Iran är flytande olja på lager för försäljning i värsta fall tid för marknaden

0
272

Irans potentiella energi

Iran har varit att noggrant planera för sin återkomst från den ekonomiska straffområdet av hamstring ton olja i tankers till sjöss.

Nu att USA och Europeiska Unionen har lyfts några sanktioner mot Iran, OPEC-land kan börja sälja sin massiva lager av olja.

Försäljningen av oljetransporter till sjöss kommer att tillåta Iran att få en omedelbar ekonomiskt uppsving innan det ramper upp produktionen. Angrepp av Iransk olja kommer i en fruktansvärd tid för den globala oljemarknaden, som redan drunknar i en episk leverans överflöd.

Råoljepriset kraschade under $30 per fat i förra veckan som den Iranska sanktionerna lättnad skymtade. Nu är det officiellt, olja är fortfarande under press, sjönk under $29 per fat på söndag kväll.

“Oljemarknaden är redan översvämmad. Det är som att du redan hade 16 inches av regn i en översvämning zon, och nu kan du få några fler tum,” säger Tom Kloza, chef för global energianalys på Olja Pris Information Service.

Relaterat: Iran fram ur skuggorna

På grund av availablility av Iransk olja, Kloza tror att oljepriset kan dyka till $25 per fat för åtminstone någon gång. Om Wall Street är fortfarande ovilliga att gå in, sade han historiska trender tyder på att oljepriset kan även steget till 10 dollar per fat.

“För resten av detta kvartalet är det svårt att se något som stärker annan olja än några riktigt stora pengar och säga “Okej, det är det”, säger Kloza.

Som bör få leenden till Amerikanska förare. Den nationella genomsnittliga priset för en liter bensin sjönk till $1.89 på måndag, ned från $2 för en månad sedan, enligt AAA.

Relaterat: Kommer Iran att få McDonald ‘ s nu?

Hur mycket olja Iran hamstring?

Mycket mystik kvar över exakt hur mycket olja Iran är hamstring vid havet. Medan vissa uppskattar Iran har cirka 30 miljoner fat olja på tankfartyg, havs-data och analys företag Windward anser att siffran är för låg.

Designad för underrättelsetjänsten, Windward använder Big Data för att spåra olja hölls på alla fartyg i persiska Viken-inklusive de som inte överföra sin plats. Företaget uppskattar att Iran är hamstring 46 miljoner fat olja, nästan tre gånger vad det var som innehar sedan April 2014.

Så långt, inte oljetankfartyg som har lämnat Iran sedan sanktioner har tagits bort, enligt Lovart.

“När denna olja blad, där det är på väg och i vilken takt är tre viktiga frågor som kommer att hjälpa till att lösa de globala olje-pussel,” Windward VD Ami Daniel berättade CNNMoney.

Windward uppskattar att 18 miljoner fat olja kvar i Iran flytande lagring, eftersom de kärntekniska uppgörelse nåddes i juli. En del av denna olja gick till Kina och Sydkorea. Windward sade Iran ersatt olja med ny produktion, lämnar sina flytande lagring ner med netto 8,2 miljoner fat.

Relaterat: Iran-sanktionerna lyfts: Stag för olja omdaningen

Irans olja kommer bara att fördjupa utbudet glut

Det är inte känt exakt hur mycket av denna olja Iran kommer att försöka att omedelbart sälja. Men det är klart att Iran är i stort behov av pengar så det ser ut att reparera sina sanktioner härjade ekonomin.

“Varje single barrel de säljer till marknaden är intäkter som de inte kommer att få sista vecka”, sade Matthew Smith, chef för commodity research på ClipperData, vilket spår den globala olje-sändningar.

Relaterat: Är det tid för att rädda den AMERIKANSKA oljeindustrin?

Men denna ekvation kan förändras om oljepriset att falla sönder mycket lägre.

“Det kommer inte vara mycket som efterfrågan på olja”, Capital Economics skrev i en forskningsrapport. “Vi tror inte att Iran skulle vilja sänka priserna mycket längre genom att rusa för att dumpa sina varulager.”

Kloza sade att han förväntar sig att Iran kommer att försöka sälja olja till kunder i Europa samt Asien, en viktig marknad för Irans ärkefiende Saudiarabien.

“Det spelar egentligen ingen roll om det går. Det bara förstärker vad är en ganska ful leverans situation,” sade Kloza.

CNNMoney (New York) Först publicerad 18 januari 2016: 12:50 PM ET