Göra de Europeiska bankerna har ett skyddsnät?

0
38

Det har varit en stenig några veckor för Europeiska banker, som har förlorat nästan en fjärdedel av sitt börsvärde sedan början av året. Investerare är oroliga för långivare’ hög skuldsättning högar och exponering för de som kämpar för energisektorn och till Kina, mitt i den globala oron på marknaden.

Den finansiella och ekonomiska krisen som skakade Europa från och med 2008 är fortfarande färskt i människors sinnen. Då bankerna hamnat i allvarliga problem genom att överbelasta sina balansräkningar med riskabla privata och offentliga skulder. Som ett resultat, när ekonomin slog lågkonjunkturen, de fann det svårt att samla in pengar och, i vissa fall, fylla sina bankomater.

Som en följd av krisen, och Europeiska myndigheterna har strävat efter sedan dess för att förbättra hur långivare är kontrollerade och, om de inte, hur de är antingen avvecklas eller räddas.

Men, några av planerna är ännu inte har inletts, och det pågår en hård debatt om hur mycket makt medlemsländer ska lämna över till myndigheterna i Bryssel och om tillsyn kommer att hämma bankernas lönsamhet.

CNBC tar en titt på vilka åtgärder euroområdet har på plats för att stoppa banksystem i sin 19 eu-länder kommer att väggen.

Lösa banker

Den Enda Resolution Mekanism som inrättades efter euroområdets skuld-och bankkris med målet att i framtiden, banker skulle lösas (avvecklas på ett ordnat sätt) på den lägsta kostnaden och effekten för skattebetalarna.

Alla länder i euroområdet krävs för att delta, men det är okänt om det kommer att bli lyckat eftersom det bara blev full drift i januari detta år.

Enligt planen, bank resolution kunde omfatta deltagande av oprioriterade insättare eller oprioriterade borgenärer. Det kommer också att finnas en krisfond som kommer att byggas upp under åtta år genom bidrag från banksektorn.

Förstärkt tillsyn

Den Gemensamma tillsynsmekanismen innebär att den Europeiska centralbanken är ansvarig för cirka 6000 banker inom euro-zonen. Syftet är att säkerställa att bankerna överensstämmer med Eu-omfattande bank-regler och ta itu med problem tidigt.

Centralbanken direkt övervakar 129 största banker — de som Deutsche Bank, BNP Paribas och ING som ses som grundbultarna för hela euroområdets finansiella system — och ger de nationella tillsynsmyndigheterna att övervaka de mindre bankerna.

Central bank samarbetar med Europeiska bankmyndigheten (EBA) att bedriva “stresstester” på systemviktiga banker-däribland de Eu-länder som inte har euron som valuta.

Stocknshares | Getty Images

Årets test förväntas starta i slutet av februari och kommer att bedöma bankernas förmåga att uppfylla nödvändiga för kapitaltäckningen i händelse av en ekonomisk chock. Det kommer att innehålla 53 banker i Eu, som uppgår till cirka 70 procent av områdets banksektorn.

EBA: s senaste stresstest som ägde rum under 2014 och kritiserades av vissa för att vara tillräckligt tuff. Runt 25 banker ut av 123 misslyckades, inklusive National Bank of Greece, belgiska Dexia och Banco Popular i Italien.

Försäkring

Europeiska tjänstemän planerar att införa ytterligare åtgärder för att skydda bankens insättare. I November, en pan-euro-zonen system som liknar USA: s Federal Deposit Insurance Corporation föreslogs, med målet att skydda bank insättningar på upp till 100.000 euro ($112,502).

Men Tyskland har motsatt sig införandet av systemet, säger att det inte vill att dess insättare för att vara ansvarig för bank utbetalningar i andra länder tills finansiella risker har minimerats i hela området. Det finns också farhågor för att en sådan fond skulle uppmuntra bankerna till att de känner att de kan ta större risker än de skulle ha om det inte fanns något sådant skyddsnät på plats.

“Man undrar om äventyra integriteten för mer robust banksystem genom att länka ihop dem med svagare är rätt väg att gå… sådan sammanläggning av försäkrings — precis som alla ömsesidigt ansvar för risker — skapar en moral hazard-problem,” Diego Zuluaga, forskare vid BRITTISKA Institutet för Ekonomiska Frågor, sade i ett blogginlägg efter programmet tillkännagavs.

Om och när ordningen kommer till stånd, systemet kommer att vara obligatorisk för euroområdet länder och valfria för länder som STORBRITANNIEN, och som inte använder euron, men är en del av Europeiska Unionen.

  • Deutsche Bank anser multibillion euro bond återköp
  • UBS sätter löner på isen som bankaktier faller
  • Olja släppa innebär cash crunch för EU: s banker
  • Europa bank härdsmälta: Varför har det gått ‘overboard’
  • Bank investerare är att få mycket nervös
  • Fed säger bankerna att förbereda sig för negativa priser
  • Citi: världsekonomin fast i “döden spiralen”

Följ CNBC International på Twitter och Facebook.