blivit sårad av andra frågor. Den största är en löpande betalningar tvist mellan Bagdad och semi-autonoma Kurdistan över hur vi skulle dela upp olja intäkter. Societe Generale uppskattningar som är till skada för Iraks oljeproduktion med cirka 100 000 till 150 000 fat per dag.

Iraks oljeproduktion är också föremål för nycker av den skakiga elnätet och rullande strömavbrott som fortfarande påverkar det dagliga livet.

“Det är slående att 13 år efter 2003 års invasion av Irak fortfarande står inför allvarliga strömavbrott under stora delar av dagen. Det är fortfarande inte löst även om det är en av de grundläggande saker som bör regeringen vill göra för att hålla befolkningen glad,” sade Wittner.

Kraften huvudvärk belysa den långsiktiga utmaning vi står inför Bagdad. Landet behöver för att attrahera investeringar från utländska oljebolag för att upprätthålla åldrande oljefält och söka efter nya. Men den humanitära krisen i Falluja och mer grundläggande problem som rullande strömavbrott gör det svårt.

“Irak fortsätter att möta motvind i form av stabilitet. Om det fanns en ökad stabilitet och mer investeringar i landet de kan öka produktionen volymer”, säger Matt Smith, chef för commodity research på ClipperData.

CNNMoney (New York) Först publicerad 7 juni 2016: 10:22 AM ET